Scelta

“Wij voorkomen reststromen door onderzoek naar nieuwe teeltmethodes en grondstoffen, dit leidt tot innovatieve producten. Voorkomen is beter dan genezen!”

Scelta

Jan Klerken

CEO Scelta
 

Umami

Bij het telen van champignons is een groot deel van de opbrengst (ongeveer een kwart per kwekerij) een onbruikbaar stuk, te weten het voetje van de champignon. Deze staat in de zogenaamde dekaarde en is daardoor visueel niet aantrekkelijk voor de consument. Normaal gesproken worden deze voetjes weggegooid en moet de kweker betalen voor het verwijderen van dit afvalproduct. Sinds 2008 zijn wij deze voetjes op gaan halen om deze in het Umami productieproces te koken, te persen en vervolgens smaakvolle champignonconcentraten van te maken. Deze champignonconcentraten worden dagelijks ingezet in, met name, de soepen en sauzen industrie, deels als concentraat en deels als poeder.

Ecopouch®, Use the Juice!

Een volgende stap in de vernieuwing zijn de Ecopouches. Champignons in pouch (stazak), waarbij geen chemische hulpstoffen –de zogenoemde E-nummers- en zout meer zijn toegevoegd. Bij klassieke conserven worden zout en diverse zuren toegevoegd om kleur, smaak en pH te stabiliseren. We hebben een gepatenteerd procedé ontwikkeld waarbij champignons gekookt worden in hun eigen vocht. Dit leidt tot een champignon die veel smaakvoller is, met een verse smaak en textuur. Het sap is voor 100% afkomstig uit de champignon, met als bijkomend voordeel dat het vocht prima gebruikt kan worden als basis voor onder meer soepen, fonds en sauzen. Daarnaast is er aanzienlijk minder afval, aangezien zowel de champignons als opgiet gebruikt kunnen worden.

De productie en transport van de Ecopouch is energiezuiniger dan die van traditionele conserven. De flexibiliteit, efficiëntie, aanpasbaarheid, licht gewicht en volume van de pouch leiden tot besparingen in opslag, distributie en transport met gerelateerde vermindering in energie en uitstoot van broeikasgassen. Ook kunnen de Ecopouches ongekoeld bewaard worden, waardoor zowel de productieketen als consument zich de extra energie voor distributie, opslag en transport kunnen besparen.