EyeOn blikt positief terug op 2020, een jaar waarin verdere stappen werden ondernomen om door betere planning en forecasting voedselverspilling te voorkomen. Zo werd onder andere een ‘Supply Chain Digital Twin’ ontwikkeld. In een pilotproject bij één van Nederlands grootste supermarktketens werd met dit concept een betere balans tussen beschikbaarheid, versheid en verspilling gerealiseerd.
In 2020 deed EyeOn onderzoek naar het belang van duurzaamheid bij haar klanten. Hieruit bleek dat ruim driekwart een groot tot zeer groot belang hecht aan duurzaamheid en dat dit de komende 5 jaar alleen maar toeneemt. De link tussen planning en duurzaamheid bleek voor sommigen nog minder voor de hand liggend, anderen zijn al concreet aan de voorkant bezig met optimalisatie.
Bij deze aanpak is het voordeel dat je aan de achterkant van de keten bijvoorbeeld niet hoeft te compenseren door onnodige opruimkortingen te geven en vermijd je dus verspilling. Het doel is vooraf de optimale balans te vinden tussen de optimale beschikbaarheid en versheid van een product en de kosten die je daarvoor in de keten moet maken. Voor het oplossen van dit vraagstuk heeft EyeOn o.a. een ‘Supply Chain Digital Twin’ ontwikkeld. Dit is een simulatietool die real-life processen kan nabootsen en op basis daarvan de optimale voorraad en bevoorradingsstrategie kan bepalen. Een casestudy simulatie laat zien dat dit grote kansen biedt voor meer versheid op het schap, meer grip op beschikbaarheid en minder voedselverspilling.
Een ander voorbeeld dat de link aantoont tussen planning en duurzaamheid, deed zich voor bij een voedselfabrikant. Door data-analyse en verbeterde dashboards heeft EyeOn een beter inzicht kunnen geven in de balans en versheid van voorraden. Zo kan dit bedrijf beter voorkomen dat producten over de datum raken en de keten optimaal sturen. Het resultaat is een win-win situatie voor alle betrokken partijen: De fabrikant maakt minder kosten en heeft de juiste voorraad op het juiste moment, de retailer en consument krijgen versere producten en een betere beschikbaarheid.
Benieuwd hoe EyeOn verder zijn steentje bedraagt en voedselverspilling tegengaat? Neem een kijkje op www.eyeon.nl/eyeon-sustainability/ en neem gerust contact op.