Op donderdag 3 december vond de Online Stakeholder Bijeenkomst plaats, met ruim 50 deelnemers. Na een kort formeel gedeelte, een terugblik op 2020 en vooruitblik naar 2021 volgde een interactief gedeelte met drie breakout-sessies en daarna gelegenheid tot online netwerken.
Niels Dijkman en Maarten Biermans van Rabobank verzorgden de eerste breakout-sessie. Niet-financiële informatie geeft inzichten in zaken waarover een bedrijf in het verleden niet extern rapporteerde. Neem als voorbeeld klanttevredenheid. Deze scores stonden meestal niet in jaarverslagen terwijl het juist iets zegt over (toekomstige) omzet. Daarom nemen bedrijven ook steeds meer duurzaamheidskengetallen op in hun verslaglegging. Denk aan CO2 emissies, waterverbruik, voedselverspilling etc.
De trend om meer niet-financiële, maar strategisch heel relevante, informatie op te nemen in jaarverslagen zal doorzetten. Voor banken is niet-financiële informatie interessant om de toekomstgerichtheid van een bedrijf te bepalen. Vervolgens kan deze informatie gebruikt worden om leningen te structureren: sustainability linked loans.
Ook een strategisch heel relevant onderwerp als voedselverspilling wordt gebruikt ter structurering van leningen. Hoe beter je score, hoe lager de rente. De verwachting is dat niet-financiële informatie steeds meer mee gaat spelen in bancaire leningen. Er waren al grote bedrijven die ervoor in aanmerking komen. De actuele ontwikkeling is dat ook aan het grotere MKB meer van dergelijke gestructureerde leningen verstrekt worden.
Tijdens de Online Impactsessie van 17 december zal het onderwerp niet-financiële informatie en voedselverspilling verder worden uitgediept. Meld je hier aan als je meer wilt weten over deze trend.
De tweede break-out sessie werd gehost door Marjolijn Schrijnen. In deze sessie is met elkaar teruggeblikt op de Verspillingsvrije Week 2020 en vooruit gekeken naar kansen voor 2021. Deelname aan de week heeft een toegevoegde waarde voor organisaties omdat we samen momentum creëren en samen krachten bundelen. Dat is precies waar Samen Tegen Voedselverspilling voor staat. Bijdragen van de Doenkies , ministerie van LNV, NVRD en Protix en gaven een beeld van activiteiten en kansen voor samenwerkingen. Mooie start om begin volgend jaar met elkaar verder te concretiseren.
Wil je meedenken? Neem contact op met marjolijn@samentegenvoedselverspilling.nl.
Tijdens de derde break-out-sessie presenteerden Toine Timmermans en Marieke Vossen, directeur Ruimte & Economie van gemeente Meierijstad, de ambities rondom het Circular Food Center: een Europees kennis- en ontmoetingscentrum. Dit project gaat in januari 2021 van start. Hiermee willen Samen Tegen Voedselverspilling en de gemeente Meierijstad, in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en het Rijk, Nederland tot wereldvoorbeeld maken in de aanpak van voedselverspilling. In het Circular Food Center bundelen bedrijven uit de hele keten, overheid, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen hun krachten, netwerk en kennis - fysiek en online – rondom circulaire en innovatieve voedselketens. Zo komen er clusters van bedrijven en kennisinstellingen samen om innovaties, die het niveau van een individueel bedrijf overstijgen, in de praktijk te brengen. Een eerste cluster werkt samen in een ‘field lab’ rondom het gebruik van grote volumes rest- en zijstromen in diervoeder. Samen Tegen Voedselverspilling nodigt alle stakeholders uit om ideeën aan te dragen voor en deel te nemen aan deze clusters. Heb je een concreet idee voor een circulair cluster? Neem dan contact op met toine@samentegenvoedselverspilling.nl.
Bekijk hier de video met samenvatting van de bijeenkomst.