Bron foto: Bogdan Cherniak, Shutterstock.com
Recent is de aftrap gegeven aan de periodieke monitor van voedselverspilling in de vleessector. Deze monitor wordt uitgevoerd in samenwerking met branchevereniging Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), Wageningen University & Research (WUR) en Samen Tegen Voedselverspilling. In 2022 is onderzoek gedaan naar voedselverspilling bij vleesverwerkende bedrijven, waaraan meerdere leden van COV meewerkten. Dit heeft geresulteerd in een rapport over verspilling van dierlijke bijproducten in Nederland. De informatie die tijdens dit onderzoek is verzameld, vormt een goede nulmeting voor monitoring van voedselverspilling in deze sector.
De COV geeft vervolg aan dit eerdere onderzoek door dit jaar een brede monitoring van voedselverspilling te organiseren onder alle leden. “Een brede participatie vanuit de leden aan deze monitoring is van belang om de discussie met de overheid over duurzaamheid en verantwoord ondernemen op een goede wijze te kunnen blijven voeren.” Schrijft COV.
Het doel van de data uitvraag is om representatieve gegevens te verkrijgen voor de vleessector. De resultaten geven het bedrijf inzicht om te sturen op kosten en impact, en daarmee het verminderen van verspilling. Zeker ook doordat de individuele resultaten kunnen worden vergeleken met de resultaten van de sector. Daarnaast komt deze informatie ook van pas voor het berekenen van de eigen CO2 footprint en als input voor diverse duurzaamheidsrapportages, zoals de aankomende CSRD-verslaggeving.
Via een speciale digitale template van de WUR kunnen de deelnemende leden hun data aanleveren. Vervolgens analyseert de WUR deze data. Naar verwachting worden de resultaten eind dit jaar bekend gemaakt.
COV is stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling.
Lees hier meer over wat inzicht in voedselresten en -verspilling je als bedrijf oplevert.