Ondernemers in Gelderland in de horeca, zorg, catering en retail kunnen met 50% subsidie deelnemen aan het programma Gelderland van Morgen. Onder deskundige begeleiding gaan de ondernemers gedurende één of twee jaar aan de slag met het aanbieden van meer voedsel met plantaardige eiwitten en het verminderen van voedselverspilling. Meedoen levert doorgaans meer marge op, meer inzicht in de bedrijfsvoering én maakt een positieve impact op het milieu. Aanmelden voor het programma kan hier.
Ondernemers die meedoen bepalen hun eigen ambitieniveau. Er wordt gestart met een Quickscan die inzicht geeft in de impact van het voedsel dat nu aangeboden wordt en welk voedsel er wanneer wordt verspild. Vervolgens kiezen de ondernemers zelf waar ze mee aan de slag willen. De ondernemers worden hierbij geholpen met kennis, praktische handvatten en tools om impact te maken én te meten. Deelname aan het programma geeft inzicht in de bedrijfsvoering en levert doorgaans meer marge op. Ook neemt naar verwachting de klanttevredenheid toe. Ondernemers die zich voor 1 april a.s. aanmelden, hebben gegarandeerd een plek.
Provincie Gelderland wil de hoeveelheid voedselafval en verspilling met 50% verminderen. Daarnaast wil provincie Gelderland de dierlijke eiwitconsumptie van consumenten verminderen en het aandeel plantaardig eiwit in de totale consumptie vergroten. Zo werkt Gelderland aan zorgvuldiger gebruik van grondstoffen en een klimaatneutraal Gelderland in 2050.
Het programma heeft de ambitie om meer dan 10 miljoen ‘borden te vergroenen’ binnen- en buitenshuis en 15 tot 25% minder voedsel te verspillen. Dit moet een CO2-reductie opleveren van 30 tot 40%. Met de supermarkten worden aparte afspraken op maat gemaakt. Naast een duurzamer aanbod gaat het ook om de positionering van producten, gericht op het helpen en verleiden van consumenten en ze daarmee een duwtje in de rug te geven bij het maken van duurzame keuzes.
Het programma is mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en Stichting Goeie Grutten en wordt uitgevoerd door Greendish en partners als Natuur en Milieu Gelderland, VoedselSurplus, Orbisk, Alliantie Voeding in de Zorg, Questionmark en GroentenFruit Huis. Meerdere van deze organisaties zijn aangesloten als stakeholder bij Samen Tegen Voedselverspilling.
Lees meer over het programma.