De Verspillingsfabriek

De Verspillingsfabriek

Op grote schaal een antwoord geven als het gaat om voedselverspilling. Dat is het doel van De Verspillingsfabriek. Voordat producten de consument bereiken, wordt er al veel voedsel verspild. Door een slechte afstemming in de keten, door onvoldoende vraaggericht te produceren en door een inefficiënt gebruik van grondstoffen. Met het besef dat er iets moest gebeuren aan deze enorme voedselverspilling in Nederland richtte ondernemer Bob Hutten in 2015 De Verspillingsfabriek op.

Reststromen worden smakelijk

In De Verspillingsfabriek worden van waardeloze grondstoffen en grondstoffen met een minimale waarde (reststromen), weer smakelijke producten gemaakt zoals soepen en sauzen. Denk bijvoorbeeld aan de kopjes en kontjes van tomaten of verkeerd gelabelde courgettes. De productie wordt onder andere verzorgd door mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Want de verspilling van talent is een andere grote maatschappelijke misvatting waartegen Bob Hutten in verweer wilde komen. Daarvoor behaalde De Verspillingsfabriek Trede 3 op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Dat is de hoogst haalbare notering en hiermee is De Verspillingsfabriek koploper als het gaat om werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare arbeidspositie.

Duurzame marktpositie

De fabriek is gevestigd in een pand dat al vijftien jaar leegstond. Dat maakt De Verspillingsfabriek drie keer circulair. Dit zorgt voor een unieke duurzame marktpropositie. De producten uit De Verspillingsfabriek worden voor de food retail en food service op de markt gebracht, bijvoorbeeld onder de merknaam Barstensvol. Afnemers kunnen ook producten afnemen onder het label van De Verspillingsfabriek of hun eigen label.

➔ Lees hier meer over de Verspillingsfabriek en voedselverspilling