Op vrijdag 12 maart vond het 12.3 Stakeholder Event plaats, met ruim 135 deelnemers. Na een kort formeel gedeelte, met de introductie van 14 nieuwe stakeholders, volgde een interactief gedeelte met drie breakout-sessies en daarna gelegenheid tot online netwerken. In dit artikel doen we kort verslag van de drie breakout-sessies.
In de sessie ‘AGF-keten: van inzicht naar impact’ werd duidelijk hoe belangrijk inzicht en bewustwording zijn bij het tegengaan van voedselverspilling en welke mogelijkheden er zijn om dit aan te pakken. In het eerste gedeelte van de sessie vertelden Best Fresh Group en Rainbow Kleinpak hoe zij binnen hun organisatie voedselverspilling hebben verminderd. Beide organisaties lichtten toe hoe zij aan de hand van Target-Measure-Act stappen hebben gezet, welke knelpunten ze daarbij tegenkwamen en wat de aanpak van voedselverspilling hen heeft opgeleverd. In het tweede gedeelte van de sessie vertelden Apeel en Liquidseal Fruits over het gebruik van natuurlijke coatings op groenten en fruit. Er werd o.a. gesproken over de samenstelling van de coatings, welke voordelen het gebruik van coatings heeft door de hele keten heen en aan welke ontwikkelingen beide bedrijven voor in de toekomst werken.
Mathilde Dop, Wendy van Vliet en Toine Timmermans van Samen Tegen Voedselverspilling hebben deze sessie begeleid.
In de sessie ‘Gezonde en circulaire dierlijke eiwitketen: verwaarden op hoog niveau’ is door Nevedi gesproken over de logica van circulair veevoer. Nijsen Company deelde inzichten uit haar jarenlange ervaring met plantaardige reststromen uit voormalige voedingsmiddelen, Darling Ingredients gaf aan dat bepaalde aanvullingen om voer te verrijken met dierlijke eiwitten wetgevings-technisch al lang mogelijk zijn. Samenwerking tussen bedrijven, ook om het voer te laten bijdragen aan dierenwelzijn -zoals de Dierenbescherming benadrukte-, kan leiden tot mooie concepten zoals een circulair stukje vlees of een verspillingsvrij ei. Belangrijk om te denken in waardecirkels in plaats van in waardeketens; en van meet af aan de term afval uit te bannen. Wij praten over het optimaliseren van grondstof-efficiëntie. Zo kunnen we door klein te beginnen, groot eindigen. Niels Dijkman van Samen Tegen Voedselverspilling en Sanne Stroosnijder van Wageningen Food & Biobased Research hebben deze sessie begeleid.
In de sessie “Verspillingsvrije consument: ontwikkelingen en kansen voor de toekomst” liet Jenny van Doorn, hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen, zien dat in het verleden gemaakte keuzes op het moment suprême vaak niet aansluiten bij wat je eigenlijk wilt eten. We kunnen hierop inspelen door consumenten vaardigheden aan te leren om realistisch te plannen en te investeren in gemak en portiegrootte. Ook voedselvaardigheden in het onderwijs blijven belangrijk. Het NWO project “From excess to enough” heeft Jenny toegelicht waarin zij samen met o.a. WUR, Hello Fresh en STV onderzoeken hoe het voedselsysteem kan veranderen aan zowel de bedrijven- als consumentenkant voor een transitie van “teveel” naar “genoeg” hebben. Victor Smits, sustainability lead bij Hello Fresh, vertelde hoe zij inspelen op gemak, hoe hun maaltijdbox de consument helpt om wel 27% minder te verspillen en over onderzoek naar de keep-it indicator. Marjolijn Schrijnen van Samen Tegen Voedselverspilling en Heleen Schuit van het Voedingscentrum hebben deze sessie begeleid.