Op maandag 3 juli vond de bijeenkomst ‘Food2Food’ van Samen Tegen Voedselverspilling plaats. Tijdens deze bijeenkomst kwamen we samen met stakeholders, ondernemers van Verspilling is Verrukkelijk en een aantal experts uit het buitenland. We deelden kennis over mogelijkheden voor betere verwaarding van (onvermijdbare) reststromen voor voedseltoepassingen. Daarnaast zijn de aanwezigen meegenomen in de internationale ontwikkelingen op dit onderwerp.
Francesca Goodman-Smith (Transform Program Leader van Fight Food Waste Australië), Ned Spang (Associate Professor van de Davis Universiteit van Californië) en Pablo Juliano (Group Leader van Food Processing and Supply Chains van CSIRO Australië) vertelden over internationale kansen en innovaties op het gebied van verwaarding en certificering van reststromen in de levensmiddelensector. Zowel Francesca als Ned zijn direct betrokken bij de Upcycled Food Association en de ontwikkeling van ‘Upcycled Certification’ die in de US en Canada is gelanceerd.
Robbert van Breda, Chief New Business Officer van Duynie Group, gaf een diepere inkijk in de samenwerking tussen Duynie en Heineken rond ‘Creating new value: Feed the World, Fuel the Brewery’. Door de toepassing van scheidingstechnologie worden de waardevolle ingrediënten uit bierbostel geëxtraheerd, zoals eiwitten voor voedseltoepassingen. Zo werken ze samen aan ‘total-use’ innovaties.
Toine Timmermans, directeur van Samen Tegen Voedselverspilling, deelde zijn inzichten en stelde de vraag: “Waar kunnen organisaties anders samenwerken om reststromen nog beter te verwaarden als Food2Food en nog beter toegang tot de markt en consument te krijgen?”
Vervolgstappen kunnen worden gezet in een nieuw cluster van het Circular Food Center. Ben je ondernemer in de foodsector en heb je interesse in deelname aan dit cluster? Neem contact met ons op via office@samentegenvoedselverspilling.nl voor meer info en ontdek hoe ook jij je (onvermijdbare) reststromen voor voedseltoepassingen in de keten kunt gebruiken.