Veel uitdagingen en oplossingen rondom een verspillingsvrij voedselsysteem kwamen aan bod tijdens de online Stakeholderbijeenkomst op 1 december. Van gedrag begrijpen tot consumenteninterventies. Van ‘meten is weten’ naar een ‘waste warrior’-aanpak. En van oogstverlies en effectief grondstofgebruik tot uitdagingen en kansen door klimaatverandering. Samen delen we kennis en gaan we voor een duurzamer, circulair voedselsysteem met 50% minder voedselverspilling in 2030 (SDG 12.3).
Impact video met jaaroverzicht 2022
De stichting Samen Tegen Voedselverspilling groeide in 2022 onder meer naar 110 stakeholders en realiseerde dit jaar weer veel inspirerende projecten om het thema voedselverspilling op de kaart te zetten. Tijdens de bijeenkomst presenteerde de stichting de impact video met een jaaroverzicht van de activiteiten in 2022. Bekijk de impact video hier.
Kennisuitwisseling tijdens verdiepende breakout-sessies
Meerdere stakeholders deelden hun kennis over uitdagingen en oplossingen tijdens verdiepende breakout-sessies. Een terugblik op de drie sessies:
- Consumentengedrag begrijpen en veranderen
– Joost Knüppe, gedragsexpert bij het Voedingscentrum, vertelde over ons bewuste en onbewuste gedrag. Verspilgedrag is abstract, diverse gedragingen en determinanten spelen een rol, onze automatische piloot heeft invloed en gedragsaspecten kunnen variëren per productgroep. Maar er zijn impactvolle technieken om dit complexe gedrag te veranderen, zoals zelf-overstijgende waarden, aanwezig zijn op keuzemomenten, handelingsperspectief bieden of sociale normen gebruiken. Je kunt verschillende routes inzetten; er is niet één oplossing.
– René Lion, senior consumer scientist bij Unilever, presenteerde hoe het merk Hellmann’s gedragsinzichten in de praktijk heeft gebracht in hun effectieve gedragsprogramma rondom een ‘use-up day’ (Fridge Night). Consumenten worden gestimuleerd om vindingrijk te zijn met voedsel dat verspild lijkt te gaan worden en dat te gebruiken in een lekkere maaltijd, met behulp van simpele flexibele recepten. Met het programma wordt een aanzienlijke hoeveelheid voedselverspilling in huishoudens verminderd en het gedrag lijkt te beklijven.
- Van meten is weten naar een ‘Waste Warrior’-aanpak
– Anneloes Hodes, adviseur duurzaamheid bij de FNLI, vertelde hoe aangesloten brancheorganisaties hun reststromen in kaart brengen om grondstofverlies terug te dringen. Op dit moment zijn de NVB, VBZ en VAVI al actief aan de slag met monitoring van verspilling, in samenwerking met de WUR. De FNLI werkt eraan, in samenwerking met de branches, om in 2023 drie extra sectoren te laten deelnemen.
– Debora van der Zee, general manager nutrition North Europe bij Unilever, vertelde over de ‘Waste Warrior’-aanpak: Unilever nam twee jonge mensen aan, volledig toegewijd op het thema ‘waste’. Zij kregen twee doelen mee, waarbij iedereen uit het team medeverantwoordelijk was, namelijk: (1) breng het vernietigen van goed voedsel terug naar nul en (2) halveer de kosten die daarmee gepaard gaan. Deze targets zijn inmiddels ruimschoots behaald. Debora’s belangrijkste lessen: geef de verspillingsvrije aanpak focus in je bedrijf en frame het slim met concrete targets. Een aantal tips voor in de operatie: gebruik data voor realtime inzichten; maakt gebruik van nieuwe afzetkanalen, zoals Too Good To Go en Foodello; en durf tijdig de beslissing te nemen om producten te doneren als de houdbaarheidsdatum nadert.
– Michel Wouda, commercieel directeur van Food Fellows, vertelde over hun strategische ketensamenwerkingen en het uitbreiden daarvan, onder andere om nieuwe producten te ontwikkelen met reststromen van tomaten en paprika.
- Wendbaarheid en kansen door klimaatverandering
– Brigitte van der Steen, project lead Fields of Innovation bij Syngenta, lichtte toe hoe Syngenta d.m.v. zaadveredeling werkt aan onderwerpen zoals langere houdbaarheid, betere oogstplanning en portiegroottes.
– Gerjan Snippe, co-owner & managing director van Bio Brass, vertelde over de dilemma’s, kansen en oplossingen waar Bio Brass mee te maken heeft. Hoe ga je o.a. om met oogstschommelingen en hoe werk je hierin samen met je klant?
– Maarten Elsinga, CEO bij Zwanenberg Food Group, lichtte tot slot toe hoe ze vanuit Zwanenberg geloven in de transitie van het voedselsysteem om de CO2 uitstoot te verlagen, het gebruik van reststromen in hun soepen en hoe ze werken aan vegetarische alternatieven voor bijvoorbeeld Kips-producten.
Word ook stakeholder
Ben je ondernemer in de voedselketen en wil je met jouw bedrijf ook deel uitmaken van de verspillingsvrije beweging? Sluit je dan aan bij de 110 stakeholders van Samen Tegen Voedselverspilling. Samen delen we kennis, innoveren we en zetten we nieuwe samenwerkingen op voor een positieve impact. Neem hiervoor contact met ons op.