Het bruiste, tijdens het Samen Tegen Voedselverspilling Stakeholder Event op 23 juni bij Cultuur Haven Veghel. Veel uitdagingen en oplossingen rondom een verspillingsvrij voedselsysteem kwamen aan bod. Van het meten van reststromen in je eigen operatie tot ketenverantwoordelijkheid. Van dilemma’s rondom verpakken vs. verspillen tot toekomstscenario’s voor consumenten. Van een verspillingsvrije broodketen tot het opwaarderen van reststromen tot veevoer. En van samenwerking met het onderwijs tot integraal overheidsbeleid. Samen veranderen we de spelregels voor een duurzamer, circulair voedselsysteem en gaan we voor 50% minder voedselverspilling in 2030 (SDG 12.3)!
Hoe lekker verspillingsvrij is, proefden we aan de hapjes en drankjes van onder meer Genson, Instock, studenten van het Koning Willem I College, studenten van Lentiz Life College (winnaars van de MBO Challenge, met Dutch Wasabi), Snaqs, Soupalicious, SUNT en UmaMeats.
Bijzondere dank aan bovengenoemde leveranciers van de hapjes en drankjes én aan de sprekers: presentator Eric Corton, Irene Kamp (FrieslandCampina), Quirine de Weerd (LIDL), Marieke Janssen (Ministerie van Justitie), Sally Hoffer (Ministerie van LNV), Henk Maas (WerkEnLeren), Klaas Fuite (Bakkerij Fuite), Peter Weegels (European Bakery Innovation Centre), Hannah Goss (TU Delft), Erica van Herpen (WUR), Karel van der Velden (Nijsen Company), Stefano Hiwat (PerfoTec), Taco Kingma (FNLI), Elisah Pals (Zero Waste Nederland) en Rob Verhagen (Oerlemans Packaging).
Ben je (nog) geen stakeholder en denk je: dit wil ik een volgende keer niet missen?! Neem contact met ons op voor meer informatie (office@samentegenvoedselverspilling.nl) en ontdek hoe ook jij voor verspillingsvrij kunt gaan.
Foto’s: Alette van der Heijden.