Wat jij thuis kan doen

Niemand wil voedsel verspillen, maar toch houdt de één soms een paar boterhammen over en de ander ontdekt het restje in de koelkast net te laat.

33,4 kilo eten wordt per persoon, per jaar verspild. Zonde toch?!

Ga aan de slag

Bekijk onze tips om minder
voedsel te verspillen.

Bakjes zijn je beste vriend

Als je een restje goed bewaart, kun je het later nog prima eten. Bewaar het in een afgesloten bakje of trommel om te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. In de koelkast kun je de meeste restjes 2 dagen bewaren. In de vriezer zijn de meeste restjes 3 maanden houdbaar.

Wijzer met de bewaarwijzer

Hoelang kun je een geopend product bewaren? Wat is de beste bewaarplek voor je eten en drinken? En hoe herken je bederf? In de online Bewaarwijzer van het Voedingscentrum vind je het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten.

Koel, koeler, koelkast

Sommige producten bewaar je het beste in de koelkast, zoals rauw vlees, rauwe vis, vleeswaren, eieren, slagroomgebak, zachte kaas en gesneden groente. Op de koelkaststicker staat de juiste bewaarplek van 12 veelgebruikte producten.

Invriezen: lekker voor later

Je kunt verrassend veel invriezen! Zo blijft het weken of zelfs maanden goed. De vriezer stopt of remt de groei van schadelijke bacteriën.Met de vriezersticker zie je in één oogopslag hoelang brood, kliekjes, vlees, vis, groente en fruit houdbaar zijn in de vriezer.

Meten is weten

Precies genoeg koken kan lastig zijn. Vooral bij pasta, rijst en couscous, omdat deze producten flink uitzetten tijdens het koken. Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen zoals een weegschaal, koffiekopje of het Eetmaatje. Het Eetmaatje is handig omdat de hoeveelheden in porties staat aangegeven.

Eten over? Delen!

Te veel gekookt? Je kan altijd eten invriezen voor later. Of kijk of je een ander blij kan maken met een maaltijd. Dat kan via de website www.thuisgekookt.nl. Thuiskoks bieden hier maaltijden aan die hun buurtgenoten kunnen afhalen. Ook zijn er door het hele land foodsharing initiatieven.

Red je restje!

Maak van je restjes uit de koelkast of vriezer nog een lekkere nieuwe maaltijd om verspilling te voorkomen. Er zijn een heleboel simpele gerechten waarin restjes tot hun recht komen. Denk aan een omelet, soep, een roerbakgerecht, salade of quiche.

Maak een lijstje

Het scheelt je tijd, geld, stress en voedselverspilling. Genoeg redenen om een boodschappenlijstje te gebruiken! Je koopt minder dingen die je niet nodig hebt en gaat makkelijker door de winkel heen. En door vooruit te plannen hoef je minder vaak boodschappen te doen.

Voorraad op orde

Voor je boodschappen gaat doen, check in je koelkast, vriezer en voorraadkast. Wat heb je nog in huis? Wat moet snel op? Gebruik producten die snel op moeten als uitgangspunt van je nieuwe maaltijd. Tip: maak een foto van de inhoud van je koelkast, handig voor in de supermarkt!

Maaltijd op maat

Een boodschappenpakket met verse en gevarieerde producten inclusief recepten is helemaal van deze tijd. En doordat het is afgestemd op jouw huishouden, blijf je minder met restjes zitten. Er zijn steeds meer aanbieders van dit soort maaltijdboxen.

Kruiden invriezen

Verse kruiden invriezen? Jazeker! Snijd de kruiden fijn en leg ze in een ijsklontjeshouder. Olie erbij, deksel op de houder en in de vriezer. De kruidenijsklontjes kun je gebruiken door ze in de pan te gooien.

Moet het op? Tape erop!

Eerst op tape kun je plakken op een plank in je koelkast waar je restjes en verpakkingen zet die als eerst op moeten. Ook kan het op bakjes en losse verpakkingen geplakt worden. Zo weet iedereen in je huishouden welk eten en drinken als eerst op moet en voorkom je voedselverspilling.

Ontdek onze campagnes

Ons voedsel wordt met veel liefde en energie gemaakt. Door minder te verspillen kunnen we 33,4 kilo goed voedsel per persoon per jaar besparen.

Plakken tegen verspilling

Verminder verspilling met Eerst op tape! Plak het op een plank in je koelkast waar je restjes en verpakkingen zet die het eerst op moeten. Ook kan het op bakjes en losse verpakkingen worden geplakt.
Bestel gratis

Nooit gegeten eten

Goede voorbeelden

Marente maakt een boodschappenlijstje

“Voordat ik boodschappen ga doen, kijk ik wat ik nog in huis heb en zoek daar lekkere recepten bij. Ik maak altijd een boodschappenlijstje. Dat is handig, want zo vergeet ik niets en koop ik geen dingen die ik niet nodig heb.”

Goede voorbeelden

Tessy kookt met een maatje

“Ik ga voor verspillingsvrij door mijn eten af te wegen. Rijst en pasta nemen tijdens het koken vocht op, waardoor je lastiger ziet hoeveel je ervan nodig hebt. Ik gebruik het Eetmaatje om af te meten hoeveel ik nodig heb, zodat ik niet teveel kook.”