HALLO, BROODETERS!

 
 

Wist je dat we per persoon zo’n 3 boterhammen per week van de afvalbak kunnen redden? Dat zijn ruim 60 miljoen boterhammen per week in heel Nederland. Dus vries je brood in en maak van het oude brood wat lekkers. Want elke boterham is het waard om op te eten, toch?

 

DE BELANGRIJKSTE TIPS TEGEN VOEDSELVERSPILLING:

 
 
 
 
 

DOE OOK MEE!

Niemand wil voedsel verspillen, maar de één houdt toch soms een half brood over en de ander ontdekt het bakje met een restje in de koelkast net te laat. Hieronder een uitgebreid overzicht van alle oplossingen die we hebben gevonden om verspilling in jouw keuken tegen te gaan.

 • Verspillingsvrije coach
  Een effectieve manier om minder te verspillen is door te meten hoeveel je weggooit. Met de Verspillingsvrije Coach app zie je hoeveel je (vaak onbewust) verspilt, maar ook welke producten dit zijn.

  Meer informatie over de Verspillingsvrije Coach.
 • Maaltijd op maat
  Een boodschappenpakket met verse en gevarieerde producten inclusief recepten is helemaal van deze tijd. En doordat het is afgestemd op jouw huishouden, blijf je minder met restjes zitten. Er zijn steeds meer aanbieders van dit soort maaltijdboxen.

 • #verspillingsvrij boodschappen doen
  Verspilling voorkomen begint bij je boodschappen. Als je goed voorbereid naar de winkel gaat, koop je precies op maat, maar ook in de supermarkt kun je op dingen letten om voedselverspilling te verminderen.

  Tips voor in de supermarkt.
 • Bespaar met je boodschappenlijstje
  Het scheelt je tijd, geld, stress en voedselverspilling. Genoeg redenen om een boodschappenlijstje te gebruiken! Je koopt minder dingen die je niet nodig hebt, gaat makkelijker door de winkel heen. En door vooruit te plannen hoef je minder vaak boodschappen te doen.

  Tips voor boodschappenlijstjes.
 • Voorraad op orde
  Voor je boodschappen gaat doen, check in je koelkast, vriezer en voorraadkast. Wat heb je nog in huis? Wat moet snel op? Gebruik producten die snel op moeten als uitgangspunt van je nieuwe maaltijd. Tip: maak een foto van de inhoud van je koelkast, handig voor in de supermarkt!
 • Eten over? Delen!
  Te veel gekookt? Je kan altijd eten invriezen voor later. Of kijk of je de buren of vrienden blij kan maken met een maaltijd. Dit is ook mogelijk via de website www.thuisgekookt.nl. Thuiskoks bieden hier maaltijden aan die hun buurtgenoten kunnen afhalen.
 • Kook je koelkast leeg
  Maak een gerecht met ingrediënten uit je koelkast, vriezer en/of voorraadkast die als eerste op moeten. Of roep een vaste restjesdag uit, bijvoorbeeld Verspillingsvrijdag! Er zijn een heleboel simpele en lekkere gerechten waarin restjes tot hun recht komen, denk aan een omelet, soep, een roerbakgerecht, salade of quiche.

  Meer restjes inspiratie.
 • Meten is weten
  Precies genoeg koken kan lastig zijn. Vooral bij pasta, rijst en couscous, omdat deze producten flink uitzetten tijdens het koken. Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen zoals een weegschaal, koffiekopje of het Eetmaatje. Het Eetmaatje is handig omdat de hoeveelheden in porties staat aangegeven. Bekijk hier hoeveel je per persoon nodig hebt.
 • Houdbaarheidsdatums
  Wist je dat er 2 houdbaarheidsdatums zijn? Ten minste Houdbaar Tot – dit staat op producten die niet snel bederven. Na de datum kan de kwaliteit achteruit gaan. Dus kijk, ruik en proef of het nog lekker is ná de datum. En Te Gebruiken Tot – dit staat op producten die zeer bederfelijk zijn. De datum geeft de laatste dag aan waarop het nog veilig is om te eten.

  Lees meer
 • Bakjes zijn je beste vriend
  Als je restjes goed bewaart, kun je het later die week nog prima eten. Bewaar het in afgesloten bakje of trommel om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. Je kunt stickers gebruiken om de inhoud en de datum op te schrijven. Zo weet je precies hoe lang het nog goed is!
 • Invriezen: lekker voor later
  Je kunt verrassend veel invriezen! Zo blijft het weken of zelfs maanden goed. De vriezer stopt of remt de groei van schadelijke bacteriën. Met de vriezersticker zie je in één oogopslag hoelang brood, kliekjes, vlees, vis, groente en fruit houdbaar zijn in de vriezer.

  Bekijk alle tips voor het optimaal benutten van je vriezer.
 • Koel, koeler, koelkast
  Sommige producten bewaar je het beste in de koelkast, zoals rauw vlees, rauwe vis, vleeswaren, eieren, slagroomgebak, zachte kaas en gesneden groente. Op de koelkaststicker staat de juiste bewaarplek van 12 veelgebruikte producten.

  Bekijk tips om je koelkast optimaal te benutten.
 • Word bewaar wijzer
  Hoelang kun je een geopend product bewaren? Wat is de beste bewaarplek voor je eten en drinken (de koelkast, vriezer of voorraadkast)? En hoe herken je bederf? In de online Bewaarwijzer vind je het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten.  Inclusief een omschrijving hoe je bederf kunt herkennen. Op www.veggipedia.nl staat het bewaaradvies van alle groente en fruitsoorten.
 • GFT-afval scheiden
  Je kunt voedselverspilling voorkomen door slim te kopen, koken en bewaren. Graten, botten en schillen kun je in de GFT-bak doen. Weet jij eigenlijk wat er nog meer in de GFT-bak mag? Bekijk de wel/niet-lijst om te zien hoe je deze afvalbak juist gebruikt.

 • Foodsharing groepen
  Hoe handig zou het zijn als iedereen een foodsharing groep bij hem of haar in de buurt kan opzoeken. Zero Waste Nederland heeft inmiddels al meer dan 145 groepen (letterlijk) in kaart gebracht, waar je lokaal terecht kunt om een teveel gekookte maaltijd aan te bieden of af te halen. Bekijk alle locaties
 

ONTMOET BECKY

 
 
 
 
 
 
Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail
 
 

VOER VOOR INSPIRATIE
#VERSPILLINGSVRIJ

 
 
 
 
 
 

SAMEN NAAR #VERSPILLINGSVRIJ

 
 
 
 
 
 

Samen maken we Nederland steeds duurzamer. Voorkom voedselverspilling, pak de fiets naar werk of laat je huis isoleren. Besparen doe je op jouw manier. De Rijksoverheid is in samenwerking met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties een campagne gestart: “Iedereen doet WAT”. Het laat zien dat iedere Nederlander WAT voor het klimaat kan doen. Bekijk de mogelijkheden en wat het beste bij je past op www.iedereendoetwat.nl.