Profielwerkstuk

SCHOOLPROJECT OVER VOEDSELVERSPILLING

Deze pagina is gemaakt om scholieren en studenten die een werkstuk of ander schoolproject over voedselverspilling willen maken, op weg te helpen. Je kan de informatie die op deze pagina staat ook downloaden als infographic.

Profielwerkstuk

Hulp bij het maken van een profielwerkstuk? Verschillende hogescholen en universiteiten bieden ondersteuning bij het maken van een profielwerkstuk. Klik hier voor alle informatie.

 

BASISBEGRIPPEN

Voor je jouw project start, is het handig om kennis te nemen van de volgende basisbegrippen:

VOEDSELVERSPILLING

Voedselverspilling is een verzamelnaam voor het weggooien of niet opeten en drinken van voedsel terwijl het daar wel voor bedoeld is. Schillen, botten, graten en andere resten worden niet meegerekend bij voedselverspilling. Elk jaar gooien we alleen al in Nederland voor enkele miljarden euro’s aan voedsel weg.

 

VOEDSELKETEN

Voedselverspilling gebeurt overal, door de hele voedselketen: bij de oogst, tijdens opslag en transport, in supermarkten en horeca, en bij de consument thuis. In ontwikkelingslanden gaat vooral voedsel verloren tijdens de productie, het transport en de verwerking, maar bijna niet bij de consumenten thuis. In Europese en andere geïndustrialiseerde landen verspillen consumenten het meeste. Nederlandse huishoudens verspilden in 2019 gemiddeld 34,3 kg eten per persoon per jaar aan vast voedsel.

 
 

FORMULEREN ONDERWERP / ONDERZOEKSOPDRACHT

Voedselverspilling is een veelomvattend begrip. Voor je project kun je er daarom voor kiezen om in te zoomen op één onderdeel uit de voedselketen. Je kunt hier dan ook zelf een onderzoek aan koppelen. Om te bepalen wat jij het meest interessant vindt om verder uit te werken kun je eerst vooronderzoek doen. De volgende vragen kunnen je hierbij helpen:

  • Waarom is voedselverspilling een belangrijk onderwerp om aandacht aan te schenken?
  • Hoe kun je de voedselketen indelen?
  • Wat is het verschil tussen vermijdbare voedselverspilling en onvermijdbare voedselverspilling?
  • Wat zijn voedselreststromen? En wat betekent verwaarding?

PROJECTIDEEËN

 

Hoe kun je consumenten (doelgroep) het beste ondersteunen bij het zo optimaal mogelijk bewaren (bewaartechnieken) van brood (productgroep) om daarmee verspilling te voorkomen (voorkomen van verspilling)?

Hoe kun je chef-koks (doelgroep) in restaurants (plaats) helpen bij het slimmer inkopen (gedrag) van producten om voedselverspilling te voorkomen?

Hoe kan een groenteboer (plaats) met producten die niet meer verkoopbaar zijn (bijv. door bruine plekjes) alsnog een smakelijk nieuw product maken (voorkomen van verspilling) voor klanten (doelgroep)?

Hoe kun je via de supermarkt (plaats) klanten (doelgroep) het beste kennis en bewustwording (gedrag) bijbrengen over het belang van voedselverspilling voorkomen?

Online Impactsessie 10: "VERSPILLINGSVRIJ OP DE POLITIEKE AGENDA: SAMEN NAAR MEER IMPACT"

“Weloverwogen omgaan met ons voedsel en behoud van grondstoffen heeft geen politieke kleur, maar leidt voor iedereen tot positieve impact, zowel vanuit economisch, sociaal als klimaatperspectief.” Begin april schreef Samen Tegen Voedselverspilling dit in een open brief aan de informateur en de Tweede Kamer-fracties. Tijdens de volgende Online Impactsessie gaan we graag met jullie in gesprek over de inhoud van deze brief. Hoe verankeren we voedselverspilling stevig op de politieke agenda met, voor en door de stakeholders van Samen Tegen Voedselverspilling en andere belanghebbende partijen?

Aanmeldformulier verspillingsvrije nieuwsbrief

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe verspillingsvrije acties en de Verspillingsvrije Week van 2021

X