Afgelopen zaterdag zijn er tonnen aan frietaardappels op de NDSM-werf gestort en verkocht aan meer dan 600 Amsterdammers. Voor 20.000 kilo aardappelen is verspilling voorkomen!
Initiatiefnemers Jur Jacobs en Slow Food Youth Network Nederland zijn deze actie gestart in samenwerking met stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Too Good To Go.
Jur Jacobs: “We zijn blij dat we zoveel goed voedsel hebben kunnen redden, maar tegelijkertijd is dit slechts het topje van een hele grote aardappelberg en een nog veel grotere berg aan voedseloverschotten.”
Lianne de Bie, directeur Slow Food Youth Network Nederland: “We moeten samenwerken aan een meer veerkrachtig voedselsysteem waar minder voedsel wordt verspild, de boer een eerlijke prijs krijgt en waar goed voedsel voor iedereen beschikbaar is.”
“Het gaat ons niet alleen om de aardappels die hiermee van de verspilling zijn gered. Het is een mooi initiatief om bewustwording te creëren. In Nederland zijn er juist nu overschotten vanwege COVID-19, terwijl grote delen van Afrika te kampen heeft met dreigende honger. Dit is iets dat wij gezamenlijk op moeten lossen“, aldus Toine Timmermans, directeur Samen Tegen Voedselverspilling
Het Slow Food Youth Network en Jur Jacobs hopen dat er in de komende weken meer aardappelbergen verschijnen, verspreid over Nederland. Op die manier kan overal in Nederland verspilling van aardappelen worden voorkomen en hopen de initiatiefnemers meer mensen bewust te maken van de grote hoeveelheid voedselverspilling. De locaties van de aardappelbergen zijn te vinden via https://www.aardappelberg.nl/