Unilever

“Het tegengaan van voedselverspilling is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en een kans om kosten te besparen in onze supply chains, professionele keukens van onze klanten en bij de consument thuis. Wij hebben een ambitie van ‘zero waste’ in onze eigen operatie. Daarnaast inspireren we consumenten en horecaondernemers met recepten, handige tips en tools om voedselverspilling tot een minimum te reduceren."

Unilever

Debora van der Zee

VP Foods Unilever Benelux
 

ONZE STRIJD TEGEN VOEDSELVERSPILLING: EEN KETENAANPAK

In onze missie om voedselverspilling te bestrijden werken we samen met partners in de volledige voedselketen om het systeem te veranderen. In Unilevers ‘Future Foods’ strategie hebben we toegezegd om de voedselverspilling in al onze activiteiten wereldwijd van fabriek tot schap te halveren tegen 2025. Dat is 5 jaar eerder dan de VN-doelstelling (SDG) in 2030.

In Nederland hebben we twee fulltime posities van ‘waste warriors’ gecreëerd. Deze collega’s houden zich bezig met het voorkomen van vernietigen van goed voedsel door slim te plannen en tijdige afzet in alternatieve kanalen zoals de Voedselbank of Too Good to Go te borgen. Ook houden zij zich bezig met het samen met leveranciers en retailers slimmer en efficiënter maken van processen. Via onze merken helpen we consumenten minder voedsel te verspillen. Zo geeft Hellmann’s consumenten slimme en lekkere receptentips om met restjes en Hellmann’s een lekkere lunch of avondmaaltijd te bereiden.

FOOD PROFESSIONALS

Daarnaast ondersteunt Unilever Food Solutions (UFS) hardwerkende chefkoks door het aanbieden van kwalitatief hoogwaardige ingrediënten, training en receptinspiratie. Als partner voor food professionals bieden wij oplossingen die helpen bij uitdagingen zoals een tekort aan personeel of het verduurzamen van keukenprocessen.


Als onderdeel van UFS duurzaamheidsagenda, bieden we ook ondersteuning op het gebied van voedselverspilling. Het is zonde als chefs na hard werken de bereide maaltijd in de afvalbak moeten gooien. Daarom helpen we ze om een balans te vinden in de behoefte van de gast en de grootte van de portie en faciliteren wij ze met het inzetten van slimme afvalbakken van Orbisk. De kennis van het professionele kanaal delen we intern met de retailtak om samen de consument en de horecagast beter te begrijpen.

Verder bieden we recepteninspiratie om aan de slag te gaan met voedselresten zoals het gebruiken van het groen van de prei als garnituur in de soep of het maken van een vruchtensaus met overrijp fruit. Ook kunnen chefs met onze bouillonpoeder heel eenvoudig van de restgroenten een heerlijke soep maken. We bieden tips voor hoe je het beste fruit en groente kunt opslaan of wat je kunt doen om eieren langer te behouden. Deze tools helpen de chefs bewust te maken van de mogelijkheden die er zijn met voedselresten. Bovendien kunnen zij natuurlijk veel geld besparen als ze voedselverspilling verminderen!

 
 

PARTNERSHIPS

Voedselverspilling tegengaan vereist samenwerking. Daarom is Unilever een partner van Samen Tegen Voedselverspilling en werken we samen met toeleveranciers, retailers, chefs en innovatieve bedrijven om voedselverspilling verder te reduceren.

‘TOO GOOD TO GO’: WIN-WIN MANIER OM VOEDSELVERSPILLING TEGEN TE GAAN

Door samen te werken met de app ‘Too Good To Go’, hebben onze klanten en consumenten een win-win manier gevonden om voedselverspilling tegen te gaan. Het concept is simpel: supermarkten, bakkers of horeca-ondernemers bieden overtollige producten aan in de ‘Too Good To Go’ app voor een veel lagere prijs. De consument kan vervolgens het eten bestellen en ophalen.

To Good To Go levert een hele effectieve herverkoopstrategie. Het zet een mogelijk inkomensverlies voor bedrijven om in inkomen en consumenten kunnen kwalitatief goede producten kopen tegen verlaagde prijzen. En voor ons als Unilever is het voordeel dat onze producten niet verspild worden.

In een recente pilot kregen consumenten bijvoorbeeld de mogelijkheid om een box met onze producten te bestellen voor een 70% lagere prijs dan de normale verkoopsprijs.

 
 

DE SLIMME AFVALBAKKEN VAN ORBISK

Voedselverspilling heeft niet alleen een negatieve milieu-impact, maar heeft ook een negatieve impact op de winstgevendheid van horecabedrijven. Daarom is Unilever Food Solutions een samenwerking aangegaan met Orbisk, een Nederlandse scale-up die een slimme voedselmonitor heeft ontwikkeld die precies vertelt welk voedsel wanneer wordt weggegooid. Dat doen ze door foto's te maken van voedsel voor het in de kliko komt en dit voedsel te wegen.

Op basis van de verzamelde data, gebundeld in overzichtelijke online rapportages, kan vervolgens de bevoorrading, het inkoopproces of een menu geoptimaliseerd worden. Zo wordt voedselverspilling al snel met 50% verlaagd. Lees hier meer over hoe u als horecaondernemer voedselverspilling kunt tegen gaan met behulp van de Orbisk.