Saskia van der Laan, manager business solutions van Samen Tegen Voedselverspilling, reikt de voucher uit aan Mari van den Heuvel, mede-eigenaar van Genson Group.
Genson Lost Fruits krijgt voucher tegen voedselverspilling
Genson Lost Fruits gaat de verspilling van ‘tweede klasse’ aardbeien en frambozen tegen door deze reststroom te verwerken tot hoogwaardige dranken. De fruitteler uit Sint-Oedenrode wil nu investeren in een eigen productieruimte, om de vruchten direct na het oogsten te verwerken tot likeur, (low) gin of bubbles onder het eigen merk ODAVI. Dat scheelt in kwaliteitsverlies en onnodige transportbewegingen. Het gaat niet alleen om eigen reststromen, maar op termijn ook om die van andere telers. Hiervoor krijgt het bedrijf een voucher toegekend door de stichting Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met Rabobank, het Ministerie van LNV en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen.
Genson Lost Fruits draagt bij aan een circulair voedselsysteem door vraag en aanbod optimaal op elkaar af te stemmen, samen te werken in de keten en oogst- en houdbaarheidsprognoses te maken. Uitgangspunt is om zo min mogelijk ‘tweede klasse’ fruit te produceren en afgekeurde partijen tot een minimum te beperken. Vruchten die toch te klein, groot of misvormd zijn, worden bijvoorbeeld verkocht aan de voedingsmiddelenindustrie of verwerkt tot likeur, gin, low-gin en bubbles onder het eigen merk ODAVI. Het gaat om zo’n 300 ton aardbeien en 15 ton frambozen per jaar.
Mari van den Heuvel, mede-eigenaar van Genson Group is blij met de voucher: “Dit helpt ons bij het realiseren van onze eigen productieruimte om reststromen te verwerken tot ODAVI-dranken. Daarnaast gaan we een belevingsruimte inrichten met uitzicht op de velden en de productieruimte. Zo kunnen we onze gasten op educatieve wijze meenemen in de wereld van plant en productie, tot verwerking van reststromen. Daarnaast willen we op termijn nieuwe producten ontwikkelen om in onze productieruimte ook de reststromen van andere telers te verwerken.”
Genson Lost Fruit is stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling.
Samen Tegen Voedselverspilling riep samen met het Ministerie van LNV, Rabobank en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen de voucherregeling in het leven om innovaties tegen voedselverspilling te stimuleren. Bedrijven kunnen met een voucher bijvoorbeeld experts inschakelen, een business case ontwikkelen of een innovatie opschalen naar productieniveau. De voucher vergoedt de helft van de kosten van het project, de andere helft draagt het bedrijf zelf bij. Het jaarlijkse budget voor de verbrede voucherregeling van 2021 is inmiddels vergeven, deze regeling is gesloten en wordt in 2022 heropend. Aanvragen voor een kennisvoucher van Wageningen Research kunnen nog wel worden ingediend.