Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com
Om voedselverspilling binnen je bedrijf tegen te gaan, heb je duidelijke en betrouwbare cijfers nodig. Daarop baseer je je oplossingen, volgens ‘Target-Measure-Act’ (een bewezen methode om voedselverspilling aan te pakken, die door de internationale Champions 12.3 coalitie wordt aanbevolen). Om reststromen eenduidig te meten in verschillende (sub)sectoren hebben Samen Tegen Voedselverspilling en Wageningen University & Research templates ontwikkeld. Naast de bestaande templates voor retailers, (industriële) bakkerijen, aardappelverwerkers, groente- en fruitbedrijven en producenten van zoetwaren willen we in 2022 specifieke templates ontwikkelen voor de zuivel- en vleesindustrie en de horeca, met hulp van de bedrijven zelf.
“From ‘food waste is important’ to ‘food waste is a priority’.” Tijdens een groot online event was dit de boodschap van Craig Hanson, directeur van het World Resources Institute. Hij zei dit als reactie op Unilever Hellmann’s directeur Christina Bauer-Plank, die pleitte voor de aanpak van voedselverspilling door meer transparantie over data. Zonder vergelijkbare cijfers blijft voedselverspilling een onzichtbaar en onderschat probleem binnen een bedrijf, was haar ervaring.
Samen Tegen Voedselverspilling (actielijn 1) helpt bedrijven en sectoren met het meten van hun verspilling en impact. Steeds meer bedrijven doen mee en voor steeds meer subsectoren zijn monitoring templates beschikbaar. De templates zijn opgesteld in samenwerking met Wageningen Universiteit & Research (WUR). Het gebruikersgemak en de te verkrijgen inzichten worden vergroot doordat met de templates de verschillende specifieke kenmerken in de verschillende bedrijfsprocessen bij verschillende soorten bedrijven uitgevraagd worden. Zo is het makkelijker om relevante data op de juiste plaats binnen het bedrijf te verzamelen en te registreren. Hieruit volgt een duidelijk overzicht van de reststromen in totaal volume, per processtap en ook per bestemming (bijvoorbeeld verwerken tot veevoer). De templates zijn een concrete uitwerking van het internationaal breed geaccepteerde Food Loss & Waste Protocol. Hierdoor zijn ook internationaal verspilde appels met appels te vergelijken.
Het registreren van internationaal vergelijkbare cijfers is om meerdere redenen belangrijk. Bijvoorbeeld voor bedrijven met een operatie in meerdere landen, voor bedrijven die ‘assurance’ van een accountant vragen over hun rapportages en voor bedrijven die met een vermogensverstrekker een ‘sustainability linked loan’ tegen voedselverspilling willen aangaan, zoals de SDG 12.3 lening van Rabobank. Daarnaast geldt voor alle EU lidstaten de verplichting om in juni 2022 voedselverspilling te rapporteren over het jaar 2020. Het ministerie van LNV heeft hiervoor WUR opdracht gegeven. Ook deze metingen zijn gebaseerd op het Food Loss & Waste Protocol.
Samen Tegen Voedselverspilling wil in 2022 nog meer bedrijven stimuleren om reststromen in kaart te brengen. Voor bijvoorbeeld bedrijven in de zuivel- en vleesindustrie en de horeca willen we volgend jaar specifieke templates ontwikkelen. De ervaring van deelnemende bedrijven uit andere sectoren is dat de templates een uitstekend hulpmiddel zijn voor het verzamelen van data en daarmee het terugdringen van verspilling.
Meer weten over deze monitoring acties en interesse om hieraan deel te nemen? Mail Niels Dijkman via niels@samentegenvoedselverspilling.nl.