Provincie Gelderland wil de verspilling in brood aanpakken. Vanuit potentiele impact geredeneerd een logische keus want brood staat in de top drie van meest verspilde voedingsmiddelen in Nederland. Provincie Gelderland zet daarbij Gelderse ondernemers in de hoofdrol. Ondernemers die graag in hun eigen keten willen experimenteren met oplossingen om minder brood te verspillen en daarmee duurzamer en meer circulair te worden. Deze aanpak draagt bij aan de ambitie, geformuleerd in de Uitvoeringsagenda Circulaire Economie 2021-2023, om de hoeveelheid voedselafval en voedselverspilling in 2030 met 50% verminderd te hebben.
De aankomende twee jaar gaan we met een groep Gelderse bakkers en een groep Gelderse supermarktondernemers de verspilling in hun keten terugdringen. We zullen bestaande kansrijke experimenten uit het verleden herhalen om ze te verbeteren en de business case en impact te valideren. We bedenken ook nieuwe ideeën om regelmatig voorkomende verspilling te voorkomen. Deze vertalen we naar pilots, gewoon proberen dus. Maar wel grondig evalueren en de bewezen successen daarna uitdragen in heel Nederland.
Deze maand starten we met dit project. Mocht je nog een potentieel impactvol idee hebben dat in een bakkerij of supermarkt getest mag worden om zich te gaan bewijzen: neem dan contact op met pieter@samentegenvoedselverspilling.nl. De nadruk zal in eerste instantie op brood liggen, maar goede ideeën voor andere verscategorieën in de supermarkt zijn ook welkom!