Cijfers

Wat kan jij doen tegen voedselverspilling?

Je denkt misschien dat je bijna geen eten verspilt, maar dat laatste beetje op je bord, dat restje rijst in de pan en dat laatste kapje van het brood … Al die kleine beetjes tellen op. Dat is natuurlijk zonde. En dus willen Nederlanders minder verspillen. Wil jij ook nog meer doen tegen voedselverspilling? We helpen je graag met tips op deze pagina!

Tips om minder te verspillen

Wist je dat de gemiddelde Nederlander thuis zo’n 33 kilo eten per jaar verspilt? Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel zijn de meest verspilde producten. Gelukkig is een hoop verspilling te voorkomen.  

Kopen

  • Check je voorraad voordat je naar de winkel gaat. Zo voorkom je dat je producten dubbel in huis haalt.
  • Het scheelt je tijd, geld, stress en voedselverspilling. Genoeg redenen om een boodschappenlijstje te gebruiken! Je koopt minder dingen die je niet nodig hebt, gaat makkelijker door de winkel heen. En door vooruit te plannen hoef je minder vaak boodschappen te doen.

Koken

  • Kook precies genoeg. Gebruik voor het afwegen van ingrediënten een weegschaal of maatbeker. Voor pasta, rijst en couscous is het Eetmaatje. Bekijk hier welke hoeveelheden je kunt aanhouden per persoon.
  • Iets lekkers maken met je restje wordt makkelijk met recepten van inspirerende restjesredders als Eric Corton en Yvette van Boven. Download het gratis restjes-receptenboekje en laat je inspireren.
  • (Oude) boterhammen over? Wist je dat de gemiddelde Nederlander zo’n 3,5 boterham per week van de afvalbak kan redden? Door je brood in te vriezen en/of te roosteren als het oud is, voorkom je verspilling.

Bewaren

  • Kijk, ruik, proef. Heb je nog een restje melk of een ander product wat al over de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) is? Kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is.
  • Opeten of invriezen voor of op de TGT-datum. Op zeer bederfelijke producten staat een Te Gebruiken Tot-datum. Dat is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Gebruik of vries het in vóór of op deze datum.
  • Vergeet je restjes niet; bewaar alle restjes en producten die snel op moeten op een vaste plek in je koelkast. Bijvoorbeeld op ooghoogte. Zo vergeet je ze niet.

Ben jij al flink verspillingsvrij? Super goed! Bekijk wat jouw volgende stap kan zijn in de strijd tegen voedselverspilling

Waarom minder verspillen?

Wil je het hele jaar door tips om minder te verspillen?

Volg ons op Instagram voor meer tips en schrijf je in voor de verspillingsvrije nieuwsbrief.

VERSPILLINGSVRIJE NIEUWSBRIEF

Ja, ik meld me aan voor de Verspillingsvrije nieuwsbrief.

VERSPILLINGSVRIJE NIEUWSBRIEF

Ja, ik meld me aan voor de Verspillingsvrije nieuwsbrief.

X