Verspillingsvrij momentje!

 
 
 
 

Wist je dat er 2 houdbaarheidsdatums zijn? Ten minste Houdbaar Tot – dit staat op producten die niet snel bederven. Na de datum kan de kwaliteit achteruit gaan. Dus kijk, ruik en proef of het nog lekker is ná de datum. En Te Gebruiken Tot – dit staat op producten die zeer bederfelijk zijn. De datum geeft de laatste dag aan waarop het nog veilig is om te eten. Dus gebruik vóór of óp de datum of vries het in. Ga ook voor verspillingsvrij!

 
 

SAMEN NAAR #VERSPILLINGSVRIJ

 
 
 
 

Ons voedsel wordt met veel liefde en energie gemaakt. Door minder te verspillen kunnen we 34 kilo goed voedsel per persoon per jaar besparen. Overal in Nederland komen we in actie en ook jij kan meehelpen. Becky heeft allerlei slimme tips voor je. Zo zorg je beter voor het milieu en je portemonnee. En als we dit met z’n allen doen dan maken we Nederland #verspillingsvrij. Doe ook mee! 

 
 

Verspillingsvrije Week 2020

 
 
 
 

Van 1-7 september is de Verspillingsvrije week. In deze week wordt je uitgedaagd om meer #verspillingsvrij te zijn. Met uitdagende challenges, tips op maat, praktisch tools voor in de keuken en meer. Doe je mee?

 
 

TIPS TEGEN VERSPILLING IN CORONACRISISTIJD

 
 
 
 

In deze tijden doe je misschien voor meer dagen boodschappen dan je gewend bent. Met deze tips zorg je ervoor dat je eten langer goed blijft en je zo min mogelijk verspilt.

 
 

DE BELANGRIJKSTE TIPS TEGEN VOEDSELVERSPILLING:

 
 
 
 
 
 

WAAROM
#VERSPILLINGSVRIJ

 
 
 
 
 
 

ONTMOET BECKY

 
 
 
 
 
 
Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail
 
 
 
 
 • Check en plan: Kijk in je koelkast, vriezer en voorraadkast. Wat heb je nog in huis? In de Receptenapp Slim Koken kun je invullen welk ingrediënt je nog aan eten in huis hebt. Vervolgens krijg je volop inspiratie wat je ermee kan maken. Ook op websites van bijvoorbeeld Albert Heijn, Jumbo, Lidl en het Voedingscentrum vind je veel recepten.

 • Denk in restjes: Soms heb je een gerecht waar je maar een halve bloemkool voor nodig hebt. Verzin dan voor een andere dag een gerecht waar je die andere helft in kan gebruiken.

 • Maak een boodschappenlijstje: Je koopt minder dingen die je niet nodig hebt als je vooraf opschrijft wat en hoeveel je gaat kopen.

 • Koop je groente en fruit vers: Haal meerdere keren per week verse producten in plaats van alles in één keer.

 • Koop vaker bevroren eten: Bevroren producten zijn er in overvloed en ze blijven veel
  langer goed.

 • Eet eigenzinnige fruit en groente: Een kromme komkommer of biet met een bultje smaken
  net zo goed.

 • Gekoeld product? Gekoeld bewaren! Neem gekoelde producten mee in koeltas en stop ze als laatste in je winkelmandje. Zo blijven ze langer goed!

 
 
 
 
 • Kook op maat: Bedenk wie er mee-eten en wat een juiste portie voor hen is. Let op: pasta, rijst en couscous zetten flink uit bij het koken. Hier vind je een schema met hoeveel je nodig hebt. Ook het Eetmaatje helpt je met porties afmeten.

 • Red je restjes: Er zijn een heleboel simpele en lekkere gerechten waar restjes tot hun recht komen. Denk aan soep, omelet, salade of een wokgerecht.

 • Bijna over datum? Bak het op of vries het in! Vlees en vis tegen de houdbaarheidsdatum kun je 2 dagen langer bewaren als je het gaart. 

 • Roep een restjesdag uit: Kies één dag in de week waarop je opmaakt wat je nog in huis hebt. Misschien wordt het wel Verspillingsvrijdag!

 
 
 
 
 • Weet wat je waar bewaart: Niet alles blijft het best bewaard in de koelkast. Tropisch fruit en groente hebben een hekel aan kou. De Bewaarwijzer en Koelkaststicker helpen je bij slim bewaren.

 • Taste before you waste: De Tenminste Houdbaar Tot-datum garandeert alleen de beste kwaliteit en zegt niets over of het nog goed is. Kijk, ruik en proef daarom om uit te vinden of iets na deze THT-datum nog goed is. Op vlees en vis staat vaak een Te Gebruiken Tot-datum. Deze producten kun je beter niet eten als de datum verstreken is. Dus gebruik vóór of óp de TGT-datum of vries het in.

 • Voer je vriezer, vries je eten in: Bevroren eten gaat veel langer mee en is hartstikke handig na een drukke dag of bij onverwachte eters. Tip: schrijf op wat erin zit en vergeet het niet te labelen met een datum!

 • Zet je koelkast op 4 °C: Eten blijft langer goed en bacteriën krijgen minder kans bij de juiste koelkasttemperatuur. Bestel deze handige thermometer om de temperatuur in je koelkast te meten. Met de draaiknop binnenin de koelkast stel je de koelkast bij. Hoe hoger het getal, hoe kouder de koelkast wordt. 4 °C is de ideale temperatuur.

 
 

VOER VOOR INSPIRATIE
#VERSPILLINGSVRIJ

 
 
 
 
 
 

Samen maken we Nederland steeds duurzamer. Voorkom voedselverspilling, pak de fiets naar werk of laat je huis isoleren. Besparen doe je op jouw manier. De Rijksoverheid is in samenwerking met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties een campagne gestart: “Iedereen doet WAT”. Het laat zien dat iedere Nederlander WAT voor het klimaat kan doen. Bekijk de mogelijkheden en wat het beste bij je past op www.iedereendoetwat.nl.

 
 

X