SAMEN MAKEN WE NEDERLAND #VERSPILLINGSVRIJ

 
 
 
 

Nederlanders zijn steeds bewuster bezig om minder voedsel te verspillen, maar er is nog veel winst te behalen. Overal in Nederland komen we in actie tegen voedselverspilling en ook jij kunt meehelpen. Dat levert winst op voor het milieu én je portemonnee. Wist je al dat je €120 per jaar kunt besparen door minder te verspillen? Becky heeft allerlei slimme tips voor je. Als we samen in actie komen, dan maken we Nederland steeds meer #verspillingsvrij. Doe je ook mee?

 
 

Verspillingsvrije Week:
1-7 september 2020

 
 
 
 

De Verspillingsvrije Week is een onderdeel van de campagne “Hoe #verspillingsvrij ben jij?” van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Het is een week waarin je wordt uitgedaagd om meer #verspillingsvrij te zijn. Houd de website goed in de gaten. Binnenkort vind je hier meer informatie.

 
 

TIPS TEGEN VERSPILLING IN CORONACRISISTIJD

 
 
 
 

In deze tijden doe je misschien voor meer dagen boodschappen dan je gewend bent. Met deze tips zorg je ervoor dat je eten langer goed blijft en je zo min mogelijk verspilt.

 
 

DE BELANGRIJKSTE TIPS TEGEN VOEDSELVERSPILLING:

 
 
 
 
 
 

IEDEREEN KAN
#VERSPILLINGSVRIJ ETEN

 
 
 
 
 
 

ONTMOET BECKY

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 • Check en plan: Kijk in je koelkast, vriezer en voorraadkast. Wat heb je nog in huis? In de Receptenapp Slim Koken kun je invullen welk ingrediënt je nog aan eten in huis hebt. Vervolgens krijg je volop inspiratie wat je ermee kan maken. Ook op websites van bijvoorbeeld Albert Heijn, Jumbo, Lidl en het Voedingscentrum vind je veel recepten.

 • Denk in restjes: Soms heb je een gerecht waar je maar een halve bloemkool voor nodig hebt. Verzin dan voor een andere dag een gerecht waar je die andere helft in kan gebruiken.

 • Maak een boodschappenlijstje: Je koopt minder dingen die je niet nodig hebt als je vooraf opschrijft wat en hoeveel je gaat kopen.

 • Koop je groente en fruit vers: Haal meerdere keren per week verse producten in plaats van alles in één keer.

 • Koop vaker bevroren eten: Bevroren producten zijn er in overvloed en ze blijven veel
  langer goed.

 • Eet eigenzinnige fruit en groente: Een kromme komkommer of biet met een bultje smaken
  net zo goed.

 • Gekoeld product? Gekoeld bewaren! Neem gekoelde producten mee in koeltas en stop ze als laatste in je winkelmandje. Zo blijven ze langer goed!

 
 
 
 
 • Kook op maat: Bedenk wie er mee-eten en wat een juiste portie voor hen is. Let op: pasta, rijst en couscous zetten flink uit bij het koken. Hier vind je een schema met hoeveel je nodig hebt. Ook het Eetmaatje helpt je met porties afmeten.

 • Red je restjes: Er zijn een heleboel simpele en lekkere gerechten waar restjes tot hun recht komen. Denk aan soep, omelet, salade of een wokgerecht.

 • Bijna over datum? Bak het op of vries het in! Vlees en vis tegen de houdbaarheidsdatum kun je 2 dagen langer bewaren als je het gaart. 

 • Roep een restjesdag uit: Kies één dag in de week waarop je opmaakt wat je nog in huis hebt. Misschien wordt het wel Verspillingsvrijdag!

 
 
 
 
 • Weet wat je waar bewaart: Niet alles blijft het best bewaard in de koelkast. Tropisch fruit en groente hebben een hekel aan kou. De Bewaarwijzer en Koelkaststicker helpen je bij slim bewaren.

 • Taste before you waste: De Tenminste Houdbaar Tot-datum garandeert alleen de beste kwaliteit en zegt niets over of het nog goed is. Kijk, ruik en proef daarom om uit te vinden of iets na deze THT-datum nog goed is. Op vlees en vis staat vaak een Te Gebruiken Tot-datum. Deze producten kun je beter niet eten als de datum verstreken is.

 • Voer je vriezer, vries je eten in: Bevroren eten gaat veel langer mee en is hartstikke handig na een drukke dag of bij onverwachte eters. Tip: schrijf op wat erin zit en vergeet het niet te labelen met een datum!

 • Zet je koelkast op 4 °C: Eten blijft langer goed en bacteriën krijgen minder kans bij de juiste koelkasttemperatuur. Bestel deze handige thermometer om de temperatuur in je koelkast te meten. Met de draaiknop binnenin de koelkast stel je de koelkast bij. Hoe hoger het getal, hoe kouder de koelkast wordt. 4 °C is de ideale temperatuur.

 
 

VOER VOOR INSPIRATIE
#VERSPILLINGSVRIJ

 
 
 
 
 
 

Samen maken we Nederland steeds duurzamer. Voorkom voedselverspilling, pak de fiets naar werk of laat je vloer isoleren. Besparen doe je op jouw manier. Bekijk de mogelijkheden en wat het beste bij je past op www.iedereendoetwat.nl

 
 
X