Vier de feestdagen verspillingsvrij

Op derde kerstdag eten we onze restjes van het kerstdiner. En daarmee ben je goed bezig. Want of je het nou makkelijk houdt of wat uitgebreider gaat koken; je voorkomt voedselverspilling. Fijne verspillingsvrije feestdagen!

Laat je inspireren door onze restjes-ideeën.

   • Restjes groenten kun je heel makkelijk omtoveren tot een soep. Bijvoorbeeld deze tomaten-pompoensoep met restjes bloemkool.
   • Salade van komkommer, tomaat, sla en andere groenterestjes die je mogelijk over hebt zoals sperzieboontjes of spruitjes. Ook kun je er blokjes kip, zalmsnippers, een restje bulgur, couscous of blokjes aardappel aan toevoegen. Eventueel serveren met een restje van wraps die je in puntjes krokant kunt bakken. 
   • Bruschetta: rooster sneetjes of stukjes (stok)brood dat je nog over hebt en beleg met hummus, andere spreads die je nog over hebt of geitenkaas. Je kunt de broodjes garneren met wat tomaat, radijs, munt, granaatappelpitjes of een reepje vleeswaren.  
   • Prik op een satéprikker overgebleven tomaatjes, mozzarella of geitenkaas, spruitjes met wat ras el hanout of sesamzaad en een krieltje. Lekker met basilicum.

 

Hoe vier jij de feestdagen verspillingsvrij?

Hierboven zag je al hoe je makkelijk restjes kunt verwerken tot een nieuwe maaltijd. Maar je kunt nog meer doen voor verspillingsvrije feestdagen. Een goed begin is het halve werk. Bekijk de tips.

Voedsel delen en verspilling voorkomen

Zeker met de feestdagen gun je iedereen een feestmaal. Toch zijn er nog veel Nederlanders die ook met de feestdagen een lege koelkast hebben. Verschillende initiatieven delen het hele jaar door voedsel met buurtbewoners en gaan vaak tegelijkertijd voedselverspilling tegen. Deze initiatieven kun je steunen door te doneren en/of vrijwilliger te worden. Op de websites vind je meer informatie.

 • Voedselbanken helpen mensen met voedselhulp en gaan zo voedselverspilling tegen.
 • Buurtbuik bereidt gezonde en gratis maaltijden van gered voedsel van supermarkten, winkeliers en horeca.
 • Resto vanHarte verbindt mensen met elkaar tijdens het eten van een betaalbare en gezonde maaltijd om eenzaamheid tegen te gaan.
 • Overal in Nederland zijn grote en kleine foodsharing initiatieven waar men voedsel deelt en verspilling voorkomt. Bekijk de kaart van Zero Waste Nederland voor een initiatief bij jou in de buurt.
 • Bij Thuisgekookt kun je zelf een maaltijd aanbieden, bijvoorbeeld als je te veel hebt gekookt.

RECEPTENBOEKJE

Wat lekkers maken met je restjes? Dat wordt een eitje met de heerlijke restjesrecepten van o.a. Eric Corton, Yvette van Boven en Pierre Wind! Download snel het gratis restjes-receptenboekje.