Vier de feestdagen verspillingsvrij
Op derde kerstdag eten we onze restjes van het kerstdiner. En daarmee ben je goed bezig. Want of je het nou makkelijk houdt of wat uitgebreider gaat koken; je voorkomt voedselverspilling. Fijne verspillingsvrije feestdagen!
Laat je inspireren door onze restjes-ideeën.
- Restjes groenten kun je heel makkelijk omtoveren tot een soep. Bijvoorbeeld deze tomaten-pompoensoep met restjes bloemkool.
- Salade van komkommer, tomaat, sla en andere groenterestjes die je mogelijk over hebt zoals sperzieboontjes of spruitjes. Ook kun je er blokjes kip, zalmsnippers, een restje bulgur, couscous of blokjes aardappel aan toevoegen. Eventueel serveren met een restje van wraps die je in puntjes krokant kunt bakken.
- Bruschetta: rooster sneetjes of stukjes (stok)brood dat je nog over hebt en beleg met hummus, andere spreads die je nog over hebt of geitenkaas. Je kunt de broodjes garneren met wat tomaat, radijs, munt, granaatappelpitjes of een reepje vleeswaren.
- Prik op een satéprikker overgebleven tomaatjes, mozzarella of geitenkaas, spruitjes met wat ras el hanout of sesamzaad en een krieltje. Lekker met basilicum.
Hoe vier jij de feestdagen verspillingsvrij?
Hierboven zag je al hoe je makkelijk restjes kunt verwerken tot een nieuwe maaltijd. Maar je kunt nog meer doen voor verspillingsvrije feestdagen. Een goed begin is het halve werk. Bekijk de tips.

Voorbereiding
- Maak een planning… Wie eten er mee? Zijn het grote of kleine eters? Wat eten ze graag, wat lusten ze niet? Stem hier de recepten op af én de hoeveelheden die je koopt en kookt. Verwacht je ingrediënten over te houden, bedenk hiermee een nieuw recept voor de dag(en) erna.
- Check je voorraad… Misschien heb je die kruiden die je nodig hebt voor het hoofdgerecht nog wel in huis.
- Maak een boodschappenlijst… en schrijf ook de hoeveelheden erbij die je nodig hebt. Bedenk welke boodschappen je al eerder kunt halen. En welke pas korter van tevoren. Eten dat snel bederft, zoals vlees, vis en voorgesneden groente, kun je beter kort van tevoren halen. Wil je deze boodschappen toch al eerder inslaan, dan kun je ze invriezen.
- Houd je aan je lijstje… en probeer geen impulsaankopen te doen. Je houdt dan minder snel eten over. En het is nog goedkoper ook. Extra eten in huis halen omdat je bang bent dat je niet genoeg hebt, is niet nodig. De meeste mensen vinden het niet erg als iets op is. Verspillingsvrij en gastvrij gaan prima samen.

Bereiding
- Kook op maat... Gebruik voor het afwegen van ingrediënten een weegschaal of maatbeker. Voor pasta, rijst en couscous is er het Eetmaatje. Bekijk hier welke hoeveelheden je kunt aanhouden per persoon.
- Zet eten in kleine hoeveelheden op tafel… Denk aan bijgerechten als salades, aardappeltjes, friet en brood. Vul pas aan als het op is. Zo hou je minder snel eten over. Ook bij gourmetten, fonduen en steengrillen is het slim om vlees, vis en groente in kleinere hoeveelheden op tafel te zetten (en aan te vullen). Dan staat het niet te lang buiten de koelkast.
- Benut de hele groente… Hoeft er maar een halve broccoli in het recept? Maak de andere helft morgen op bij de lunch. Of vries het in. Wist je trouwens dat je de hele broccoli kunt eten, dus ook de stronkjes. En bij pompoen hoef je niet te schillen, want ook de schil is eetbaar.

Bewaren
- Bewaar restjes slim… Heb je restjes over van het kerstdiner? Laat ze afkoelen en zet ze binnen 2 uur in de koelkast. Heb je bijvoorbeeld een grote pan soep, zet deze in een bak koud water om sneller af te laten koelen. Maak restjes op tijd op. Eet maaltijdrestjes binnen 2 dagen op. Of vries het eten in, dan blijft het nog 3 maanden goed.
- Bewaar eten op de juiste plek… Tomaat, komkommer, paprika en aubergine blijven lekkerder én langer goed buiten de koelkast. Dat geldt ook voor tropisch fruit zoals banaan, ananas en mango. Zorg dat je koelkast op 4 °C staat, dit is de ideale koelkasttemperatuur. Bekijk in de Bewaarwijzer waar je producten het beste bewaart en hoelang ze goed blijven.
- Restjes van ingrediënten over? Zoals een halve komkommer, een open zak sla of bakje kwark? Bewaar ze op een vaste plek in je koelkast, bijvoorbeeld op ooghoogte. Zo weet je altijd wat als eerste op moet. Maak ook deze restjes binnen 2 dagen op.
Voedsel delen en verspilling voorkomen
Zeker met de feestdagen gun je iedereen een feestmaal. Toch zijn er nog veel Nederlanders die ook met de feestdagen een lege koelkast hebben. Verschillende initiatieven delen het hele jaar door voedsel met buurtbewoners en gaan vaak tegelijkertijd voedselverspilling tegen. Deze initiatieven kun je steunen door te doneren en/of vrijwilliger te worden. Op de websites vind je meer informatie.
- Voedselbanken helpen mensen met voedselhulp en gaan zo voedselverspilling tegen.
- Buurtbuik bereidt gezonde en gratis maaltijden van gered voedsel van supermarkten, winkeliers en horeca.
- Resto vanHarte verbindt mensen met elkaar tijdens het eten van een betaalbare en gezonde maaltijd om eenzaamheid tegen te gaan.
- Overal in Nederland zijn grote en kleine foodsharing initiatieven waar men voedsel deelt en verspilling voorkomt. Bekijk de kaart van Zero Waste Nederland voor een initiatief bij jou in de buurt.
- Bij Thuisgekookt kun je zelf een maaltijd aanbieden, bijvoorbeeld als je te veel hebt gekookt.