Vier de feestdagen verspillingsvrij

Weet jij al wat er dit jaar op het kerstmenu staat en wie er gezellig mee-eten? Hoe je je feestdagen ook viert; door slim te kopen, koken en bewaren doe je het in elk geval verspillingsvrij.

We geven je graag tips en inspiratie hoe je dat kunt doen. Fijne verspillingsvrije feestdagen!   

RESTJE KERSTDINER = NIEUW GERECHT

Met de feestdagen haal je waarschijnlijk wat meer eten in huis dan normaal. Het kan zijn dat er dan wat overblijft. Door slim om te gaan met restjes van je kerstdiner tover je zo een snelle soep of makkelijke wokschotel op tafel!

Vind hier meer inspiratie om restjes op te maken, of zoek een recept op de site van je favoriete supermarkt of chef.

Hoe vier jij de feestdagen verspillingsvrij?

Hierboven zag je al hoe je makkelijk restjes kunt verwerken tot een nieuwe maaltijd. Maar je kunt nog meer doen voor verspillingsvrije feestdagen. Een goed begin is het halve werk. Bekijk de tips.

Voedsel delen en verspilling voorkomen

Zeker met de feestdagen gun je iedereen een feestmaal. Toch zijn er nog veel Nederlanders die ook met de feestdagen een lege koelkast hebben. Verschillende initiatieven delen het hele jaar door voedsel met buurtbewoners en gaan vaak tegelijkertijd voedselverspilling tegen. Deze initiatieven kun je steunen door te doneren en/of vrijwilliger te worden. Op de websites vind je meer informatie.

  • Voedselbanken helpen mensen met voedselhulp en gaan zo voedselverspilling tegen.
  • Buurtbuik bereidt gezonde en gratis maaltijden van gered voedsel van supermarkten, winkeliers en horeca.
  • Resto vanHarte verbindt mensen met elkaar tijdens het eten van een betaalbare en gezonde maaltijd om eenzaamheid tegen te gaan.
  • Overal in Nederland zijn grote en kleine foodsharing initiatieven waar men voedsel deelt en verspilling voorkomt. Bekijk de kaart van Zero Waste Nederland voor een initiatief bij jou in de buurt.
  • Bij Thuisgekookt kun je zelf een maaltijd aanbieden, bijvoorbeeld als je te veel hebt gekookt.

Download het receptenboek

Amsterdamse foodies delen hun tips en restjesrecepten in dit #verspillingsvrije kookboek. Laat je inspireren door onder meer worstenmaker Samuel Levie, kookboekenauteur Laura de Grave en chef Jos Timmer van restaurant de Kas. Van een groenterijke frittata tot smaakvolle nasi; ontdek wat je allemaal kan maken met alle restjes die er in jouw (koel)kast te vinden zijn. Tijdens de feestdagen én daarna.