VERSPILLINGSVRIJE RECEPTEN & INSPIRATIE

 

De feestdagen staan weer voor de deur; tijd voor gezelligheid, familie én heerlijk eten. Heb je de handige tips van Becky over het voorkomen en verminderen van voedselverspilling gevolgd en blijven er toch nog restjes over? Op deze pagina kun je meer inspiratie opdoen en staan tal van recepten voor het gebruik van restjes in heerlijke gerechten. Vier hiermee je 3e kerstdag #Verspillingsvrij

 

VIER 3E KERSTDAG #VERSPILLINGSVRIJ, (GOUR)MET JE RESTJES!

 

Kerst is een mooi moment om stil te staan bij de waarde van ons eten. Vier daarom 3e kerstdag #verspillingsvrij en tover op deze dag al je kerstrestjes om in een nieuw feestmaal. Een stuk courgette, een half stokbrood, een stukje vlees of vis. Vooral als je een groter gezelschap over de vloer krijgt is het een uitdaging om precies genoeg in huis te halen én een lege koelkast over te houden. Wat eten over houden van je kerstdiner hoeft geen probleem te zijn. Doe er je voordeel mee. Geniet de dag ná kerst van al het lekkers dat je nog in huis hebt en zet een heerlijk nieuw feestmaal op tafel. Scheelt een uitstapje naar de supermarkt én je bespaart geld.

Roerbakken

 Veel kerstrestjes lenen zich perfect voor een snel en lekker roerbakgerecht.  Gebruik groenten en restjes vlees of vis, mix dit met rijst, mie of noedels. Even kort wokken of bakken en je hebt een heerlijke #verspillingsvrije maaltijd.

Soep

Verwerk overgebleven (kerst)groenten en stukjes vlees gemakkelijk in een soep.  Gebruik pompoen, broccoli, bloemkool of wortel als de ideale basis  voor jouw #verspillingsvrije soep. Ook gepureerde groenten, peulvruchten en (zoete) aardappel zijn heerlijke ingrediënten voor een winterse soep. Breng op smaak met wat (restjes) kruiden en eet smakelijk!

 

Omelet

Snij je restjes groenten fijn en bak deze gaar. Voeg een ui, wat (geraspte) kaas, een scheutje melk en wat kruiden toe. Restjes vlees en vis kunnen ook goed toegevoegd worden aan een omelet.  Maak bijvoorbeeld een omelet met groente zoals spruitjes, champignons en knoflook. Laat dit alles in de pan kort met de deksel er op bakken en serveer het op een stevige boterham. 

 

Salades

Bijna alle kerstrestjes kunnen in een salade. Ideaal zijn sla en extra groenten, maar ook overgebleven vlees en vis/garnalen zijn een heerlijke toevoeging. De salade kun je eventueel zelfs nog aanvullen met gekookte pasta of rijst. Breng op smaak met kruiden, of maak een dressing op basis van yoghurt of olie. Lekker met croutons gemaakt van geroosterd oud brood. 

 

Hoe #Verspillingsvrij ben jij?

Wees creatief en verwerk restanten in nieuwe gerechten. Maak bijvoorbeeld van je overgebleven (stoof)fruit een heerlijk pannenkoektoetje door alleen maar melk, bloem en ei toe te voegen. Of gebruik je oude (stok)brood om een heerlijke bruschetta te maken. Het enige wat je nodig hebt is restjes kaas/mozzarella, basilicum en tomaat.

Zoals je ziet is er voldoende lekkers te maken met de kerstrestjes. Wij zijn enorm benieuwd wat jij weet te maken van restjes. Deel jouw creaties met #verspillingsvrij en/of #verspillingsvrijekerst op social media en inspireer ons (en anderen).