Aardappelen

De Nederlandse bodem is ideaal voor het telen van aardappelen. Niet gek dat deze knollen al sinds jaar en dag op ons menu staan. Aardappelen zijn lang houdbaar op een donkere plaats. Ook als er al uitlopers aan zitten zijn ze nog te gebruiken. Aardappelen zijn echte alleskunners. Lekker gekookt of gebakken. Maar ook inzetbaar in de puree, stamppot, soep, salade of zelfs als bindmiddel.

Aardappelen
 

Hoeveel aardappelen kunnen we redden?

Aardappelen staan op nummer 5 in de top 10 producten waarbij de meeste winst valt te behalen (in gewicht) door thuis minder te verspillen. Het gaat zowel om bereide aardappelen als nog niet bereide aardappelen uit de zak. In Nederland kan er in totaal bijna 1 miljoen kilo aardappelen per week van de afvalbak worden gered. Per persoon is dat 1 kleine aardappel per week. Als iedereen in Nederland geen aardappelen meer zou verspillen, levert dat een enorme winst op.

 

Thuis minder aardappelen verspillen met deze tips

Aardappelen zijn lang houdbaar als je ze donker en koel bewaart. Door ze te koken en in te vriezen, verleng je de houdbaarheid. Restjes gekookte aardappel passen goed in gerechten als soep of curry. Met onderstaande tips haal je alles uit je aardappelen.

 

 

Bewaren

Aardappelen zijn na aankoop gemiddeld 2 tot 4 weken houdbaar. Bewaar ze op een koele, donkere plek. Licht bevordert de vorming van de natuurlijke gifstof solanine. Dit is dan te zien aan groene plekken. Groene aardappelen kun je beter niet meer eten. Als je aardappelen te warm bewaart, komen er uitlopers op. Deze aardappels kun je nog eten als je de uitlopers verwijdert en het plekje eraf snijdt.

De ideale bewaartemperatuur voor aardappelen is 8 tot 10 graden. Heb je geen koele, donkere plek? Dan kun je aardappelen in de koelkast bewaren. Doe dit alleen voor aardappelen om te koken en niet bij de aardappelen die je wilt frituren of bakken. In de koelkast ontstaan namelijk sneller suikers en deze kunnen tijdens het frituren of bakken omgezet worden in de schadelijke stof acrylamide.

Op aardappelen hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan. De kwaliteit controleer je door te kijken en te ruiken. Aardappelen zijn goed als ze een stevige mooie, heldere gele (of rode) huid hebben. Ze zijn minder goed als ze slap, groenverkleuring, beschadigingen, een zure geur of blauwe plekken hebben.
Gekookt zijn aardappelen 2 dagen houdbaar in de koelkast.

 

Invriezen
Verleng de houdbaarheid van aardappelen door ze in te vriezen. Kook of bak ze wel eerst. In de diepvries zijn aardappelen 3 maanden houdbaar.

 

Koken

Handig om te weten als je aardappelen gaat koken of bakken:

 • 1 aardappel weegt gemiddeld 70 gram
 • Een kleine eter heeft gemiddeld 4 aardappelen (= 280 gram) nodig en een grote eter gemiddeld 5 aardappelen (= 350 gram)

Je kunt aardappelen ook met schil eten. Let er wel op of de schil onbeschadigd is. En was de aardappelen goed voordat je ze gaat bereiden, zodat er geen aarde meer aan zit.

 

Creatief met restjes

Heb je aardappel over? Dan kun je ze gebruiken als basis voor een nieuwe maaltijd. Of vries ze in voor een later moment. Hierbij wat restjes inspiratie:

 • Gebruik restjes aardappel om je soep mee te binden, of te vullen
 • Bak restjes aardappel op in de koekenpan in een beetje boter
 • Een restje aardappel past prima in een lekkere curry
 • Samen met een restje melk maak je er een omelet van; Aardappelomelet
 • Of tover van al je restjes een overheerlijke tortilla op je bord
 • Meer aardappelen over? Maak er dan een salade of stamppotje van: Lekkere stamppot recepten
 • Vul overgebleven gekookte aardappelen met een beetje crème fraiche en bieslook
 • Prak restjes gekookte aardappelen en meng ze met een uitje, wat kruiden en een losgeklopt eitje. Vorm er burgertjes van die je even door paneermeel (van oud brood) wentelt. Bak ze goudbruin in de pan.
 • Wat dacht je van een ovenschotel? Restje geraspte kaas eroverheen en grill kort in de oven.