Vlees

In Nederland worden veel dieren gehouden voor het vlees. Een deel hiervan is bestemd voor de Nederlandse consument. Vooral rood vlees (rund, varken, schaap, geit) heeft veel impact op het milieu, wit vlees (kip, kalkoen) wat minder. Minder vlees eten is in ieder geval beter voor het milieu. Als je wel vlees eet, is het belangrijk dat je er goed mee omgaat. Door minder vlees te verspillen, verklein je de impact op het milieu. Door vlees slim in te kopen, goed te bewaren en creatief met restjes om te gaan is er veel winst te behalen.

Vlees
 

Hoeveel vlees kunnen we redden?

Vlees (inclusief vleeswaren) staat op nummer 7 in de top 10 van producten waarbij de meeste winst valt te behalen (in gewicht) door thuis minder te verspillen. Het gaat hierbij vooral om restanten gebakken vlees en vleeswaren, maar ook om rauw vlees nog in de verpakking. In Nederland kan er bijna 800.000 kilo vlees en vleeswaren per week van de afvalbak worden gered. Per persoon is dat ongeveer een half stuk vlees per week. Als iedereen in Nederland geen vlees meer zou verspillen, levert dat een enorme winst op.

 

Thuis minder vlees verspillen met deze tips

Als je voor een stukje vlees gaat, verspil je het liefst zo min mogelijk. Een planning en een boodschappenlijstje maken is handig om mee te beginnen. Zo koop je niet snel te veel. Houd verder de houdbaarheidsdatum in de gaten, en wees creatief met restjes.

 

Kopen

Het klinkt simpel, maar koop niet te veel vlees. Een gemiddelde kipfilet weegt al snel 150 gram, terwijl voor een volwassen persoon maximaal 100 gram genoeg is per dag. Kijk dus naar de hoeveelheden en verdeel het vlees anders over meerdere dagen (of vries een deel in). Laat je ook niet verleiden door aanbiedingen als je niet weet of je het op krijgt.

Bewaren

Bewaar vlees altijd in de koelkast. Het liefst op de onderste plank, want dat is de koudste plek. Ook kunnen vleessappen dan niet makkelijk op andere producten lekken. Houd de houdbaarheidsdatum in de gaten en zorg dat je het vlees uiterlijk op de datum opeet of invriest. Geopende verpakkingen vlees zijn na opening nog 2 dagen houdbaar in de koelkast. Verpak het goed en gebruik bijvoorbeeld een bewaarbakje. Vleeswaren zijn meestal nog 3 tot 5 dagen goed na opening.

 

Koelkast op 4 °C

Vlees bederft snel als je het niet koud genoeg bewaart. Het is daarom belangrijk dat je koelkast koud genoeg staat. Stel hem in op 4 °C. Bij deze temperatuur bederven producten minder snel en groeien bacteriën nauwelijks. Bij een moderne koelkast kun je de temperatuur vaak digitaal instellen. Heb je die niet, dan kun je de temperatuur controleren met een koelkastthermometer. Bij koelkasten met een draaiknop geldt, hoe hoger het getal hoe kouder.

Zet vlees(waren) zo snel mogelijk (terug) in de koelkast en laat ze niet een hele tijd op tafel of het aanrecht staan. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast.

Te gebruiken tot-datum

Op producten die snel bederven, zoals vlees en vis, staat een ‘te gebruiken tot’-datum. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Eet het op - of vries het in - vóór of op de datum. Je kunt het vlees bereiden om het langer goed te houden. Als je het bakt, grilt of kookt is het nog 2 dagen houdbaar in de koelkast.

 

Invriezen

Verleng de houdbaarheid van vlees door het in te vriezen bij - 18 °C. Bij vlees kan de houdbaarheid in de vriezer verschillen:

Varkensvlees2 maanden
Kip & kalkoen3 maanden
Gehakt3 maanden
Lamsvlees3 maanden
Rundvlees9 maanden

Gebakken/bereid vlees is na invriezen nog zo’n 3 maanden houdbaar.
Te lang in de diepvries geeft vlees een ranzige geur en smaak.

Tip! Plak een etiket op de bewaardoos zodat je weet wat erin zit en tot wanneer het goed blijft.

 

Ontdooien

Ontdooi het vlees door het één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onder in de koelkast te leggen, of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren. Het vlees kan dan de vleessappen geleidelijk opnemen waardoor het lekker sappig blijft. Kleine stukken vlees kunnen ook in de magnetron worden ontdooid.

 

Creatief met restjes

Restjes vlees kun je de volgende dag makkelijk opmaken tijdens de lunch. Bijvoorbeeld op de boterham of in een salade. In de avondmaaltijd kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld gebakken in een roerbakgerecht of in de soep. Bij restjes bereid vlees is het belangrijk dat je het binnen 2 dagen opeet. Hierbij wat tips om restjes te verwerken:

  • Roerbak: Bak restjes vlees en kruiden in de pan, voeg restjes groente toe, mix met noedels of rijst.
  • Gebakken: bak vlees met ui, prei, kerriepoeder en (een restje) gekookte rijst.
  • In een wrap: Meng het restje vlees met groente en bruine bonen of kidneybonen in een volkoren wrap. Zoals hier: Wrap met groente en noten (voedingscentrum.nl)
  • In broodbakjes: doe vlees met restjes groente in broodbakjes (evt. van oud brood) en zet ze even in de oven.
  • In gevulde tomaten: geschikt voor verschillende soorten restjes.
  • In een goulash: laat stukjes vlees sudderen met paprika’s en tomaten.