Zuivel

Melk, yoghurt en kaas zijn producten die veel worden gegeten in Nederland. Grazende koeien zijn een typisch kenmerk voor het Nederlandse landschap. De meeste zuivel die we gebruiken, komt dan ook van dichtbij. Maar de productie van zuivel heeft ook een impact op het milieu. Dat komt vooral omdat koeien broeikasgassen zoals methaan uitstoten. Door minder zuivel te verspillen, verklein je de impact op het milieu. Door zuivel slim te bewaren, je zintuigen in te zetten en creatief om te gaan met restjes is er veel winst te behalen.

Zuivel
 

Hoeveel zuivel kunnen we thuis redden?

Zuivel staat op nummer 2 in de top 5 van producten waarbij de meeste winst valt te behalen (in gewicht) door thuis minder te verspillen. Het gaat daarbij vooral om restanten yoghurt, kwark en melk achtergebleven in verpakkingen, maar ook om zuivelrestjes uit schaaltjes en bekers die in de afvalbak of gootsteen zijn beland. In Nederlandse huishoudens kan er in totaal ruim 1,7 miljoen kilo zuivel (excl. kaas) per week van de afvalbak worden gered. Per persoon is dat een half glas per week. Als iedereen in Nederland geen zuivel meer zou verspillen, levert dat een enorme winst op. In één week kunnen dan ongeveer 8,5 miljoen glazen zuivel van de afvalbak worden gered.

 

Thuis minder zuivel verspillen met deze tips

Kopen

Doe je boodschappen voor de hele week? Dan is het goed om eerst te kijken wat je nog in huis hebt en te weten hoeveel je nodig hebt, zodat je precies genoeg koopt. Maak een boodschappenlijstje en noteer de hoeveelheden die je nodig hebt. Hou je toch wat zuivel over aan het eind van de week? Dan kun je dat vaak nog prima gebruiken (vaak ook ná de THT- datum). Restjes zuivel laten zich bovendien makkelijk verwerken in tal van recepten.

Bewaren

 • Bewaar zuivel altijd in de koelkast bij een temperatuur van 4 °C. Dat is de ideale koelkasttemperatuur en eten en drinken blijft dan langer goed. Met een koelkastthermometer kun je controleren of je koelkast koud genoeg staat (te koop in een huishoud- of kookwinkel).
 • De koelkastdeur is de minst koude plek. Maar als je hier een aantal dagen een geopend pak melk bewaart, dan kan dat prima.
 • Zet pakken melk en yoghurt zo snel mogelijk (terug) in de koelkast en laat ze niet lang op tafel staan. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast.
 

Ten minste houdbaar tot-datum

 • Op kwark, melk, yoghurt en andere zuivelproducten staat een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Tot en met deze datum is de kwaliteit gegarandeerd goed.
 • Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan. Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of de kwark, melk of yoghurt nog goed is. Ziet het er nog goed uit? En ruik je niks vreemds? Proef dan een beetje. Is de smaak nog lekker? Dan kun je het nog prima eten/drinken en hoef je het niet weg te gooien.
 • Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
 • Bij kwark of yoghurt uit een pot is het slim om een schone lepel te gebruiken om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels.

Opvouwen pak

Handig! Door je zuivelpak slim te vouwen krijg je ook het laatste restje uit je pak vla of yoghurt.

Bederf

Als melk afwijkend ruikt of smaakt, zuur is of klontert, dan kun je het beter niet meer drinken. Yoghurt en kwark kunnen brokken krijgen, waterig worden en zurig of bitter smaken. Het kan geen kwaad om een beetje te proeven om de kwaliteit te controleren.

Invriezen

Zuivel invriezen is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan dat met melk. Een restant melk kun je bijvoorbeeld in een ijsblokjeshouder doen en later gebruiken in een recept (in plaats van room bijvoorbeeld). Grotere hoeveelheden kun je bijvoorbeeld in een bewaarbak doen, of in een glazen pot die geschikt is om in te vriezen. Melk blijft in de diepvries zeker 2 maanden goed. Ook kwark kun je invriezen, dit blijft 3 maanden goed. Yoghurt is minder geschikt om in te vriezen.

 

Creatief met restjes

Restjes zuivel zijn multi-inzetbaar. Kwark of yoghurt kan bijvoorbeeld als marinade, dipsaus, toetje of broodbeleg. En melk in havermout voor het ontbijt, in de aardappelpuree, als gezonde toevoeging in een curry of soep, of als dressing met wat kruiden. Hierbij wat inspiratie.

 • Marinade voor kip of varkensvlees: yoghurt of kwark met een uitgeperst teentje knoflook, peper en paprikapoeder.
 • Dressing voor salade: yoghurt of kwark met een lepel melk en klein geknipte kruiden.
 • Smaakmaker of garnering in soep: bijvoorbeeld wat yoghurt of kwark in een bonensoep met koriander of melk in de kastanjesoep
 • Toevoeging in een curry: bijvoorbeeld in bloemkoolcurry met kidneybonen
 • Basis voor een yoghurtsaus, zoals tzatziki.
 • In een salade: bijvoorbeeld witte koolsalade.
 • Over een fruitsalade: een toef kwark.
 • Op brood: kwark met verse kruiden of plakjes appel, peer, banaan of rozijnen.
 • Om wentelteefjes mee te maken met oud brood.
 • Tussendoortje: gedroogde pruimen of abrikozen gevuld met wat kwark gemengd met kaneel.
 • In een burger: een scheut melk om het mengsel smeuïg te maken, zoals in deze makreelburger.
 • In de aardappelpuree.
 • Een klein scheutje voor door een (met groente restjes gevulde) omelet.