Verspillingsvrije week 2022

Verspillingsvrije week

Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Om daar aandacht voor te vragen, organiseren wij de Verspillingsvrije Week. Een week vol geweldige acties en enthousiaste reacties!

Een week vol geweldige acties en enthousiaste reacties! Doe je dit jaar van 11 t/m 17 september weer mee?

Verspillingsvrij ben je natuurlijk niet maar één week, maar het liefst het hele jaar door. Laat je inspireren door de tips op deze pagina en voorkom voedselverspilling. Een simpele daad voor een beter klimaat!

Wanneer alle Nederlanders thuis een week lang geen voedsel verspillen…

…besparen we ruim  22 miljoen maaltijden

…scheelt dat ruim  33miljoen  kg CO2-uitstoot. Dat is gelijk aan bijna 500 duizend ritjes tussen Groningen en Maastricht.

Gratis receptenboekje

Wat lekkers maken met je restjes? Dat wordt een eitje met de heerlijke restjesrecepten van o.a. Eric Corton, Yvette van Boven en Pierre Wind! Download snel het gratis restjes-receptenboekje.

Creatief met restjes

Niemand wil voedsel verspillen. Toch houdt de één soms een paar boterhammen over en de ander ontdekt het restje pasta in de koelkast net te laat. Door creatief om te gaan met restjes, voorkom je al een hoop verspilling. De volgende tips helpen je daarbij.

Red je restje

  • Vergeet je restjes niet; bewaar alle restjes en producten die snel op moeten op een vaste plek in je koelkast. Bijvoorbeeld op ooghoogte. Zo vergeet je ze niet.
  • Kijk, ruik, proef. Heb je nog een restje melk of een ander product wat al over de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) is? Kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is.
  • Opeten of invriezen voor of op de TGT-datum. Op zeer bederfelijke producten staat een Te Gebruiken Tot-datum. Dat is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Gebruik of vries het in vóór of op deze datum.
  • Restjes over van je maaltijd? In de koelkast kun je de meeste restjes 2 dagen bewaren. In de vriezer zijn de meeste restjes 3 maanden houdbaar. De vriezersticker kan je daarbij helpen.

Maak wat lekkers met je restje

  • Iets lekkers maken met je restje wordt makkelijk met recepten van inspirerende restjesredders als Eric Corton en Yvette van Boven. Download het gratis restjes-receptenboekje en laat je inspireren.
  • (Oude) boterhammen over? Wist je dat de gemiddelde Nederlander 4 boterhammen per week van de afvalbak kan redden? Brood is daarmee het meest verspilde product terwijl het makkelijk is om verspilling te voorkomen. Rooster je brood als het oud is of maak er bijvoorbeeld een lekkere tosti of croutons van.

Voorkom restjes

  • Kook precies genoeg. Gebruik voor het afwegen van ingrediënten een weegschaal of maatbeker. Voor pasta, rijst en couscous is het Eetmaatje. Bekijk hier welke hoeveelheden je kunt aanhouden per persoon.
  • Check je voorraad voordat je naar de winkel gaat. Zo voorkom je dat je producten dubbel in huis haalt.

Ben jij al een vergevorderde restjes-redder? Geweldig! Bekijk wat jouw volgende stap kan zijn in de strijd tegen voedselverspilling.

Doe jij ook mee?

Video afspelen

Partners van de week

Tijdens de Verspillingsvrije Week kwamen ruim 140 partners in actie! Bekijk met wie we samen voedselverspilling tegengaan. en check de aftermovie van de week

Verspillingsvrij ben je natuurlijk niet slechts één week lang, maar het liefst het hele jaar door.

Volg ons op Instagram voor meer tips en schrijf je in voor de verspillingsvrije nieuwsbrief.

VERSPILLINGSVRIJE NIEUWSBRIEF

Ja, ik meld me aan voor de Verspillingsvrije nieuwsbrief.

VERSPILLINGSVRIJE NIEUWSBRIEF

Ja, ik meld me aan voor de Verspillingsvrije nieuwsbrief.

X