Verspillingsvrije week 2022

Verspillingsvrije week

Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Die boodschap deelden we met heel Nederland tijdens de Verspillingsvrije Week van 11 tot en met 17 september. Met heel veel geweldige acties en enthousiaste reacties als resultaat!  

Verspillingsvrij ben je natuurlijk niet slechts één week lang, maar het liefst het hele jaar door. Dus ga snel aan de slag met de verspillingsvrije tips op deze pagina en voorkom voedselverspilling. Een simpele daad voor een beter klimaat!

PLAKKEN TEGEN VERSPILLING

Eerst op tape kun je plakken op een plank in je koelkast waar je restjes en verpakkingen zet die het eerst op moeten. Ook kan het op bakjes en losse verpakkingen worden geplakt.

Zo weet iedereen in je huishouden welk eten en drinken het eerst op moet en voorkom je voedselverspilling!

Eerst op tape is gratis. Je betaalt alleen verzendkosten.

Wanneer alle Nederlanders thuis een week lang geen voedsel verspillen…

…besparen we ruim  22 miljoen maaltijden

…scheelt dat ruim  33miljoen  kg CO2-uitstoot. Dat is gelijk aan bijna 500 duizend ritjes tussen Groningen en Maastricht.

Gratis receptenboekje

Wat lekkers maken met je restjes? Dat wordt een eitje met de heerlijke restjesrecepten van o.a. Jetske van den Elsen, Eric Corton en Yvette van Boven! Download snel het gratis restjes-receptenboekje.

Verspillingsvrije tips

  • Groente en fruit uit de vriezer zijn minstens zo gezond als vers én veel langer houdbaar. Je haalt ook makkelijk de juiste porties uit de vriezer. Zo maak je precies genoeg klaar en voorkom je verspilling.
  • Wist je dat je komkommer beter buiten de koelkast kunt bewaren? Terwijl appels juist het langst goed blijven in de koelkast, tot wel 4 weken lang. In de online Bewaarwijzer van het Voedingscentrum vind je de beste bewaarplek voor meer dan 2000 producten. 
  • Heb je nog een restje melk of een ander product wat al over de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) is? Kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is.
  • Op zeer bederfelijke producten staat een Te Gebruiken Tot-datum. Dat is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Lukt het niet om het vóór of op deze datum te eten? Vries het dan in.
  • Als je een restje goed bewaart, kun je het later nog prima eten. Bewaar het in een afgesloten bakje om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. Je kunt stickers gebruiken om de inhoud en de datum op te schrijven.
  • In de koelkast kun je de meeste restjes 2 dagen bewaren. In de vriezer zijn de meeste restjes 3 maanden houdbaar.
  • Wist je dat de gemiddelde Nederlander zo’n 3 boterhammen per week van de afvalbak kan redden? Brood is daarmee het meest verspilde product terwijl het makkelijk is om verspilling te voorkomen. Vries je brood in en haal alleen de boterhammen eruit die je die dag nodig hebt. Zo heb je altijd vers brood.
  • Verse kruiden invriezen? Jazeker! Snijd de kruiden fijn en leg ze in een ijsklontjeshouder. Olie erbij, deksel op de houder en in de vriezer. De kruidenijsklontjes kun je gebruiken door ze in de pan te gooien.

Terugblik!

Partners van de week

Tijdens de Verspillingsvrije Week kwamen ruim 140 partners in actie! Bekijk met wie we samen voedselverspilling tegengaan. en check de aftermovie van de week

Verspillingsvrij ben je natuurlijk niet slechts één week lang, maar het liefst het hele jaar door.

Volg ons op Instagram voor meer tips en schrijf je in voor de verspillingsvrije nieuwsbrief.

VERSPILLINGSVRIJE NIEUWSBRIEF

Ja, ik meld me aan voor de Verspillingsvrije nieuwsbrief.

VERSPILLINGSVRIJE NIEUWSBRIEF

Ja, ik meld me aan voor de Verspillingsvrije nieuwsbrief.

X