Meedoen als partner van de Verspillingsvrije Week

Maak klimaatimpact en doe ook mee met de Verspillingsvrije Week 
Een kwart van ons eten in Nederland wordt verspild. Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Bijvoorbeeld door je restjes niet te vergeten en ze op te eten. Een simpele daad voor een beter klimaat. Die boodschap zullen we tijdens de Verspillingsvrije Week met heel Nederland delen. Van 12 t/m 18 september zullen we samen met meer dan 100 partners Nederlanders motiveren om verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren.

Heb je je nog niet aangemeld als partner? Doe dat dan hier. Meedoen is gratis.


Thema restjes  
We weten dat bijna niemand voedsel wil verspillen. Toch houdt de één soms een paar boterhammen over en de ander ontdekt het restje pasta in de koelkast net te laat. Door creatief om te gaan met restjes, voorkom je als consument al een hoop verspilling. Daarom geven we tijdens de Verspillingsvrije Week tips & tricks voor restjes, bijvoorbeeld waar je ze het best kunt bewaren, hoe je ze omtovert tot een nieuwe maaltijd en hoe je ze voorkomt. Als iedereen z’n kleine bijdrage levert, dan komen we samen tot een groots resultaat voor ons klimaat. 

Inspiratie en Materialen

Impactmakers
Activiteiten voor medewerkers (interne)
Activiteiten voor klanten en inwoners (externe)
Activiteiten voor horeca

Voor partners van de Verspillingsvrije Week zijn er tools beschikbaar, deze kan je hier bestellen.

Verspillingsvrije Week 2022

Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Doe daarom ook mee aan de Verspillingsvrije Week door al je restjes op te eten. Een simpele daad voor een beter klimaat!

Creatief omgaan met restjes voorkomt verspilling

Niemand wil voedsel verspillen. Toch houdt de één soms een paar boterhammen over en de ander ontdekt het restje pasta in de koelkast net te laat. Door creatief om te gaan met restjes, voorkom je al een hoop verspilling. Bewaar ze bijvoorbeeld op een aparte plank in de koelkast, zodat je ze niet vergeet. Met verspillingsvrije recepten tover je ze om tot een nieuwe maaltijd. En kook je op maat – bijvoorbeeld door je rijst af te meten – dan houd je minder snel restjes over.

Samen tegen Voedselverspilling

Verspillen we thuis allemaal een week lang geen voedsel...

...dan scheelt dat ruim 23 miljoen goede maaltijden en ruim 40 miljoen kg CO2-uitstoot.
Er is een bos zo groot als 8.000 voetbalvelden nodig om dezelfde hoeveelheid CO2 uit de lucht te halen.

De consument is met ruim een kwart van alle verspilling in ons land de grootste verspiller. De consument verspilt 34,3 kilo per persoon per jaar aan vast voedsel.

Wil jij weten hoeveel voedselverspilling jouw stad of organisatie kan voorkomen tijdens de Verspillingsvrije Week? En wil je zien hoeveel CO2-uitstoot je daarmee kunt besparen? Vul dan onze eenvoudige tool in en je hebt het antwoord!

Download tool

Red je restje

Je restjes van de afvalbak redden wordt nog makkelijker met deze tips:

  • Vergeet je restjes niet; Label een plank in je koelkast en zet daar alle restjes, geopende verpakkingen en producten die snel op moeten. Zo vergeet je ze niet.
  • Kijk, ruik, proef. Heb je nog een restje melk of een ander product wat al over de Tenminste Houdbaar Tot-datum is? Kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is. Vaak
  • Eten of invriezen op TGT-datum. Op zeer bederfelijke producten staat een Te Gebruiken Tot-datum; dat is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Gebruik of vries het in vóór of op de datum.
  • Bewaren: heb je een restje over van je maaltijd, bewaar deze dan in de koelkast. De meeste restjes kun je 2 dagen bewaren.
  • Invriezen: je kunt je restjes ook invriezen. Bijvoorbeeld als je weet dat je ze de komende dagen niet opeet. In de vriezer zijn de meeste restjes 3 maanden houdbaar.

Maak wat lekkers met je restje

  • Verspillingsvrij receptenboekje: laat je inspireren door 11 lekkere verspillingsvrije gerechten!
  • Leftover-lunch
  • (oude) boterhammen over?: wist je dat de gemiddelde Nederlander 4 boterhammen per week kan redden? Brood is daarmee het meest verspilde product terwijl het makkelijk is om verspilling te voorkomen; vries je brood in en/of rooster het als het oud is.

Restjes voorkomen

Als je geen restjes hebt, hoef je ze ook niet op te maken.

  • Kook op maat: door precies af te meten hoeveel rijst of pasta je nodig hebt, voorkom je dat je eten overhoudt. Het Eetmaatje helpt je daarbij!
  • Check je voorraad voordat je naar de winkel gaat. Zo voorkom je dat je producten dubbel in huis haalt

Infographic voedselverspilling 2019
Infoblad zuivel Verspillingsvrije Week
Infoblad groente Verspillingsvrije Week
Infoblad aardappelen Verspillingsvrije Week
Infoblad fruit Verspillingsvrije Week
Infoblad vlees Verspillingsvrije Week
Infoblad brood Verspillingsvrije Week

School is dé plek om kinderen bewust te maken van gezond en duurzaam voedsel. Veel scholen willen ook aandacht besteden aan het voorkomen van voedselverspilling. Gelukkig, want jong geleerd is oud gedaan. Hieronder is een overzicht weergegeven van al het beschikbare en ontwikkelde lesmateriaal en informatie over voedselverspilling voor leerlingen, scholieren en studenten.

Bekijk hier de educatie pagina.

Doe mee aan de posterwedstrijd van de Verspillingsvrije Week. Lever jouw poster in voor 23 september en maak kans op toffe prijzen!

Steeds meer gemeenten gaan aan de slag om voedselverspilling in hun gemeente te verminderen. Wil je na de Verspillingsvrije Week meer doen aan voedselverspilling voorkomen in jouw gemeente? We helpen je graag met dit stappenplan op weg.

 
Aares Hogeschool
Albert Heijn
Albron
Aldi
Apeelsciences
Appel
ASML
Best Fresh Group
Bonduelle
Check Point System
Circa Twee
Circulus Berkel
CIRfood
Compass Group
Contronics
Cosis
COV
Culinair Erfgoed Centrum
Curver
De Buurtboer
De Halm
Duurzaamheidscentrum Assen
Eazie
EyeOn
Fairtrade Original
FeedFalid
Flevo Campus
FNLI
Food&i
Freeze at Ease
Gemeente Amsterdam
Gemeente Apeldoorn
Gemeente Arnhem
Gemeente Beesel
Gemeente Breda
Gemeente Brunssum
Gemeente Den Haag
Gemeente Ede
Gemeente Goirle
Gemeente Lelystad
Gemeente Meierijstad
Gemeente Meppel
Gemeente Nijkerk
Gemeente Oss
Gemeente Wageningen
GGZ Friesland
Gijs van de Hoef
Greendish
Groente & Fruitbrigade
Groentegoed
HAK
HAS
HelloFresh
HEnri
Hutten
HVC
Instock
IntelligentFood
Jong leren eten
Jumbo
KFC
Koninklijke Nederlandse Slagers
LaatBloeien
Lamb Weston
Lidl
LIOF
Looop
Milieu Centraal
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Nature Bar
Nature’s Pride
nbc
Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij
NOM
Omrin
Ontwikkelingsbedrijf NHN
Oost nl
Organto
Pilens Foodclub
Plus
Primeale United
Provincie Gelderland
Provincie Noord Brabant
Provincie Overijssel
Provincie Utrecht
Rabobank
Regio Food Valley
ROM Regio Utrecht
Schuttelaar
SFYN
Smaak van de wereld
Smaaklessen
SPAR UNIVERSITY
Start2Move
StayOkay
Super Supermarkt Keurmerk
Syngenta
Tefal
The Waste to Success
Tippr.
Too Good To Go
Unilever
Unwasted/ Pepsico
Vega Food Tours
Venlo
Verspilling is verrukkelijk
VNV
Voedingscentrum
VoedselSurplus
Wageningen universiteit
Watrestje.nu
Zero Waste Nederland
Zuivelpak