Meedoen als partner van de Verspillingsvrije Week

Maak klimaatimpact en doe ook mee met de Verspillingsvrije Week 
Een kwart van ons eten in Nederland wordt verspild. Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Een simpele daad voor een beter klimaat. Die boodschap delen we tijdens de Verspillingsvrije Week met heel Nederland. Van 11 t/m 17 september (week 37) gaan we samen met een groot aantal partners Nederlanders motiveren om verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren.

Wil je (weer) meedoen? Meld je aan door een mail te sturen met je logo en geplande activiteiten naar week@samentegenvoedselverspilling.nl. Meedoen is gratis.

Slim omgaan met koelkast en vriezer

Minder eten verspillen; dat is wat we allemaal willen! Toch houdt de één weleens een paar boterhammen over en ontdekt de ander het restje rijst in de koelkast net te laat. Door je koelkast en vriezer slim in te zetten voorkom je als consument al een hoop verspilling. Daarom geven we tijdens de Verspillingsvrije Week tips & tricks over het optimaal gebruiken van je koelkast en vriezer. Bijvoorbeeld bewaar restjes op een aparte plank in de koelkast, zodat je ze niet vergeet. Met verspillingsvrije recepten tover je ze om tot een nieuwe maaltijd. En heb je brood niet direct nodig? Vries het dan in! Haal de portie eruit die je nodig hebt, zo heb je elke keer vers brood. Als iedereen z’n kleine bijdrage levert, dan komen we samen tot een groots resultaat voor ons klimaat. 

 

Inspiratie en Materialen

Activiteiten voor medewerkers (interne)
Activiteiten voor klanten en inwoners (externe)
Activiteiten voor horeca
Impactmakers om te inspireren

Voor partners van de Verspillingsvrije Week zijn er tools beschikbaar, deze kan je hier bestellen.

Verspillingsvrije week 2023

Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Doe daarom ook mee aan de Verspillingsvrije Week van 11 tot en met 17 september. Iedereen die eet kan meedoen. Door je eten slim te bewaren en zo de aarde te sparen. Een simpele daad voor een beter klimaat!

Slim omgaan met koelkast en vriezer
Minder eten verspillen; dat is wat we allemaal willen! Toch houdt de één weleens een paar boterhammen over en ontdekt de ander het restje rijst in de koelkast net te laat. Door je koelkast en vriezer slim in te zetten voorkom je al een hoop verspilling. Bewaar restjes bijvoorbeeld op een aparte plank in de koelkast, zodat je ze niet vergeet. Met verspillingsvrije recepten tover je ze om tot een nieuwe maaltijd. En heb je brood niet direct nodig? Vries het dan in! Haal de portie eruit die je nodig hebt, zo heb je elke keer vers brood. Als iedereen z’n kleine bijdrage levert, dan komen we samen tot een groots resultaat voor ons klimaat.

Social media beelden en teksten

Posters Verspillingsvrije Week

Campagne beelden

Formaat 1-1 – Keyvisuals

Formaat 9-16 – Keyvisuals

Losse campagne elementen

Formaat 1-1 

Formaat 9-16

Campagne video’s

Klik hier voor de meest recente cijfers van voedselverspilling bij consumenten thuis.

Impactcijfers          

VERSPILLEN WE THUIS ALLEMAAL EEN WEEK LANG GEEN VOEDSEL...

...dan scheelt dat ruim 22 miljoen goede maaltijden en ruim 33 miljoen kg CO2-uitstoot.

Dat is gelijk aan bijna 500 duizend autoritjes tussen Groningen en Maastricht.

De consument is met ruim een kwart van alle verspilling in ons land de grootste verspiller. De consument verspilt 33,4 kilo per persoon per jaar aan vast voedsel.

Flyers

Flyer met tips [NL]
Flyer met tips [EN]

Tips

  • Bakjes zijn je beste vriend. Als je restjes goed bewaart, kun je het later nog prima eten. Bewaar het in een afgesloten bakje om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. Je kunt stickers gebruiken om de inhoud en de datum op te schrijven.
  • Kijk, ruik, proef. Heb je nog een restje melk of een ander product wat al over de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) is? Kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is.
  • Invriezen op de TGT-datum. Op zeer bederfelijke producten staat een Te Gebruiken Tot-datum. Dat is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Lukt het niet om het vóór of op deze datum te eten? Vries het dan in.
  • Groente en fruit uit de vriezer zijn niet alleen minstens zo gezond als vers, maar ook veel langer houdbaar. Je kunt ook makkelijk de juiste porties uit de vriezer halen. Zo maak je precies genoeg klaar en voorkom je verspilling.
  • Regelmatig (oude) boterhammen over? Wist je dat de gemiddelde Nederlander zo’n 3 boterhammen per week van de afvalbak kan redden? Brood is daarmee het meest verspilde product terwijl het makkelijk is om verspilling te voorkomen. Vries je brood in en haal alleen de boterhammen eruit die je die dag nodig hebt. Zo heb je altijd vers brood.
  • Verse kruiden invriezen? Jazeker! Snijd de kruiden fijn en leg ze in een ijsklontjeshouder. Olie erbij, deksel op de houder en in de vriezer. De kruidenijsklontjes kun je gebruiken door ze in de pan te gooien.

School is dé plek om kinderen bewust te maken van gezond en duurzaam voedsel. Veel scholen willen ook aandacht besteden aan het voorkomen van voedselverspilling. Gelukkig, want jong geleerd is oud gedaan. Hieronder is een overzicht weergegeven van de activiteiten die er in het onderwijs zijn tijdens de Verspillingsvrije Week. Hiernaast zijn er het hele jaar door mogelijkheden om op school aan de slag te gaan met het onderwerp voedselverspilling. Kijk daarvoor op de educatie pagina.

Activiteiten tijdens de Verspillingsvrije Week

Basisonderwijs

  • Smaakmissie Voedselverspilling (groep 7&8)
    • Bij de Smaakmissie voedselverspilling zit tijdens de Verspillingsvrije Week een speciale quiz die door de leerlingen gedaan kan worden. Door het invullen van de quiz kunnen mooie prijzen gewonnen worden zoals een gastles.

Voortgezet onderwijs

  • Weet Wat Je Eet (volledige onderbouw)
    • Bij Weet Wat Je Eet is een praktische opdracht toegevoegd die zich specifiek richt op voedselverspilling. Deze opdracht is perfect om met uit te voeren tijdens de Verspillingsvrije Week.
  • Masterclasses voedselverspilling voor VO/MBO in regio Foodvalley

MBO

HBO

Steeds meer gemeenten gaan aan de slag om voedselverspilling in hun gemeente te verminderen. Wil je na de Verspillingsvrije Week meer doen aan voedselverspilling voorkomen in jouw gemeente? We helpen je graag met dit stappenplan op weg.

Wil jij weten hoeveel voedselverspilling de mensen in jouw gemeente of organisatie samen kunnen voorkomen tijdens de Verspillingsvrije Week? En wil je zien hoeveel CO2-uitstoot jullie daarmee kunnen besparen? Check het met de verspillingstool van het Voedingscentrum!

Bekijk hier welke activiteiten er deze week door het hele land zijn.

 
Aeres hogeschool
Airtender
Albert Heijn
Albron
Aldi
Appel
Avalex
Bio Smaakt
BioToday
Bonduelle
Brabanste Meesterchef
Buurtbuik
CIRfood
Compass Group
Contronics
Dar
De SmaakSpecialist
DekaMarkt
Dirk
Duurzaamheidscentrum Assen
Duynie Group
Eazie
Ekomenu
Facet
Fairtrade Original
Flevo Campus
Fontys
Food&i
Foodhub SharEaty
Gemeente Alkmaar
Gemeente Amsterdam
Gemeente Apeldoorn
Gemeente Arnhem
Gemeente Barneveld
Gemeente Beesel
Gemeente berg en dal
Gemeente Beuningen
Gemeente Breda
Gemeente druten
Gemeente Ede
Gemeente Heezeleende
Gemeente Heumen
Gemeente Krimpen
Gemeente Meijerstad
Gemeente Meppel
Gemeente Nijkerk
Gemeente Nijmegen
Gemeente Oss
Gemeente Renkum
Gemeente Scherpenzeel
Gemeente Utrecht
Gemeente Veenendaal
Gemeente Wageningen
Gemeente Wijchen
GroentenFruit Huis
HAK
HAS hogeschool
hedgehog company
Hello Fresh
Henri
Horecava
Hutten Catering
Huuskes
HVC
Instock
IntelligentFood
JLE Jong leren eten
JLE Jong leren eten Gelderland
Jumbo
Kenwood
Koninklijke Nederlandse Slagers
LaatBloeien
Lamb Weston
Lidl
Locklock logo
Looop
Menu
Mepal
Milieu centraal
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Mook en middelaar
Nationaal groenfonds
Nature Bar
nbc
NVB
Oliehoorn
Pakman
Philips
Plus
Primaele United
Provincie Gelderland
Provincie Utrecht
Rabobank
Regio Foodvalley
ROC mondriaan
Schuttelaar
SFYN
Smaak van de wereld
Smaaklessen
Soep logo
SPAR UNIVERSITY
StayOkay
Stoepje
Super supermarkt keurmerk
Tefal
The Waste to Success
Tippr.
Too Good To Go
Twente Milieu
Unilever
Vermaat
Verspillingsfabriek
Vitam
Voedingscentrum
Voedsel Surplus
Waardlanden
Wageningen Universiteit
Watrestje.nu
Zero Waste Nederland