Brood

Bakken, verpakken, vervoeren; we stoppen enorm veel energie in ons brood. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk brood verspillen. Dus vries je brood in en maak van het oude brood wat lekkers. Want als je elke boterham eet, ben je lekker bezig voor de planeet!

Brood
 

Tips om thuis minder brood te verspillen

Brood droogt snel uit. Koop daarom niet meer brood dan je nodig hebt. Heb je meer brood in huis gehaald? Bewaar het goed, of vries het (eventueel in porties) in. Oud brood kun je roosteren, of verwerken in een recept.

Bewaren

Vers brood is altijd lekker! Wist je dat brood 2 tot 4 dagen goed blijft in een afgesloten broodzak in de keukenkast, voorraadkast of broodtrommel? Daarna gaat de kwaliteit achteruit en wordt het droger. Je kunt het dan vaak nog wel prima eten
(bijvoorbeeld geroosterd, of als tosti).
In de koelkast wordt brood sneller oud. 

Invriezen

Vries brood direct na aankoop in, eventueel in porties, en haal er elke dag uit wat je nodig hebt. Zo heb je dagelijks vers brood.

In de vriezer blijft brood zeker één maand goed. Daarna kan de kwaliteit achteruitgaan en wordt de smaak minder. Houd er rekening mee dat ontdooid brood sneller uitdroogt, dus eet ontdooid brood zo snel mogelijk op.

Kijk, ruik en proef om de kwaliteit te beoordelen. Als brood muf ruikt of beschimmeld is, dan kun je het beter niet meer eten.

 

Verspillingsvrij tot en met de laatste boterham

Oud stokbrood/Turks brood

Maak een oud stokbrood of Turks brood een klein beetje vochtig met wat water. Leg het 5 minuten in de oven op 200 °C en je hebt weer een vers en warm brood. Je kunt het brood ook halveren en insmeren met knoflook, olijfolie, peper en eventueel wat (Italiaanse) kruiden voordat je het in de oven legt.

Croutons

Snijd het oude brood in blokjes. Roer 1 of 2 eetlepels olie door de broodblokjes. Bak de blokjes in een koekenpan. Voeg toe aan een salade of soep.

Wentelteefjes

Klop 1 ei los met 50 ml halfvolle melk en kaneel. Doop de oude boterhammen in het eimengsel. Bak het brood goudgeel met wat margarine of olie aan beide kanten in een koekenpan.

 

Broodpizza

Beleg een bakblik met oud brood. Doe er wat blokjes tomaat, kruiden, sardientjes uit blik, champignons en kaas (of andere restjes) op. Bak 10 minuten in de oven op 220 °C.

Broodquiche

Gebruik oud brood als bodem voor een quiche en maak een vulling van (overgebleven) groente. Bijvoorbeeld: stukje paprika, broccoliroosjes, sperzieboontjes, halve tomaat, steeltjes peterselie, een beetje melk en 2 eieren. Wat geraspte kaas eroverheen en klaar!

Paneermeel

Laat oud brood goed drogen. Breek in stukken. Vermaal (evt. in de keukenmachine) tot paneermeel.

 

Bruschetta

Rooster oud (stok)brood. Beleg ze met een mix van stukjes tomaat, geperste knoflook, olijfolie, azijn, basilicum en peper.

Crostini

Rooster of gril oud brood, of bijvoorbeeld een oud pistoletje. Maak een mengsel van blokjes tomaat (paprika kan ook), ringetjes bosui, olie, azijn en peper. Beleg de broodjes met rucola en wat van het mengsel.

Tosti’s

Maak eens een tosti, maar dan net even anders dan je gewend bent. Bijvoorbeeld tosti met een Mexicaans tintje (met avocado, tomaat, knoflook en komijnekaas), op z’n Italiaans (courgette, tomatenpuree, oregano en kaas). Of tosti met mozzarella, spinazie, basilicum en zwarte olijven. Bekijk in deze video hoe je deze tosti’s maakt.

 

Aan de eendjes?

Wist je dat brood dat aan dieren wordt gegeven, ook tot voedselverspilling wordt gerekend. Brood aan de eendjes (of andere dieren) geven is geen goed idee. Brood, en dan met name het zout in het brood, is slecht voor de dieren, ze worden er ziek van. Daarnaast trekt rondslingerend brood ook ratten aan. Voor de waterkwaliteit is het ook niet goed. Gelukkig geeft de meerderheid van de Nederlanders zelden tot nooit brood aan dieren.

 

Spot de sticker

In de week voor Pasen krijgen ruim 750.000 broden van supermarkten door het hele land een sticker met daarop de boodschap ‘Eet jij ook elke boterham?’.  Spot jij er één?