Twee houdbaarheidsdatums
Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: een Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) of een Te Gebruiken Tot-datum (TGT).

Een Ten minste Houdbaar Tot-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruit gaan. Je kunt het vaak nog wel eten. De fabrikant garandeert tot de THT-datum een smaakvol product.

Een Te Gebruiken Tot-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Gebruik of vries het in vóór of op de datum.
Hoe lang een product houdbaar is, moet op de verpakking te vinden zijn. De houdbaarheidsdatum is van toepassing zolang de verpakking niet geopend is.
Ten minste Houdbaar Tot-datum
THT staat voor 'ten minste houdbaar tot'. Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruit gaan. Je kunt het vaak nog wel eten. De fabrikant garandeert tot de THT datum een smaakvol product.
Op ongekoelde en gekoelde producten kan een THT-datum staan. Hiervoor geldt het volgende:
- Ongekoeld met Ten minste Houdbaar Tot-datum
Bij producten die je ongekoeld kunt bewaren gaat vooral de kwaliteit achteruit na de THT-datum. Denk aan meel, koffie, snoep en frisdranken. Deze producten kunnen vaak nog prima gegeten worden na de THT-datum. Het is hierbij belangrijk om zelf te beoordelen of een product nog gegeten kan worden door te kijken, ruiken en proeven. - Ook bij producten die je gekoeld moet bewaren, gaat vooral de kwaliteit achteruit na de THT-datum. Denk aan melk, karnemelk en yoghurt. Door te kijken, ruiken en proeven kun je zelf beoordelen of je een product nog kunt eten na de THT-datum.
Producten waarvan de THT-datum is verstreken, mogen volgens de wet worden verkocht. Als dit gebeurt, is dit op verantwoordelijkheid van de verkoper.
Te Gebruiken Tot-datum
Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en verse vruchtensappen.
Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum is het product dus niet meer veilig. Door de producten in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.
Bewaarinstructie bij Te Gebruiken Tot-datum
Bij de TGT-datum moet er ook een bewaarinstructie op de verpakking staan. Zet deze producten altijd zo snel mogelijk in de koelkast en stel de temperatuur van de koelkast in op 4 °C. Verder staat op de verpakking ook vaak hoe lang het product na openen bewaard kan worden in de koelkast. Mocht dit niet duidelijk zijn of je twijfelt, raadpleeg dan de bewaarwijzer. Producten met een verlopen TGT-datum mogen niet meer worden verkocht.
Door de producten in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.
Waarom staat er op sommige vleeswaren een THT-datum en op andere een TGT-datum? Lees er hier meer over.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is.
Voorbeelden zijn:
- Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden
- Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer
- Vers brood en banket wat op dezelfde dag gegeten wordt
- Suiker
- Suikerwerk, zoals snoep
- Kauwgom
- Keukenzout
- Azijn
Bij deze producten kun je zelf de kwaliteit in de gaten te houden. Als het product er goed uitziet en goed ruikt en proeft kan je het nog eten.
Bewaren
Voor alle producten met Ten minste Houdbaar Tot, Te Gebruiken Tot en zonder datum, geldt dat het goed bewaard moet worden. Weten hoe? Zoek de producten op in de bewaarwijzer, daar staat de bewaarinformatie van meer dan 2000 producten in.
Klik hier voor meer informatie over invriezen en ontdooien van je eten.
- Invriezen
- Ontdooien
- Check je kennis met deze Houdbaarheidsquiz
Bron: Voedingscentrum