In een video over circulariteit binnen de agrifoodketen laten verschillende bedrijven uit de sector zien welke impact ze maken door bijproducten, die tijdens het productieproces vrijkomen, te verwaarden. Deze bijproducten zitten vol waardevolle nutriënten en worden steeds vaker hergebruikt in nieuwe toepassingen, zoals dier- en veevoer, biobased producten en hernieuwbare energie. Bekijk de video hier. De video is gemaakt voor het Samen Circulair Event van Looop en Trouw Nutrition dat 20 september plaatsvond.
Bij de verwerking en productie van consumptiegoederen zoals bier, groenteconserven en tarwe komen onvermijdelijk bijproducten vrij. Door deze waardevolle bijproducten circulair te benutten in dier- en veevoer, biobased producten of hernieuwbare energie, en vervolgens de nutriënten terug te geven aan de bodem, worden kringlopen gesloten. Op deze manier draagt de agrifoodketen bij aan het tegengaan van water-, grondstof- en voedselverspilling en reduceert het de uitstoot van CO₂.
In samenwerking met (levensmiddelen)producenten AB InBev, Crespel & Deiters, EcoFuels, Laarakker Groenteverwerking, melkveebedrijf J. van Iersel, Peka Kroef en de Zaanpeel is deze circulaire bijdrage in beeld gebracht. Met deze impactvideo laat de agrifoodsector zien hoe het als collectief, van leverancier tot consument, impact maakt door het verwaarden van bijproducten. De impactvideo werd geïnitieerd door Looop, een organisatie gespecialiseerd in het opwaarderen van bijproducten uit de voedsel- en fermentatie-industrie. Er is volgens Looop in de maatschappij te weinig bewustzijn van hoe de agrifoodsector bijdraagt aan de circulaire economie, terwijl de sector een aanjager is en hierin voorop loopt. “Circulariteit staat binnen deze organisaties en in de gehele keten, zeer terecht, hoog op de agenda,” zegt Dick Kroot, Managing Director bij Looop. “Er wordt echter te weinig stilgestaan bij de circulaire impact die de keten op dit moment al maakt, daarom is het belangrijk dit verhaal te vertellen.”
In de agrifoodsector worden steeds meer initiatieven op het gebied van duurzaamheid en circulariteit opgezet. Zo hergebruiken bedrijven water en warmte en wekken ze duurzame energie op. Een circulair voedselsysteem kan echter alleen bereikt worden door samenwerkingen binnen de gehele keten. Door samen te werken en kennis te delen worden bijproducten uit de voedsel- en fermentatie-industrie steeds efficiënter toegepast en gaan er minder grondstoffen verloren. “Zo komen we stap voor stap dichterbij een wereld waarin afval niet meer bestaat,” aldus Kroot. “Deze video symboliseert die samenwerking en de kracht van de keten, dat is iets om trots op te zijn.” Kijk ook op www.looop.company.