Voedselbanken Nederland

"Voor ons is het onaanvaardbaar dat er kinderen in Nederland met honger naar school gaan. Terwijl er heel veel goed voedsel weggegooid wordt."

Voedselbanken Nederland

Leo Wijnbelt

Voorzitter
 

Over de voedselbank

Soms heb je niet genoeg geld om alle boodschappen te kopen die je eigenlijk nodig hebt voor jou en je gezin. Heel veel mensen in Nederland maken daarom gebruik van de voedselbank. In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedselbanken helpen de mensen die gedurende een periode niet in staat zijn in hun eerste levensbehoefte te voorzien door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Bij de voedselbanken kun je wekelijks je eten en soms ook andere spullen gratis ophalen. Je krijgt vooral eten zoals bijvoorbeeld brood, koffie of verse groenten en fruit. Soms zijn er ook andere dingen zoals schoonmaakspullen, deodorant of maandverband. Zo kunnen jij en je gezin gezond blijven leven, totdat je weer voldoende geld hebt om alles zelf te kopen.

Hulp voor iedereen

Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt. Iedereen kan hulp van de voedselbank krijgen. Om onze klanten van voldoende eten te kunnen voorzien, werken wij samen met bedrijven, instellingen, gemeenten en particulieren. Zo zorgen we er samen voor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast. Om de zelfredzaamheid van onze klanten te vergroten, werken we samen met lokale organisaties die onze klanten helpen om weer op eigen benen te staan. Voedselhulp moet immers altijd tijdelijk zijn. Voedselbanken Nederland verstrekt verkregen voedsel gratis aan de armste mensen in Nederland en doen dat uitsluitend met vrijwilligers.