Bron en copyrights foto: Thijs Bertels en HUMAN
In de zesdelige TV serie ‘Wat houdt ons tegen?’ gaat onderzoeksjournalist Jeroen Smit samen met klimaatjournalisten Jaap Tielbeke en Daphné Dupont-Nivet op zoek naar antwoorden op vragen over wat ons tegenhoudt om te veranderen ten goede van het klimaat. Wat houdt ons tegen om het roer radicaal om te gooien? En welke leiders durven de verandering aan? De eerste aflevering op 10 mei ging over ‘een beter milieu begint met eten’ en het tegengaan van voedselverspilling. Vanaf 10 mei elke woensdag om 21.00 uur op NPO 2 en NPO Start.
In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 2 miljard kilo voedsel verspild*. Ofwel een file van Utrecht naar Barcelona met bumper aan bumper rijdende vrachtwagens gevuld met voedsel. Dat gebeurt in de hele keten: van boer tot bord en van lopende band tot restaurant. Deze voedselverspilling is verantwoordelijk voor zes procent van de totale uitstoot van broeikasgassen en zou in 2030 gehalveerd moeten zijn (Sustainable Development Goal 12.3 van de VN). Maar in dit tempo halen we onze klimaatdoelen niet. Beleidsmakers schieten tekort terwijl dit wel anders kan. Met één simpele ingreep blijken we miljoenen kilo’s voedsel te kunnen besparen. Hoe zijn we in deze wegwerpcultuur beland? En vooral: hoe komen we er weer uit? Wat houdt ons tegen? En welke leider gaat hier wel verandering in brengen?
In deze eerste aflevering van de zesdelige serie kwamen onder anderen aan het woord: Minister Adema (ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), Cor van den Boogaard (Voedselbanken), Anita Scholte op Reimer (Albert Heijn), Martin Schuurmans (Dirk van den Broek), Geertje Zeegers (Too Good To Go), Hilke Bos-Brouwers (Wageningen University & Research) en Toine Timmermans (directeur Samen Tegen Voedselverspilling).
Bekijk hier de eerste aflevering.
Kijk hier voor meer informatie over deze serie.
*Dit is een inschatting voor de hele keten naar aanleiding van de Monitor Voedselverspilling door Wageningen University & Research door de jaren heen.