Waarom we minder voedsel moeten verspillen

Verbouwen, verwerken, vervoeren, koelen en verhitten. We stoppen veel energie in ons eten. Ook komen er bij elke stap in het voedselsysteem broeikasgassen vrij en is er veel water en land voor nodig. Dit heeft een grote impact op het klimaat. Het is dus belangrijk dat we zo min mogelijk goed eten verspillen.

Minder voedselverspilling

  • Minder CO2 uitstoot
  • Meer biodiversiteit
  • Meer goed voedsel voor iedereen
  • Meer ruimte voor natuur
  • Meer geld besparen
  • Minder watergebruik
  • Minder energiegebruik
  • Meer duurzame landbouw
  • Meer circulaire economie
  • Minder CO2 uitstoot
  • Meer biodiversiteit
  • Meer goed voedsel voor iedereen
  • Meer ruimte voor natuur
  • Meer geld besparen
  • Minder watergebruik
  • Minder energiegebruik
  • Meer duurzame landbouw
  • Meer circulaire economie
  • Minder CO2 uitstoot
  • Meer biodiversiteit
  • Meer goed voedsel voor iedereen
  • Meer ruimte voor natuur
  • Meer geld besparen
  • Minder watergebruik
  • Minder energiegebruik
  • Meer duurzame landbouw
  • Meer circulaire economie
  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

  • 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt wereldwijd verspild

We verspillen in Nederland jaarlijks 2 miljard kilo voedsel

Wist je dat we wereldwijd 1/3 van het geproduceerde eten niet opeten? En dat dat in Nederland 1/4 is? In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 2 miljard kilo voedsel verspild. Ofwel een file van Utrecht naar Barcelona met bumper aan bumper rijdende vrachtwagens gevuld met voedsel.

Dat gebeurt in de hele keten: van boer tot bord en van lopende band tot restaurant. Dit is een inschatting voor de hele keten naar aanleiding van de Monitor Voedselverspilling door Wageningen University & Research (WUR) door de jaren heen.

De voedselverspilling bij consumenten wordt door Voedingscentrum iedere 3 jaar gemeten.

Onder coördinatie van Samen Tegen Voedselverspilling zijn steeds meer sectoren transparant over de verspilling in hun bedrijven, waardoor we een steeds betrouwbaarder beeld hebben.

Illustratie infographic: Lisa Winters.

Illustratie infographic: Lisa Winters.

Illustratie infographic: Lisa Winters.

Illustratie infographic: Lisa Winters.

Voedselverspilling heeft een grote impact op het klimaat

Al ons eten en drinken is met aandacht en energie verbouwd, gekweekt, verwerkt, getransporteerd, gekoeld, of juist verhit, en verpakt. Door mens en dier, van grond tot mond en van lopende band tot restaurant. Als we dit goede eten verspillen, zijn de energie, uitstoot, water, grondstoffen en landgebruik dus ook voor niets geweest. Door elk kapje brood of overrijp stuk fruit goed te benutten, dragen we positief bij aan ons klimaat en onze hele leefwereld.

Thuis of in je bedrijf: het voorkomen van voedselverspilling is de meest effectieve stap naar een verantwoord en duurzaam voedselsysteem en een beter klimaat. Voedselverspilling verminderen in de keten staat daarom ook in de top 3 van oplossingen om klimaatverandering te beperken.

Als we jaarlijks 50% (dus 1 miljard kilo) minder voedsel verspillen in Nederland…

... zouden daar 2,7 miljoen mensen een jaar lang van kunnen eten, ofwel de hele provincie Noord-Holland (berekend aan de hand van de Voedselconsumptiepeiling).

Wat levert het verminderen van verspilling op?

Met het voorkomen van voedselverspilling valt winst te behalen voor het klimaat én je portemonnee. Door beter om te gaan met je eten kun je jaarlijks per persoon thuis gemiddeld € 138,- besparen, dat is zo'n 33,4 kilo goed eten. En elke euro die een bedrijf investeert in een bewezen oplossing tegen voedselverspilling betaalt zich 14 keer terug. En het levert zoveel meer op.

Want minder voedselverspilling draagt bij aan:

  • het verminderen van uitstoot van broeikasgassen en behalen van de klimaatdoelstellingen;

  • een circulaire economie waarin we onze grondstoffen binnen het voedselsysteem telkens opnieuw tot waarde laten komen;

  • minder landgebruik en het behoud van biodiversiteit;

  • minder afhankelijkheid van de wereldwijde grondstoffenmarkt;

  • een veerkrachtig voedselproductiesysteem met genoeg goed voedsel voor iedereen.

50% minder voedselverspilling in 2030

Daarom zet Samen Tegen Voedselverspilling zich in voor Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties: 50% minder voedselverspilling in 2030, vergeleken met 2015.

Alleen als het hele systeem mee verandert, halen we die ambitie. Daarom werkt Samen Tegen Voedselverspilling samen met de hele keten, overheden, maatschappelijke organisaties, onderwijs én consumenten.

Wat kun jij doen?

Iedereen kan bijdragen aan een duurzamer, verantwoord voedselsysteem met minder voedselverspilling. Thuis, in je bedrijf, in het onderwijs en via overheidsinstellingen. Kijk op deze website bij ‘Wat jij kunt doen’ voor tips, tools, oplossingen en voorbeelden. Doe mee en ga ook voor verspillingsvrij!

Bekijk hier wat jij kunt doen: