Wasteless

"Verspilling moet zichtbaar voorkomen worden: schaalbaar, simpel, aanzettend tot gedragsverandering. Dit is het meest impactvol waar de boerderij op het bord komt. De supermarkt is die plek: want tienduizenden producenten voorzien daar miljoenen consumenten van eten."

STV-Wasteless-David Kat

David Kat

VP Business Development
 

Kant-en-klare software oplossing

Wasteless biedt een kant-en-klare software oplossing voor afprijzingen van versproducten in supermarkten. De oplossing bestaat uit een dynamische Pricing Engine die optimaal afprijst op de vraagcurve op basis van de houdbaarheidsdatum: versproducten krijgen op het juiste tijdstip de juiste verkoopprijs, zodat zij worden verkocht in plaats van weggegooid. Als afprijzing voor de kortste houdbaarheid nodig is, ziet de consument deze op een elektronisch schapkaartje, een handheld device of een ander interface.

 

Met Wasteless verkopen supermarkten meer en voorkomen zij verspilling; consumenten betalen een lagere prijs voor bewust koopgedrag. Met ons eerste end-to-end project (bij supermarkt Iper in Italië) hielp Wasteless de omzet op deelnemende producten met 11,5% te laten stijgen. Met Wasteless verminderde de gederfde omzet door afprijzingen met 68% en reduceerde de gederfde omzet door verspilling met 92%.​

 

Schaalbare oplossing​

Supermarkten en consumenten hebben overduidelijk baat bij een slimmere manier van afprijzen op basis van houdbaarheidsdatum. Met deze oplossing zet Wasteless zich ervoor in om het voedselsysteem te repareren door de supply chain efficiënter te maken. 

Wasteless neemt houdbaarheid als uitgangspunt, voor het bepalen van prijssensitiviteit en het behouden van actuele voorraden en verkopen. Dit creëert voor het eerst real-time inzichten, die ook leveranciers in staat stellen hun productieprocessen -eerder in de keten- te optimaliseren. Wasteless voorkomt verspilling op een schaalbare manier en met een heldere business case voor mens, planeet en economie. 
 
Een schaalbare oplossing, eenvoudig te integreren en met groot effect is essentieel om het voedselsysteem te repareren:
  •  BCG berekende dat het verminderen van verspilling de verbeterde supply chain meer dan €100 miljard op kan leveren. In combinatie met meer bewustzijn over verspilling, samenwerking en een betere afstemming van wet- en regelgeving is dat wereldwijd zelfs €500 miljard.
  • Deloitte toonde voor ReFED aan dat supermarkten door het uitbannen van verspilling hun winst op verse producten ruim kunnen verdubbelen.
  • Het terugdringen van voedselverspilling staat in de top 3 van de meest impactvolle en winstgevende maatregelen om de opwarming van de aarde terug te dringen, volgens Project Drawdown.
 
 

Machine-learning algoritmes

Met haar machine-learning algoritmes wil Wasteless voedselverpilling in retail uitbannen; winstgevend voor de retailer en met een actieve betrokkenheid van consumenten. Hiermee kunnen supermarkten wereldwijd een uitstoot reduceren ter grootte van de jaarlijkse footprint van Italië of Groot-Brittannië. Door snel samen van start te gaan, kunnen wij komend jaar al een aanzienlijk deel van de ambitie voor 2030 realiseren.