Saskia van der Laan, manager business solutions van Samen Tegen Voedselverspilling reikt de voucher uit aan Thomas Luttikhold, directeur van Wastewatchers. Wastewatchers is stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling.
Minder verspillen in foodservice dankzij kunstmatige intelligentie
Of een product veel verkocht wordt of juist overblijft, is afhankelijk van veel factoren. Denk aan de populariteit van het product, de dag van de week of het weer. Het bedrijf Wastewatchers verzamelt en analyseert data in horeca en retail en helpt ondernemers met hun food waste management om zo reststromen met 20% te verminderen. Vandaag, in de Dutch Food Week, reikt Samen Tegen Voedselverspilling samen met Rabobank, het Ministerie van LNV en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen, een voucher uit aan Wastewatchers. Met dit innovatiebedrag wil de start-up uit Utrecht, in samenwerking met Wageningen University & Research, zijn voorspellende algoritmes verder ontwikkelen.
Wastewatchers schat in dat er in de foodservicesector jaarlijks zo’n 43 miljoen kilo aan reststromen wordt verspild, ofwel 250 miljoen euro. Dit betreft niet alleen de inkoopwaarde van producten, maar ook het verlies aan arbeid, overheadkosten en het verlies van winstmarge. Op dit moment is er in deze sector weinig data over voedselverspilling beschikbaar. Wastewatchers werkt aan een rijke database met onder andere gegevens over verspilling per product, per dag, per locatie en per regio. Hoe meer data, hoe betrouwbaarder de analyse. De informatie en adviezen worden gedeeld met chefs en keukenteams op locatie, zodat zij aan de slag kunnen met het verder terugdringen van hun verspilling.
Thomas Luttikhold, oprichter en directeur van Wastewatchers neemt de voucher met enthousiasme in ontvangst: “Hiermee kunnen we een volgende stap zetten om voedselverspilling te voorkomen én rendement te verhogen. Samen met WUR werken we aan een Artificial Intelligence (AI) systeem en optimaliseren we de voorspellende algoritmes, zodat vraag en aanbod van onze klanten nog beter op elkaar worden afgestemd. Zo helpen we foodservice-ondernemers nog gerichter op basis van betrouwbare data, besparen ze waardevolle grondstoffen en ook nog eens kosten.”
Samen Tegen Voedselverspilling riep samen met het Ministerie van LNV, Rabobank en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen de voucherregeling in het leven om innovaties tegen voedselverspilling te stimuleren. Bedrijven kunnen met een voucher bijvoorbeeld experts inschakelen, een business case ontwikkelen of een innovatie opschalen naar productieniveau. De voucher vergoedt de helft van de kosten van het project, de andere helft draagt het bedrijf zelf bij. Het jaarlijkse budget voor de verbrede voucherregeling van 2021 is inmiddels vergeven, deze regeling is gesloten en wordt in 2022 heropend. Aanvragen voor een kennisvoucher van Wageningen Research kunnen nog wel worden ingediend.
De komende periode worden meer vouchers uitgereikt. Houd de LinkedIn-pagina en website van Samen Tegen Voedselverspilling in de gaten voor de verhalen van de verschillende innovatieve bedrijven.