Yumi Overbeeke, Impact Coach bij Greendish, inspireert veel (horeca)ondernemers in pilotprojecten om voedselverspilling te verminderen. Yumi’s belangrijkste tips: “Meten is weten, zo maak je de daadwerkelijke impact zichtbaar. Daarnaast zit er kracht in het delen van kennis en bewustwording. Maak er bijvoorbeeld een team challenge van om resultaat te boeken. En benoem je inzet ook richting je gasten.” Greendish en Samen Tegen Voedselverspilling zetten Yumi in de spotlights als ‘verspillingsvrije held’. In dit artikel deelt ze de werkwijze van Greendish en haar visie op voedselverspilling.
Bij Greendish is het tegengaan van voedselverspilling een groot speerpunt voor alle collega’s. Yumi heeft veel ervaring om het belang hiervan bij ondernemers duidelijk te maken en hen te enthousiasmeren. Ook thuis probeert ze voedselverspilling zo veel mogelijk te voorkomen: “Ik vind creatief koken met restjes heel leuk en ik doe mijn boodschappen zoveel mogelijk verpakkingsvrij.”
Greendish biedt ondernemers, waaronder cateraars, restaurants en zorginstellingen, inzicht in hoeveel het oplevert als ze bewuster met hun voedingsmiddelen omgaan. De ondernemers worden uitgedaagd om van hun verspillingsvrije aanpak een (financiële) business case te maken. Greendish zet daarbij in op samenwerkingen, onderzoek, metingen, praktische adviezen en kennisdeling. Het bedrijf krijgt bijvoorbeeld opdrachten vanuit gemeentes en provincies, zoals het ‘Gelderland van Morgen’ project, in samenwerking met Provincie Gelderland. Naast duurzaamheid en minder verspilling, worden ook gezondere keuzes gestimuleerd.
Ondernemers die de uitdaging aangaan, starten samen met een pilot van zes weken. Tijdens een kick-off wisselen ze al veel ideeën uit en smeden ze samenwerkingen. Vervolgens volgt een nulmeting van meerdere aspecten van het bedrijf, zoals inkoop- en verkoopcijfers, verspillingscijfers en klanttevredenheid. Dan gaan de ondernemers aan de slag met adviezen en voeren ze als pilot een aantal veranderingen in hun proces door. Medewerkers kunnen gebruik maken van online cursussen om hun kennis te vergroten. Na zes weken volgt weer een meting, die wordt vergeleken met de nulmeting. De conclusies bespreekt Greendish met de ondernemer. De ondernemer kan vervolgens besluiten om bepaalde veranderingen te behouden of om de veranderingen nog verder door te voeren, om zo nog meer voedsel van verspilling te redden.
“De deelnemende ondernemers zeggen vaak al veel te doen tegen verspilling. Door de daadwerkelijke cijfers inzichtelijk te maken, zijn ze meestal toch verrast hoeveel ze nog meer kunnen besparen,” vertelt Yumi. “Niet alleen het aantal kilo’s voedselverspilling, maar ze besparen ook kosten door preciezere inkoop en minder personeelsuren, omdat er minder eten onnodig wordt bereid.”
Specifiek voor horecaondernemers heeft ze de volgende tips: “Vraag gasten bij hun bestelling of ze bijvoorbeeld wel salade of brood naast hun maaltijd willen, in plaats van het ongevraagd te serveren. Daarnaast kun je op het menu verschillende portiegroottes en duurzamere of gezondere opties bieden.”
Greendish is stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling. Kijk ook hier voor meer informatie over Greendish.