Aandacht voor voedselverspilling tijdens GroentenFruit Huis-congres

Op 20 april vond het tweede GroentenFruit Huis-congres plaats in Kamerik. Gedurende de dag konden de leden van GroentenFruit Huis verschillende workshops volgen. Voedselverspilling was één van de onderwerpen op de agenda. Diverse sprekers deelden hun kennis en ervaringen. Van vierkantsverwaarding van groenten tot het transformeren van ‘buitenbeentjes’ in groenten en fruit naar smaakvolle plant-based snacks.

16-05-2023
Primaire Sector
Handel & logistiek
Nieuws
Events
Oplossingen & adviezen

Bron foto: Rolf van Koppen fotografie.

VIERKANTSVERWAARDING VAN SPRUITEN

Saskia van de Laan gaf de inleiding en vertelde over de activiteiten van Samen Tegen Voedselverspilling. Vervolgens was het woord aan Sjaak van der Waaij van Primeale United. Hij vertelde dat de organisatie opzoek is naar de juiste invulling van vierkantsverwaarding van de gehele spruitenstam. Op dit moment belandt slechts 25 procent van de plant panklaar op het bord bij de consument. 59 procent blijft achter op het land in de vorm van de stam en de bladeren. Er wordt nu gekeken naar diverse mogelijkheden om deze reststroom te verwaarden naar producten zoals rijst, poeder, wokgroenten en vleesvervangers. Eerder ontving het bedrijf hiervoor een voucher uit de voucherregeling van Samen Tegen Voedselverspilling.

PLANT-BASED SNACKING

Hierna liet Florus Zwartbol van Floor Foods zien dat reststromen van groenten en fruit goed verwaard kunnen worden tot producten die vallen onder ‘plant-based snacking’. Onder het merk Snaqs brengt het bedrijf diverse chips en snacks op de markt, op basis van groenten, fruit, zeewier, rijst en noten. Daarnaast wordt nog een deel onder private label op de markt gebracht. De producten worden door een unieke receptuur vacuüm gedroogd. In een paar jaar tijd is het bedrijf flink gegroeid, wat aangeeft dat er potentie zit in deze verwaarding van reststromen.

FOOD LOSS AND WASTE TOOLBOX

De bijeenkomst werd afgesloten door Martijntje Vollebregt van Wageningen University & Research (WUR). Dit jaar startte een project om een ‘Food loss and waste toolbox’ samen te stellen. Het doel van deze toolbox is om bestaande en nieuwe kennis rond voedselverspilling te bundelen en op een gestructureerde en toegankelijke manier beschikbaar te stellen, zodat de informatie gebruikt kan worden door iedereen die met dit onderwerp aan de gang wil.

GroentenFruit Huis, Primeale United en WUR zijn stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling.