Wat jij als bedrijf kan doen

Verspillingsvrij ondernemen is win-win-win. Want wist je dat iedere geïnvesteerde euro in een bewezen oplossing om voedselverspilling te voorkomen, zich 14 keer terugbetaalt? En je draagt hiermee ook bij aan een beter klimaat, een circulaire economie, een duurzamer voedselsysteem en genoeg goed voedsel voor iedereen.

Ga aan de slag

Welke oplossingen zijn er voor bedrijven uit verschillende sectoren die voedselverspilling willen voorkomen, verminderen en verwaarden? Dat lees je hieronder.

Monitoring

Ga ook aan de slag met het meten van voedselverspilling in jouw organisatie! Op basis van nauwkeurige data kun je zien hoeveel en waar verspilling plaatsvindt en gericht zoeken naar oplossingen. Op deze manier kunnen wordt er voor verschillende sectoren een sector-benchmark gecreëerd.

Wet- en regelgeving

Om voedselverspilling te halveren voor 2030 moeten nog grote stappen worden gezet. Soms staat wet- en regelgeving in de weg. Die regels moeten veranderen, zodat ondernemers zich nog beter kunnen inzetten om zo min mogelijk te verspillen en reststromen optimaal te verwaarden.

Verspilling verminderen door gedrags­verandering

Ben je op dit moment bezig met het verminderen van voedselverspilling binnen jouw bedrijf? Check dan of aan alle onderdelen uit het Gedragsmodel Voedselverspilling is gedacht.

Interventies voor medewerkers en klanten

Hoe kan je als bedrijf of organisatie jouw klanten en medewerkers helpen om thuis minder voedsel te verspillen? Lees hieronder meer.

Check hoe goed jouw interventie is

Hoe goed werkt jouw interventie of tool om voedselverspilling bij consumenten thuis te verminderen? Gebruik deze gevalideerde vragenlijst.

Voorkomen, verminderen, verwaarden en voorbeelden

Welke oplossingen zijn er voor bedrijven in de primaire sector die voedselverspilling willen voorkomen, verminderen en verwaarden? Dat lees je hier! Daarnaast geven koploperbedrijven mooie voorbeelden van de stappen die te zetten zijn. Laat je inspireren!

Laatste nieuws primaire sector

Lees hier het laatste nieuws over voedselverspilling in de primaire sector.

Voorkomen, verminderen, verwaarden en voorbeelden

Welke oplossingen zijn er voor bedrijven in de voedselverwerkende industrie die voedselverspilling willen voorkomen, verminderen en verwaarden? Dat lees je hier! Daarnaast geven koploperbedrijven mooie voorbeelden van de stappen die te zetten zijn. Laat je inspireren!

Tips & tricks verspillingsvrije broodketen

Lees hier de tips & tricks om broodverspilling bij industriële bakkers te verminderen.

Laatste nieuws

Lees hier het laatste nieuws over voedselverspilling in de voedselverwerkende industrie.

Voorkomen, verminderen, verwaarden en voorbeelden

Welke oplossingen zijn er voor bedrijven in de handel en logistiek die voedselverspilling willen voorkomen, verminderen en verwaarden? Dat lees je hier! Daarnaast geven koploperbedrijven mooie voorbeelden van de stappen die te zetten zijn. Laat je inspireren!

Laatste nieuws

Lees hier het laatste nieuws over voedselverspilling in de handel en logistiek.

Voorkomen, verminderen, verwaarden en voorbeelden

Welke oplossingen zijn er voor groothandels die voedselverspilling willen voorkomen, verminderen en verwaarden? Dat lees je hier! Daarnaast geven koploperbedrijven je mooie voorbeelden van de stappen die te zetten zijn. Laat je inspireren!

Laatste nieuws

Lees hier het laatste nieuws over voedselverspilling en groothandels.

Voorkomen, verminderen, verwaarden en voorbeelden

Welke oplossingen zijn er voor retailers die voedselverspilling willen voorkomen, verminderen en verwaarden? Dat lees je hier! Daarnaast geven koploperbedrijven mooie voorbeelden van de stappen die te zetten zijn. Laat je inspireren!

Wat zijn de verspillingscijfers van supermarkten?

Lees hier de meest actuele cijfers uit onderzoek door Wageningen University & Research (WUR), in opdracht van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit, onder de vlag van Samen Tegen Voedselverspilling.

Tips & tricks verspillingsvrije broodketen

Lees hier de tips & tricks om broodverspilling bij warme bakkers en supermarkten te verminderen.

Laatste nieuws

Lees hier het laatste nieuws over voedselverspilling in de retail.

Voorkomen, verminderen, verwaarden en voorbeelden

Welke oplossingen zijn er voor bedrijven in de out-of-home sector die voedselverspilling willen voorkomen, verminderen en verwaarden? Dat lees je hier! Daarnaast geven koploperbedrijven mooie voorbeelden van de stappen die te zetten zijn. Laat je inspireren!

Praktische tips voor horeca­ondernemers

Via onderstaande button kun je een leaflet downloaden met praktische tips die je gelijk kunt toepassen in je onderneming.

Verspilling voorkomen bij buffetten

Internationaal onderzoek laat zien dat de verspilling bij buffetten rond de 50% ligt. Lees hier tips om verspilling bij je buffet te verminderen.

Laatste nieuws

Lees hier het laatste nieuws over voedselverspilling in de out-of-home sector.

Goede voorbeelden

Deze koploperbedrijven geven je mooie voorbeelden van de stappen die te zetten zijn. Laat je inspireren!

Circulaire Dierlijke Eiwitketen

Een cluster van bedrijven, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties werkt samen binnen het Circular Food Center. Doel is een circulaire dierlijke eiwitketen, waarin reststromen op grote schaal hoogwaardig worden verwerkt tot diervoer.

Laatste nieuws

Lees hier het laatste nieuws over voedselverspilling in de diervoederindustrie.

Word stakeholder

Onderdeel worden van de beweging en het netwerk? Gebruik maken van onze kennis en begeleiding bij het tegengaan van voedselverspilling? Word ook stakeholder!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van verspillingsvrij nieuws en ontwikkelingen op het gebied van voedselverspilling? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Samenwerken in clusters

Kennis en oplossingen delen, samenwerkingen smeden en samen impact maken. Deze clusters doen het!

Circulaire Dierlijke Eiwitketen

Dit cluster van bedrijven, organisaties, kennisinstellingen en overheden zet zich in voor een circulaire dierlijke eiwitketen, waarin reststromen hoogwaardig worden verwerkt tot diervoer.
Meer informatie

Verspillingsvrije Brood- & Banketketen

Dit cluster van bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden zet zich, onder de vlag van het Circular Food Center, in voor een efficiëntere, verspillingsvrije broodketen.
Meer informatie

Circular Food Center

De initiatieven van het Circular Food Center werken aan de ambitie om 1 miljard kilo voedsel in de keten te houden. Het Circular Food Center is een sleutelproject in de Regio Deal Noordoost Brabant.
Ga naar de website

Uitgelicht

Verspillingsvrije Week

Samen met vele partners motiveren we van 9 t/m 15 september 2024 Nederlanders om verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren. Deelname is gratis. Doet jouw bedrijf of organisatie ook mee?
Meer informatie en aanmelden

Onze stakeholders

Samen met onze stakeholders gaan we voor 50% minder verspilling.

  • Wat is de impact van voedselverspilling op het klimaat?
  • Wat zijn de verspillingscijfers in retail?
  • Wat kun je doen om in de horeca minder te verspillen?
  • Hoeveel verspillen Nederlanders jaarlijks thuis?
  • Hoe kun je verspilling meten in je bedrijf?
  • Wat is de impact van voedselverspilling op het klimaat?
  • Wat zijn de verspillingscijfers in retail?
  • Wat kun je doen om in de horeca minder te verspillen?
  • Hoeveel verspillen Nederlanders jaarlijks thuis?
  • Hoe kun je verspilling meten in je bedrijf?
  • Wat is de impact van voedselverspilling op het klimaat?
  • Wat zijn de verspillingscijfers in retail?
  • Wat kun je doen om in de horeca minder te verspillen?
  • Hoeveel verspillen Nederlanders jaarlijks thuis?
  • Hoe kun je verspilling meten in je bedrijf?
  • Wat is de impact van voedselverspilling op het klimaat?
  • Wat zijn de verspillingscijfers in retail?
  • Wat kun je doen om in de horeca minder te verspillen?
  • Hoeveel verspillen Nederlanders jaarlijks thuis?
  • Hoe kun je verspilling meten in je bedrijf?
  • Wat is de impact van voedselverspilling op het klimaat?
  • Wat zijn de verspillingscijfers in retail?
  • Wat kun je doen om in de horeca minder te verspillen?
  • Hoeveel verspillen Nederlanders jaarlijks thuis?
  • Hoe kun je verspilling meten in je bedrijf?
  • Wat is de impact van voedselverspilling op het klimaat?
  • Wat zijn de verspillingscijfers in retail?
  • Wat kun je doen om in de horeca minder te verspillen?
  • Hoeveel verspillen Nederlanders jaarlijks thuis?
  • Hoe kun je verspilling meten in je bedrijf?

Ga naar de Kennisbank

Naar de kennisbank

Goede Voorbeelden

Jolanda ziet kansen om de hele aardappel te benutten

“Met de hele keten willen we onze aardappels zo optimaal mogelijk benutten. Ook verkopen we steeds meer producten met schil en dat bespaart ook water, energie en CO₂-emissies.” - Jolanda Dings, director sustainability bij Lamb Weston EMEA

Goede voorbeelden

George verkoopt vers ingevroren brood

“Veel mensen vriezen thuis hun brood al in. Door het, vers uit de oven, in de winkel ingevroren te verkopen, hoeft de supermarktbakkerij niet meer de hele dag vers brood beschikbaar te hebben.” - George Verberne, franchisenemer supermarkt Wageningen

Goede Voorbeelden

Olaf helpt horecaondernemers verspilling te verminderen

“Bij Orbisk ontwikkelden we de eerste volledig geautomatiseerde voedselafvalmonitor. Door een slimme weegschaal, camera en kunstmatige intelligentie wordt precies gemeten wat er is weggegooid, wanneer en waarom.” - Olaf van der Veen, CEO bij Orbisk

Goede voorbeelden

Geertje brengt mensen in beweging om producten te redden

“Onze oplossing is simpel: een app waarmee iedereen eten kan redden bij winkels. Consumenten genieten van eten, ondernemers gooien minder weg én we dragen bij aan minder verspilling.” - Geertje Zeegers, country director NL bij Too Good To Go

Goede voorbeelden

Nel gaat voor 0% waste en 100% taste

“Ik kook vanuit het principe dat je eet wat er van het land komt. Van kop tot kont, van schil tot pit. Voedselverspilling gaat over de beslissingen die je op voorhand maakt.” - Nel Schellekens, kop-tot-kont-chef bij Het Keunenhuis in Winterswijk

Goede voorbeelden

Adriëlle gaat voor een verspillingsvrije keten

“Avocado’s en mango’s krijgen een plantaardige beschermlaag die het vocht in de vrucht langer vasthoudt. Dat verlengt de houdbaarheid. Beschadigde producten doneren of verwerken we.” - Adriëlle Dankier, chief commercial officer bij Nature’s Pride

Goede voorbeelden

Letty wil voldoende gezond eten voor iedereen

“Gezond eten en drinken moet beschikbaar zijn voor iedereen. Doneren van overtollig voedsel aan de voedselbanken is één van de meest zinvolle manieren om voedselverspilling te voorkomen.” - Letty Broere, voorzitter Voedselbank gemeente Druten