Bijeenkomst subgroup EU Platform on Food Losses and Food Waste

02-07-2023
Internationaal
Overheid
Nieuws
Events
Wet-en regelgeving
Oplossingen & adviezen

Bron foto: artjazz, Shutterstock.com

Op 25 mei vond een bijeenkomst plaats van de subgroup Action & Implementation van het EU platform on Food Losses & Food Waste. Dit platform speelt een coördinerende rol met betrekking tot preventie van voedselverspilling in Europa. Deze bijeenkomst werd mede voorgezeten door Wageningen University & Research en European Former Foodstuff Processors Association (EFFPA) en stond in het teken van ‘Food for Feed’. Er zijn diverse updates gedeeld over EU wetgeving en onderzoeksprojecten naar gebruik van reststromen voor diervoeding. Nederland was goed vertegenwoordigd met meerdere sprekers die succesvolle praktijkvoorbeelden gaven.

SUCCESVOLLE PRAKTIJKVOORBEELDEN VANUIT NEDERLAND

Nederland was goed vertegenwoordigd met een presentatie vanuit Zonvarken, een toelichting van diverse initiatieven uit het cluster Circulaire Dierlijke Eiwitketen, een onderzoek naar consumenten acceptatie van Eco Feed en een toelichting van de interne aanpak van voedselverspilling van Unilever genaamd ‘Waste Warriors’.

‘FOOD FOR FEED’ VERSUS ‘FOOD FOR ENERGY’

Daarnaast vond er een goede discussie plaats over de concurrerende doelstellingen op ‘food for feed’ versus ‘food for energy’. Het platform gaat bekijken hoe we meer input kunnen ophalen over de praktijken rond de ‘food use hierarchy’ in de verschillende lidstaten.

De volgende meeting van de subgroup is in november.