Contronics - Dry Misting

Retail
Handel & logistiek
Groothandel
Stakeholders
Oplossingen & adviezen
Samenwerkingen

Contronics werkt aan vermindering van voedselverspilling door een praktische oplossing te bieden: Dry Misting. De mist van Contronics heeft een koelende werking en beschermt verse producten als groente en fruit tegen uitdroging. In een supermarkt wordt er door Dry Misting gemiddeld 25% minder groente en fruit weggegooid. Bovendien helpt de mist de klanten van Contronics om het gebruik van plastic verpakkingen te verminderen.

De eerste stap

Dry Misting creëert een fijne deken van mist over groente en fruit. Hierdoor blijft de kwaliteit van producten behouden en blijven ze tot wel twee keer zo lang vers. Dry Misting kan in elk deel van de voedselketen worden toegepast, van de oogst, via het transport en de opslag tot in de supermarktschappen.
De eerste stap die werd gezet bij het ontwikkelen van Dry Misting was het opnieuw ontwerpen van bestaande apparaten. Daarbij moesten de apparaten geschikt gemaakt worden voor gebruik bij voedsel. Hygiëne en duurzaamheid moesten gewaarborgd worden, waarbij het van belang was dat met maar één onderhoudsbeurt per jaar de apparatuur levenslang meegaat.

“Samen Tegen Voedselverspilling biedt ons een ontmoetingsplek waar mensen, bedrijven, nieuwe ideeën en initiatieven rond voedselverspilling met elkaar worden verbonden.”

Frank Bakker

CEO Contronics Dry Misting

Van niet bestaande markt tot groot succes

“We betraden in 2000 een nieuwe, nog niet bestaande markt. De grootste uitdaging was het creëren van bewustzijn. Er was nog weinig aandacht voor voedselverspilling of het probleem rondom plastic. In het begin werd de mist hoofdzakelijk in gekoelde opstellingen gebruikt. Door de koeling was de mist nauwelijks zichtbaar. Pas toen we bij toeval ontdekten dat het nog veel beter werkte bij niet gekoelde opstellingen én de mist daar wel zichtbaar was, braken we door. Als eerste in Frankrijk”, aldus Frank Bakker, Managing Director bij Contronics.

“Het winnen van de EUREKA Lynx Award en de European Business Award droeg bij aan bekendheid. We zijn nu met zo’n 30.000 systemen in gebruik marktleider in de wereld, met als laatste grote succes dat we Albert Heijn compleet mochten voorzien van Dry Misting. Onze missie is om 50% voedselverspilling in de vers voedsel keten te besparen. We zijn nu hard op weg om in elk land één of meerdere grote supermarktketens te voorzien van onze mist. Met hulp van deze supermarkten implementeren we daarna Dry Misting terug de keten in, vanaf het koelen na het oogsten tot en met het transport en de opslag.”