Documentaire 'Abundance' inspireert om jongeren actief te betrekken

Hoe kunnen we de nieuwe generatie het beste in hun kracht zetten om de voedseltransitie te versnellen en voedselverspilling te verminderen? Over deze vraag gingen een inspirerend panel en circa 70-koppig publiek in gesprek tijdens de DocuScience-avond bij de Wageningen Universiteit rondom de film ‘Abundance – the Farmlink story’. Mede-oprichter en CEO van The Farmlink Project, Ben Collier, beantwoordde via een videoverbinding vragen uit de zaal.

11-07-2023
Internationaal
Onderwijs
Nieuws
Samenwerkingen
Events
Oplossingen & adviezen

JONGEREN-INITIATIEF THE FARMLINK PROJECT

The Farmlink Project is een initiatief van meer dan 100 studenten in de Verenigde Staten met de missie om de overvloed aan voedsel in de wereld toegankelijk te maken voor iedereen. De film belicht de grote tegenstrijdigheid van overproductie in een land waarin miljoenen mensen geen toegang hebben tot voldoende gezonde voeding. Ook laat de film zien dat ‘the adults don’t have it covered’. In de V.S. besluit een groep studenten het heft in eigen handen te nemen om dit urgente probleem aan te pakken door simpelweg te beginnen met het linken van één boerderij aan één voedselbank. Dit initiatief groeit uit tot een beweging die vele tonnen vers voedsel naar behoevende families weet te brengen.

“Being young means believing that change is still possible”, benoemde Ben Collier, waarna hij de grote kracht van het lerend en vragend vermogen van jongeren benadrukte. Hij daagt de nieuwe generatie uit om CEO’s te bevragen waarom dingen gaan zoals ze gaan, dit niet voor waar aan te nemen en hierin naar nieuwe mogelijkheden te zoeken. Jongeren zijn de grootste aanjagers van de voedseltransitie en de benodigde verandering in de samenleving.

GEEF JONGEREN EEN SERIEUZE ROL

Onder leiding van voedselverspillingsexpert Sanne Stroosnijder gingen de panelleden in gesprek over de boodschap van ‘Abundance’. Vertegenwoordigers van Slow Food Youth Network Nederland, Maria de Geuze en Sterre van de Ven, benadrukten tijdens het panel het belang van ‘community’ en persoonlijke relaties in het opbouwen en behouden van een duurzame beweging. Over de rol van jongeren in de voedseltransitie zagen ze veel van hun eigen overtuigingen bevestigd in de film ‘Abundance’. Zo is het belangrijk dat jongeren, hun tijd en capaciteit, serieus worden genomen. Niet alleen als trainee binnen een organisatie, maar juist ook op plekken waar besluiten worden genomen en strategie wordt bepaald.

Francesca Goodman-Smith vertelde dat ze bij Fight Food Waste CRC Australië als jong persoon de kans krijgt om deel te nemen aan een leerprogramma waarin ze van experts van over de hele wereld mag leren over het upcyclen van voedsel. Ze roept jongeren op om bij het solliciteren niet te wachten op een vacature die 100% aansluit op je ervaring en capaciteiten, maar er gewoon voor te gaan.

Ook Samen Tegen Voedselverspilling werkt aan het actiever betrekken van jongeren en het mobiliseren van hun kracht voor de verspillingsvrije beweging in Nederland. Directeur Toine Timmermans vertelde onder meer over het openstellen van een bestuurspositie voor een jongere, waarmee de nieuwe generatie ook binnen deze stichting een serieuze stem krijgt.

MEER INFORMATIE

Het zien van de documentaire riep bij een aantal kijkers ook vragen op over hoe een soortgelijk initiatief in Nederland opgestart zou kunnen worden. Toekomstige Farmlinkers en andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie en contact terecht op www.farmlinkproject.org. De aftermovie van het verspillingsvrije project KLIEK van Slow Food Youth Movement Nederland, in opdracht van Nijsen Company, is hier te zien.