Eerste 'Culinaire-NL Day Outside' over voedselverspilling een succes

16-05-2023
Stakeholders
Voedselverwerking
Nieuws
Events
Oplossingen & adviezen

Op 14 april kwamen de leden van Culinaria-NL, de Nederlandse vereniging van fabrikanten van culinaire producten (soepen & sauzen), bij elkaar voor de eerste ‘Culinaria-NL Day Outside’. Op uitnodiging van Unilever werd een ochtend georganiseerd bij het Global Foods Innovation Center – Hive, in Wageningen, met als thema voedselverspilling. We kijken terug op een succesvolle ochtend met interessante sprekers die het gesprek over voedselverspilling op gang hebben gebracht. Lees hieronder de belangrijkste take-aways van de bijeenkomst.

DE BELANGRIJKSTE TAKE-AWAY’S VAN DE BIJEENKOMST

Toine Timmermans (directeur van Samen Tegen Voedselverspilling), Kathelijn van Elk (Impact Manager bij Too Good To Go) en Tjebbe Keijzer (Business Waste Manager bij Unilever) hebben hun kennis en ervaringen met de groep gedeeld. Met als belangrijkste take-aways:

  • Begin met samen meten, voor meer inzicht in verspillings-hotspots voor producenten van soepen en sauzen.

  • Help de consument je product niet te vroeg weg te gooien, met het kijk, ruik, proef-logo voor producten met een THT-datum.

  • Vind een markt voor obsoletes door samen te werken met Too Good To Go.

  • En zet een cultuurverandering in gang door bewustwording te creëren in de hele organisatie en een verantwoordelijke (‘Waste Warrior’) aan te stellen.

SECTORBREDE ZELFMONITORING TEGEN VOEDSELVERSPILLING

Culinaria-NL is een branchevereniging verbonden aan de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). Als stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling ondersteunt en stimuleert de FNLI haar leden om bij te dragen aan een halvering van voedselverspilling in 2023. De FNLI zet zich in voor de sectorbrede zelfmonitoring van voedselverspilling met zoveel mogelijk brancheorganisaties. De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB), de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI) en de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ) werken hier al een aantal jaar aan met hun leden.