EU Citizen's Panel presenteert 23 aanbevelingen tegen food waste

Hoe kunnen we de aanpak van voedselverspilling in de EU versnellen? Die vraag werd voorgelegd aan circa 150 burgers die de diversiteit van de Europese bevolking vertegenwoordigen: het eerste Europese Citizens’ Panel over voedselverspilling van de Europese Commissie. De EC nodigde burgers uit om mee te denken, met het oog op de EU-brede doelstellingen en een nieuw wetsvoorstel rondom voedselverspilling die in de loop van 2023 verschijnen.

06-03-2023
Overheid
Internationaal
Nieuws
Oplossingen & adviezen

Bron foto: artjazz, Shutterstock.com

DE 23 AANBEVELINGEN

Het Citizen’s Panel geeft nu 23 aanbevelingen, na meerdere bijeenkomsten in Brussel. Onder andere onze directeur Toine Timmermans deelde zijn kennis met het panel, als lid van het kenniscomité. Wat opvalt, is dat de aanbevelingen uitgaan van een brede systemische aanpak van voedselverspilling, met als doel een eerlijke, duurzame voedselketen. Burgers willen hun stem in het EU-voedselbeleid versterken. Het belang van het meten van verspilling en samenwerking tussen alle stakeholders uit het voedselsysteem worden benadrukt. Ook vindt het panel aandacht voor verspillingsvrij bij consumenten en in het onderwijs belangrijk.

Dit moedigt ons als Stichting Samen Tegen Voedselverspilling aan om door te gaan met onze acties voor een verspillingsvrij voedselsysteem en om andere Europese lidstaten te inspireren.

Lees hier de 23 aanbevelingen van het panel.