Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant van start

29-2-2024
Stakeholders
Out-of-home
Groothandel
Nieuws
Events
Oplossingen & adviezen

Bron foto: XArtProduction, Shutterstock

19 bedrijven uit de regio zijn van start gegaan met deze challenge om zo meer inzage te krijgen in de mate van voedselverspilling. Naast het winnen van de wedstrijd kunnen de ondernemers hiermee hun bedrijfsvoering aanscherpen, wat ook winst oplevert voor hun portemonnee én het milieu.

De challenge

Veel ondernemers zijn al bezig met de aanpak van voedselverspilling maar in de dagelijkse praktijk blijft het lastig om hier serieuze stappen in te zetten. Om horecabedrijven, eigenaren, chefs en medewerkers hierbij te ondersteunen organiseren Samen Tegen Voedselverspilling, RNOB en Koninklijke Horeca Nederland, in samenwerking met Koning Willem I College en Wastewatchers, de Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant.

Voor de challenge meten de deelnemers één maand lang elke dag de hoeveelheid voedselverspilling. De resultaten en handvatten om deze verspilling vervolgens te voorkomen worden gedeeld tijdens een inspiratiesessie op 8 april bij Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch. Tijdens de slotbijeenkomst op 13 mei wordt de winnaar van de competitie bekend gemaakt en is er ruimte voor ontmoeting en inspiratie. 

De deelnemende horecabedrijven

  • Uit ’s-Hertogenbosch: FF Swanjee, Golden Tulip Central, Hotel The Den, KASerne, Noemme, Lola en Návez Bistro.

  • Uit Vught: Kasteel Maurick, De Kruishoeve en Van der Valk.

  • Uit Mill: Het Lagerhuis en Tongelaar-Smaakmakers.

  • En verder: Van der Valk Nuland, Le Verre Schijndel, Odille St. Oedenrode, De Potter Schaik, Évive aan het water Cuijk, De Ruwenberg St. Michielgestel en De Rechter Boxtel.

Voedselverspilling regionaal speerpunt

De Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant wordt dit jaar wegens succes voor de tweede keer georganiseerd: de vorige editie verspilden de 17 deelnemende horecaondernemers ruim 40% minder voedsel!
Jan Goijaarts, bestuurlijk trekker Voedsel & Gezondheid van RNOB, is blij met dit initiatief: “Het tegengaan van voedselverspilling is al jaren een speerpunt in onze regio. Goed om te zien dat steeds meer horecaondernemers de uitdaging aangaan in deze challenge. Het resultaat vormt een inspiratie voor meer collega’s én toekomstige horecaondernemers.”
Door minder voedsel te verspillen, draagt de horeca bij aan een beter milieu en klimaat én het is veel beter voor de portemonnee.