"Ketenbrede samenwerking leidt tot aanpak tegen voedselverspilling"

Dit is de uitkomst van de ‘In 100 Days to Zero Food Waste’ challenge.

05-02-2024
Stakeholders
Out-of-home
Consumenten
Nieuws
Feiten & cijfers
Oplossingen & adviezen
Samenwerkingen

Wekken

“Ketenbrede samenwerking leidt tot aanpak tegen voedselverspilling”

Voedselverspilling tegengaan gaat beter wanneer je in de keten samenwerkt, dat is de uitkomst van een pilot die vier partijen zijn aangegaan in een uitdagende ‘In 100 Days to Zero Food Waste’ challenge. Deloitte, Vermaat, Orbisk en Too Good To Go hebben een werkwijze ontwikkeld om in 100 dagen voedselverspilling in restaurants naar nul terug te brengen. De resultaten zijn voor elk restaurant vrij toegankelijk, want de vier samenwerkende partijen vinden dat voedselverspilling tegengaan een maatschappelijk doel is en daarom geen concurrentievoordeel hoeft op te leveren. 

Wat hield de ‘In 100 Days to Zero Food Waste’ challenge in?

De challenge startte in vier bedrijfsrestaurants van Vermaat, waaronder VodafoneZiggo, Liberty Global en Provincie Flevoland en later ook twee bedrijfsrestaurants van Sodexo, waaronder Unilever. Het doel was voedselverspilling te verminderen en uiteindelijk te elimineren. Afgelopen jaar hebben de deelnemende restaurants gedurende 100 dagen vele acties uitgevoerd:

Efficiënter werken

Slim en gericht inkopen, met overschotten koken en voorlichting geven aan medewerkers, opdrachtgevers en gasten. Ook hebben de locaties geëxperimenteerd met innovatieve gerechten die zorgen voor minder verspilling. Bijvoorbeeld: pesto van wortelloof, pulled pork van bananenschil of bananenbrood van oude bananen.

Meten is weten

Om grip te krijgen op verspilling is het belangrijk om te weten hoeveel er precies wordt weggegooid. De slimme monitor van Orbisk stelt chefs in staat om voedselverspilling nauwkeurig te meten en te analyseren. Door het in kaart brengen van verspillingspatronen konden keukenteams gericht acties ondernemen om verspilling tegen te gaan.

Gastcommunicatie

Hiernaast is het belangrijk om bewustzijn te creëren bij gasten over de daadwerkelijke impact van eten. Orbisk heeft berekend dat 1 kilo voedselafval gelijk staat aan 4,5 kilo CO₂ uitstoot. Ook wordt er bij de productie van een kilo voedsel gemiddeld 7.000 liter water gebruikt. Dit soort feiten werden bijvoorbeeld bij het buffet geplaatst om gasten bewust te maken van het eigen consumptiegedrag.

Vers op aanvraag

De buffetten van de pilot locaties lagen minder vol en gerechten werden vers op aanvraag van de gast bereid. Hierdoor hoefde er aan het einde van de dag veel minder bereid voedsel weggegooid te worden.

Verkoop voedseloverschotten

De gerechten die na afloop van de lunch niet verkocht waren, werden aangeboden via de app van Too Good To Go. Met deze app kunnen voedseloverschotten worden verkocht tegen gereduceerde prijzen.

Wat heeft het opgeleverd?

Uiteindelijk is geen verspilling in een restaurant een utopie, maar door deze challenge hebben de partners met elkaar geleerd hoe zo min mogelijk eten te verspillen. De reductie van voedselverspilling varieerde tussen de 48% en 95% in de zes bedrijfsrestaurants.

De initiatiefnemers concludeerden dat om de doelstelling van de VN in 2023 te behalen, het van belang is dat alle betrokken partijen in de voedselketen zich inzetten. Want door samen te werken kunnen ze het verschil maken.

Ga zelf de uitdaging aan tegen voedselverspilling

Zelf de strijd aangaan tegen voedselverspilling? Vermaat, Deloitte, Orbisk en Too Good To Go hebben een handig playbook ontwikkeld voor de ‘In 100 Days to Zero Food Waste’ challenge. Het playbook bevat communicatiematerialen, tips en tricks, recepten en deelname aan de online Share & Learn sessies. Het doel voor 2024 is om 100 restaurants uit te dagen.

De benodigde materialen om mee te doen aan de ‘In 100 Days to Zero Food Waste’ challenge, kunnen kosteloos worden gedownload van de Net Positive website.

Orbisk en Too Good To Go zijn stakeholders van Samen Tegen Voedselverspilling en Vermaat is deelnemer aan het project ‘Verspillingsvrije Catering’.