Limburgse horeca reduceert voedselverspilling

28-3-2024
Stakeholders
Out-of-home
Nieuws

Wegens een succesvolle editie vorig jaar zijn Limburgse horecazaken weer gestart met de Food Waste Challenge.

Vorig jaar lukte het deelnemers om 23 procent minder voedsel te verspillen. Dit leverde per horecaonddernemer een gemiddelde besparing op van 10.000 euro!

De eerste lichting horecazaken in Limburg is al begonnen met de challenge voor dit jaar. Op 8 april start er nog een groep. (en aanmelden kan nog! -> https://liof.nl/events/food-waste-challenge-2024)

CO2 uitstoot bespaard

"Vorig jaar hebben er 17 horecabedrijven meegedaan en die hebben meer dan een ton aan CO2 uitstoot bespaard. Dat is 240.000 kilometer met je auto rijden", vertelt Iris van Scheppingen van Wastewatchers, die door inzet van software en het bieden van concrete tips en tricks om verspilling te voorkomen de horecazaken helpen met het terugdringen van voedselverspilling.

Porties

In Roermond bij Burgers Enzo was deelname vorig jaar succesvol. "Het belangrijkste dat we hebben geleerd is dat we eigenlijk best wel grote porties meegaven. Nu wegen we porties af en doen we de kommetjes minder vol. Het gaat precies op en we hebben gewoon minder verspilling", zegt bedrijfsleider Coco van der Hoek.

Inzicht bij medewerkers

Cijfers laten volgens haar zien dat er in plaats van 40 gram verspilling nu nog maar 20 gram verspilling is per gast is. Het personeel zag tijdens de challenge pas echt hoeveel er eigenlijk overbleef en werd weggegooid. "Toen kwam ook echt het inzicht. Vooral voor de mensen in de keuken, die altijd dachten: 'laat ik toch maar wat meer doen want dat ziet er lekker groot uit'."

Ontbijt

Ook bij een andere deelnemer van vorig jaar, Chateau Sint Gerlach in Houthem, zijn de porties kleiner geworden en is het ontbijt bijvoorbeeld iets minder uitgebreid. "Bij het ontbijt zaten we op een gegeven moment aan een waste van 1,25 euro per persoon en dat hebben we teruggebracht naar 75 cent per persoon", vertelt executive chef Otto Nijenhuis.

Dit is volgens hem gelukt met kleine ingrepen, zoals een kleiner assortiment brood en door de buffetten vaker aan te vullen. Nijenhuis weet dat de besparing nog groter kan zijn, als ze het ontbijt niet meer in buffetvorm aanbieden. "Maar niet iedere gast wil dat", zegt hij. "Dus je zult ook een gast moeten opvoeden en uitleggen waarom wij liever geen buffet serveren. We zien dat steeds meer gasten daarin meegaan."

De Food Waste Challenge wordt in Limburg door Wastewatchers georganiseerd in samenwerking met LIOF. Het slotevent waar de resultaten van dit jaar bekendgemaakt worden is op 3 juni.

Wastewatchers is stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling