No Waste Challenge 020 van start

07-02-2024
Stakeholders
Out-of-home
Nieuws
Events
Oplossingen & adviezen

Foto credits: Lex Draijer

Op 5 februari is de No Waste Challenge 020 voor de Amsterdamse hospitality sector van start gegaan met een zeer geslaagde kick-off.

In een mooie zaal in Leonardo Hotel Rembrandtpark werd nog snel een rij stoelen bijgezet, wat een opkomst!

Hotelwereld op weg naar verspillingsvrij

Het verminderen en voorkomen van voedselverspilling is om meerdere redenen belangrijk voor deze sector. In de eerste plaats is er veel liefde en energie door chefs en keukenpersoneel gestoken in het eten voor hun gasten: en dat belandt dan deels in de vuilnisbak.... Die verloren energie is ook niet goed voor ons klimaat en ten slotte worden er inkoopkosten verspild. Zonde!

Berekeningen* wijzen uit dat een hotel gemiddeld per jaar wel zo’n €55.000,- kan besparen door voedselverspilling te reduceren. Dit is dus een mooie kans voor Amsterdamse hoteliers om het rendement te verbeteren.

Vruchtbare kick-off

Het was een vliegende start want tijdens de kick-off was iedereen super enthousiast en constructief. Er werd gesproken over de uitdagingen van hotels om verspilling tegen te gaan: “het ontbijtbuffet moet ook voor de laatkomer aantrekkelijk zijn.” Maar er werden ook meteen al slimme tips gedeeld: “gebruik steeds kleinere serveerschalen en biedt gasten aan gerechten bij te maken, wanneer een schaal leeg is.”
Van verschillende hotels waren ook chefs aanwezig: erg belangrijk, want zij hebben de creatieve expertise om de meet-inzichten te vertalen naar de praktijk: zij moeten er soep van koken. En aan de geluiden uit de zaal te horen gingen ze daar ook meteen mee aan de slag.

Kortom: het was goede voorbode voor de komende maanden waarin we nog veel meer van de deelnemende hotels gaan horen.

Over de No Waste Challenge 020

De No Waste Challenge 020 is een initiatief van Samen Tegen Voedselverspilling en de Gemeente Amsterdam in samenwerking met Green Hotel Club en Koninklijke Horeca Amsterdam.

Deelnemende hotels kunnen samen met Orbisk, Wastewatchers of InstockMarket aan de slag om verspilling te meten en zo te verminderen.

De deelnemers van deze editie zijn: The Albus, KIT Hotel, XO Hotels, Four Elements Hotel, Aristo Amsterdam, Hotel TwentySeven, Leonardo Hotel Amsterdam City Center, Hotel Amsterdam De Roode Leeuw, Leonardo Hotel Amsterdam Rembrandtpark, Hotel Pulitzer Amsterdam, Leonardo Royal Hotel, Hotelschool The Hague, Hotel Casa Amsterdam, Hotel Jakarta en Stayokay.
Deze partijen zijn gelijk verdeeld over de challenges van Orbisk, Wastewatchers en InstockMarket.

*gebaseerd op berekeningen van Orbisk