Onderwijsprojecten tijdens de Verspillingsvrije Week

Wegens het succes van vorig jaar zijn ook dit jaar tijdens de Verspillingsvrije Week meerdere onderwijsprojecten van start gegaan. Basisschoolklassen (groep 7 en 8) gingen aan de slag met de Smaakmissie Voedselverspilling van Smaaklessen, de Brabantse Meesterchef ging van start voor (v)mbo-studenten en de kick-off van de ZERO Food Waste Challenge voor hbo-instellingen vond plaats. Bedrijven kunnen ook nog tot 1 december hun verspillingsvraagstuk aanmelden voor de MBO Challenge.

25-09-2023
Onderwijs
Stakeholders
Nieuws
Events

Op de foto: de juryleden tijdens de start van de Brabantse Meesterchef.

SMAAKLESSEN

In heel Nederland gingen basisschoolklassen (groep 7 en 8) aan de slag met de Smaakmissie Voedselverspilling van Smaaklessen en een speciale quiz. Lees hier meer.

ZERO FOOD WASTE CHALLENGE

Op 12 september vond de kick-off plaats van de ZERO Food Waste Challenge. Het doel van de challenge is zoveel mogelijk hbo-studenten door heel Nederland bewustmaken van de hoeveelheid voedsel die verspild wordt in scholen, instellingen en in de voedingsindustrie. Het lectoraat Design Methoden in Food van HAS green academy is aanjager van deze challenge. Partners zijn: HAN University of Applied Sciences, Hogeschool van Amsterdam, Aeres Hogeschool, Fontys Hogescholen, Harper Adams University, Food Valley Circulair, Stichting Jong Leren Eten, Rabobank en Samen Tegen Voedselverspilling. Meer informatie.

MBO CHALLENGE

De MBO Challenge gaat dit jaar voor de vijfde keer van start. Het thema van de challenge is ‘Werken aan een duurzaam voedselsysteem’. Tot maart 2024 werken studententeams aan voedselverspillingsvraagstukken van bedrijven en organisaties en denken zij na over innovaties die bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Een deskundige jury beoordeelt de ingediende cases. Genomineerde teams worden uitgenodigd voor de finale. In april 2024 vindt het eindevent plaats. De inschrijving voor studenten is geopend. Daarnaast kunnen bedrijven en organisaties tot 1 december hun verspillingsvraagstuk aanmelden. Hier vind je meer informatie en het aanmeldformulier.

BRABANTSE MEESTERCHEF

Op 15 september is de tweede Brabantse Meesterchef van start gegaan. Dit is een competitie waarin (v)mbo-studenten van verschillende horeca-opleidingen duurzaam en verspillingsvrij koken. De eerste competitiedag stond geheel in het teken van verspillingsvrij koken. Het Koning Willem I College organiseert de wedstrijd, samen met de Provincie Noord-Brabant en Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. De finale vindt op 13 oktober plaats tijdens de Dutch Food Week. Lees meer.