Verspillingsvrije Brood- en Banketketen op bezoek bij QING

15-03-2024
Stakeholders
Voedselverwerking
Nieuws
Samenwerkingen

Op 14 maart bezochten deelnemers van het samenwerkingscluster Verspillingsvrije Brood- en Banketketen onze stakeholder QING voor een bijeenkomst. Naast een update over ontwikkelingen in de keten door Saskia van der Laan (programmamanager bij Samen Tegen Voedselverspilling), gaf Bram de Vrught (managing director bij QING) een presentatie over de mogelijkheden om verspilling en reststromen van brood te verminderen met innovatieve AI-technologie.


Verspillingsvrije Brood- en Banketketen

In het samenwerkingscluster Verspillingsvrije Brood- en Banketketen zetten meerdere partijen uit verschillende takken van de keten zich in om de verspilling, rest- en retourstromen van brood te verminderen. Van ambachtelijke en industriële bakkerijen en ingrediëntenleveranciers, tot de bouwers van de machines waarmee het brood wordt gemaakt en de technologie om de processen te kunnen monitoren; door een brede samenwerking kunnen we de verspilling en reststromen verminderen. Samen werken de deelnemers van het cluster aan een efficiëntere broodketen, van graankorrel tot broodtrommel.


Automatisering met robotica en AI-technologie

QING is een technisch bedrijf dat (food)bedrijven helpt om bepaalde processen te automatiseren met innovatieve robotica en AI-technologie. Hiermee kunnen bijvoorbeeld fysiek zware taken worden verlicht voor de werknemers of sorteringsystemen worden verbeterd door de objectiviteit van geautomatiseerde controles. De technologie kan ook ingezet worden om de vraag naar producten vanuit de markt te voorspellen, kwaliteitscontroles uit te voeren en data over de voortgang en targets te verzamelen. Op deze manier kan het ook ingezet worden om verspilling en reststromen te reduceren. De AI-technologie wordt hierbij aangestuurd door bestaande data en de kennis van de werknemers, en kan zo processen verder optimaliseren.

“In productielijnen van food bedrijven is er nog steeds veel manuele arbeid, er valt nog veel te automatiseren.” Vertelt Bram de Vrught, “Veel bedrijven zijn ermee bezig, maar het werkt pas echt als de verschillende technologieën op elkaar aansluiten.”

Door te innoveren met nieuwe technieken kan bijvoorbeeld de kennis van de oudere generatie werknemers bewaard blijven, kunnen zij langer blijven werken omdat het werk wordt verlicht, kunnen processen geoptimaliseerd worden en verspilling verminderd worden, en kan de nieuwe generatie het bedrijf zo toekomstbestendig maken.

De deelnemers gingen na afloop met elkaar in gesprek hoe dit in hun eigen organisaties toe te passen en ervaringen werden gedeeld. Inspiratie geven en kennis delen zijn een belangrijk onderdeel van het cluster om te werken naar SDG 12.3: het halveren van voedselverspilling voor 2030. Werkt jouw bedrijf ook in de broodketen en wil je deelnemen aan het cluster om samen een positieve impact te maken en verspilling en reststromen te verminderen? Neem dan contact op via office@samentegenvoedselverspilling.nl.