Verspillingsvrije Week 2023 van start

Bewaar je een komkommer op de fruitschaal? En dat doosje eieren: wel of niet in de koelkast? Veel Nederlanders bewaren producten bewust in of buiten de koelkast. Toch blijkt dat ze niet altijd voor de beste bewaarplek kiezen. Door producten op de juiste plek te bewaren, verleng je de houdbaarheid. Tijdens de Verspillingsvrije Week van 11 t/m 17 september inspireert stichting Samen Tegen Voedselverspilling consumenten om eten slim te bewaren en zo voedselverspilling te voorkomen.

11-09-2023
Consumenten
Nieuws
Events
Oplossingen & adviezen

Uit onderzoek naar groente- en fruitverspilling blijkt dat 76% van de Nederlanders oplet welke groente- en fruitsoorten er in de koelkast bewaard moeten worden. Toch blijkt niet iedereen altijd goed in te schatten of een product ook echt in de koelkast bewaard moet worden, of daarbuiten.

BEWAREN VAN GROENTE EN FRUIT

58% van de ondervraagden denkt dat je een komkommer in de koelkast moet bewaren. Toch kun je die beter op de fruitschaal bewaren. Ook de juiste bewaarplaats van paprika’s en appels zorgt voor verwarring. Meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat je paprika’s het beste in de koelkast bewaart. Maar ook deze groentesoort blijft langer goed op de fruitschaal. Appels kun je juist beter wel in je koelkast leggen. Dan blijven ze tot wel 4 weken lekker. Bijna 60% van de ondervraagden wist dit niet.

EIEREN BEWAAR JE HET BESTE IN DE KOELKAST

Naast groente en fruit, zijn er ook andere producten waarover verwarring ontstaat als het om de juiste bewaarplek gaat. Eieren bijvoorbeeld. Die staan in de winkel buiten de koeling, maar thuis kun je ze beter in de koelkast bewaren. Het beste is om ze in de doos te laten zitten. De koude temperatuur houdt ze langer vers en remt de groei van bacteriën.

AARDE SPAREN? ETEN SLIM BEWAREN

Goed omgaan met je koelkast en vriezer door producten op de juiste plek te bewaren helpt om voedselverspilling te voorkomen. Nederlanders gooien gemiddeld 33,4kg eten per persoon per jaar weg. De productie van eten heeft veel impact op het klimaat. Voor het op ons bord ligt, is het verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. Dat kost veel energie. Wanneer alle Nederlanders thuis een week lang geen voedsel verspillen, besparen we ruim 22 miljoen maaltijden. En scheelt dat samen ruim 33 miljoen kg CO₂-uitstoot. Dit is gelijk aan bijna 500.000 autoritjes tussen Groningen en Maastricht.

VERSPILLINGSVRIJE WEEK 2023

Tijdens de Verspillingsvrije Week komt Samen Tegen Voedselverspilling samen met ruim 150 organisaties in actie tegen voedselverspilling. Zo verspreiden supermarkten verspillingsvrije tips en tools, organiseert een groot aantal gemeenten activiteiten, is er aandacht bij vele cateraars en doet ook het onderwijs volop mee. Op social media delen bekende Nederlanders hun favoriete restjesrecepten in een gratis te downloaden receptenboekje. Demissionair minister Adema (LNV) brengt maandagochtend een bezoek aan basisschool De Earste Trimen in Nijland en spreekt met leerlingen over het belang van het tegengaan van voedselverspilling. Kijk voor meer informatie op www.verspillingsvrijeweek.nl.

Samen Tegen Voedselverspilling en het Voedingscentrum lanceren deze week ook een handig hulpmiddel om thuis minder te verspillen: Eerst op tape. Door deze tape te gebruiken, weet iedereen in je huishouden welke producten als eerste op moeten.